Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Így nem égnek meg a tűzoltók az új védőruhában
Így nem égnek meg a tűzoltók az új védőruhában
2013. June 18.

Így nem égnek meg a tűzoltók az új védőruhában


A katasztrófavédelem vezetői láttára szenvedtek égési sérüléseket tűzoltók az új magyar védőruhában.

Tűzoltók sérültek meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) által szervezett gyakorlaton, amelyen azt próbálták meg bizonyítani, hogy a lánglovagok visszajelzéseivel ellentétben nincs gond az új, magyar fejlesztésű védőruha hővédő képességével.

Az R13-as típusú védőruhát januárban mutatták be a tűzoltóknak. A csapatpróba során azonban hamar kiderült, gond van a felszerelés hővédő képességével. Ennek ellenőrzésére a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság gyakorlatot szervezett, amely során egy tűzoltó égési sérüléseket szenvedett, ezért a fővárosi katasztrófavédelmi igazgató Budapesten azonnal beszüntette a védőruha csapatpróbáját. Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője tagadta a sérülés tényét, és szerinte minden rendben van az R13-assal, a tűzoltók csupán a kialakítással kapcsolatos apróbb módosítási javaslatokat tettek.

Nem mondott igazat a szóvivő


A Katasztrófavédelmi Érdekegyeztető Tanács ülésén a szakszervezetek számonkérték az OKF-et a történtek miatt. Ekkor a katasztrófavédelem illetékesei bevallották, valóban történt sérülés, nem volt valós a szóvivő nyilatkozata. Ugyanakkor megállapodtak, a szakszervezetek részvételével egy újabb tűzpróbát tartanak.

A közös gyakorlat június 13-án a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon zajlott. Bár a katasztrófavédelem vezetői tisztában voltak azzal, hogy gondok vannak, mégis élő embereken, tűzoltókon tesztelték a védőfelszerelést. Az eredmény borítékolható volt, két tűzoltó az R13-as védőruhában égési sérüléseket szenvedett, ellentétben azokkal, akik a már rendszeresített - két különböző gyártmányú - felszereléssel mentek be a több száz fokra hevített konténerbe.

Az egyik tűzoltó a jobb vállán, felkarján, a másik pedig a térdén égett meg. A tapasztalataik szerint az R13-asban jóval rövidebb ideig lehet bírni a magas hőmérsékletet, mint a jelenleg használatos védőruhákban, a gyenge pont a térdnél és a vállnál van. Úgy tudni, az alkalmazott anyag már elavult technológiának számít.

Együtt égne a főigazgatóval


Árok Kornél egykori tűzoltó, a Magyar Szociáldemokraták Pártjának ügyvezető elnöke a témában korábban már Pintér Sándor belügyminiszterhez és Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgatóhoz fordult, de süket fülekre talált. Legutóbbi nyílt levelében Petróczi Tímeát kérte fel, teszteljék közösen az új védőruhát. Árok Kornél most újra írt a főigazgatónak, ezúttal viszont már vele venne részt egy közös gyakorlaton.

A Lánglovagok.hu tűzoltóportál a repülőtéri gyakorlat után ismét Petróczi Tímea szóvivőtől érdeklődött. Válasz ezidáig nem érkezett, de a képek magukért beszélnek.
Lánglovagok.hu
(2013. június 14.)

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 14:24
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75