Kezdölap arrow Hírek arrow SZÉF arrow Így nem égnek meg a tûzoltók az új védõruhában
Így nem égnek meg a tûzoltók az új védõruhában
2013. June 18.

Így nem égnek meg a tûzoltók az új védõruhában


A katasztrófavédelem vezetõi láttára szenvedtek égési sérüléseket tûzoltók az új magyar védõruhában.

Tûzoltók sérültek meg az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF) által szervezett gyakorlaton, amelyen azt próbálták meg bizonyítani, hogy a lánglovagok visszajelzéseivel ellentétben nincs gond az új, magyar fejlesztésû védõruha hõvédõ képességével.

Az R13-as típusú védõruhát januárban mutatták be a tûzoltóknak. A csapatpróba során azonban hamar kiderült, gond van a felszerelés hõvédõ képességével. Ennek ellenõrzésére a Fõvárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság gyakorlatot szervezett, amely során egy tûzoltó égési sérüléseket szenvedett, ezért a fõvárosi katasztrófavédelmi igazgató Budapesten azonnal beszüntette a védõruha csapatpróbáját. Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság szóvivõje tagadta a sérülés tényét, és szerinte minden rendben van az R13-assal, a tûzoltók csupán a kialakítással kapcsolatos apróbb módosítási javaslatokat tettek.

Nem mondott igazat a szóvivõ


A Katasztrófavédelmi Érdekegyeztetõ Tanács ülésén a szakszervezetek számonkérték az OKF-et a történtek miatt. Ekkor a katasztrófavédelem illetékesei bevallották, valóban történt sérülés, nem volt valós a szóvivõ nyilatkozata. Ugyanakkor megállapodtak, a szakszervezetek részvételével egy újabb tûzpróbát tartanak.

A közös gyakorlat június 13-án a Repülõtéri Hivatásos Tûzoltóparancsnokságon zajlott. Bár a katasztrófavédelem vezetõi tisztában voltak azzal, hogy gondok vannak, mégis élõ embereken, tûzoltókon tesztelték a védõfelszerelést. Az eredmény borítékolható volt, két tûzoltó az R13-as védõruhában égési sérüléseket szenvedett, ellentétben azokkal, akik a már rendszeresített - két különbözõ gyártmányú - felszereléssel mentek be a több száz fokra hevített konténerbe.

Az egyik tûzoltó a jobb vállán, felkarján, a másik pedig a térdén égett meg. A tapasztalataik szerint az R13-asban jóval rövidebb ideig lehet bírni a magas hõmérsékletet, mint a jelenleg használatos védõruhákban, a gyenge pont a térdnél és a vállnál van. Úgy tudni, az alkalmazott anyag már elavult technológiának számít.

Együtt égne a fõigazgatóval


Árok Kornél egykori tûzoltó, a Magyar Szociáldemokraták Pártjának ügyvezetõ elnöke a témában korábban már Pintér Sándor belügyminiszterhez és Bakondi György katasztrófavédelmi fõigazgatóhoz fordult, de süket fülekre talált. Legutóbbi nyílt levelében Petróczi Tímeát kérte fel, teszteljék közösen az új védõruhát. Árok Kornél most újra írt a fõigazgatónak, ezúttal viszont már vele venne részt egy közös gyakorlaton.

A Lánglovagok.hu tûzoltóportál a repülõtéri gyakorlat után ismét Petróczi Tímea szóvivõtõl érdeklõdött. Válasz ezidáig nem érkezett, de a képek magukért beszélnek.
Lánglovagok.hu
(2013. június 14.)

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 14:46
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75