Kezdölap arrow Jogszabály arrow Bíróság arrow Vörösiszap szolgálati panasz
Vörösiszap szolgálati panasz
2013. January 26.
Tisztelt Tagság!

A Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete értesíti tagságát, hogy a 2010. októberében a MAL Zrt. tulajdonában lévő Ajkai Timföldgyár Kolontár és Ajka között létesült vörösiszap tárolójának gátszakadása miatt szükségessé vált kárfelszámolási munkában történt részvétel után járó túlszolgálati javadalmazás tárgyában indított perében a Fővárosi Munkaügyi Bíróság 45. M. 2755/2011/9. szám alatt született jogerős ítélete alapján a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság jogelődjénél, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságnál szolgálati jogviszonyban álló Horváthy Zsolt tű. ftzls. mint felperest a munkáltató által az OKF gazdasági főigazgató 799-1419/2010.sz. tájékoztatásában írtak alapján kiszámított és részére kifizetett javadalmazásán túl elmaradt illetmény illeti meg.
A  Fővárosi Munkaügyi Bíróság fenti számon hivatkozott jogerős ítélete alapján:
„Az OKF gazdasági főigazgató 799-1419/2010.sz. tájékoztatása (mely az elszámolásokra vonatkozott) jogszabálynak nem tekinthető, így a felperes által teljesített túlszolgálatra vonatkozóan a Hszt. szabályait kell alkalmazni.”

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság állományából az  Ajkai Timföldgyár Kolontár és Ajka között létesült vörösiszap tárolójának gátszakadása miatt szükségessé vált kárfelszámolási munkában történt részvétel után járó túlszolgálati javadalmazását mindenkinek a fent hivatkozott OKF gazdasági főigazgató 799-1419/2010.sz. tájékoztatója alapján számolták ki.

Tekintettel arra, hogy jogerős bírósági döntés alapján ezt nem így kellett volna megtenni, akik részt vettek a kárfelszámolási munkákban megalapozottan szolgálati panasszal élhetnek az elszámolással kapcsolatban.

A  Fővárosi Munkaügyi Bíróság fenti számon hivatkozott jogerős ítélete alapján:
„Irreleváns a munkaügyi bíróság álláspontja szerint, hogy valójában a hivatali időn túl nem történt munkavégzés, és a helyzet ezt nem követelte meg. Azt kell ebben az esetben figyelembe venni, ha szükség lett volna a felperes munkájára, akkor bármikor szolgálatba tudott volna állni. A hivatali munkaidő teljesítését követően a helyszínen töltött valamennyi idő erre figyelemmel túlszolgálatnak minősül és e szerint kell elszámolni.”

Az OKF gazdasági főigazgató 799-1419/2010.sz. tájékoztatója alapján kiszámolt javadalmazásnál azok esetében akik legalább egy éjszakát lent töltöttek, az éjszakai időszakra 4 órát (minden lent töltött éjszakára 4 órát) készenlétnek számoltak el. A bírósági döntés ezzel szemben mondja ki azt, hogy ezek a 4 órák is túlszolgálatnak minősülnek, így e szerint kellett volna elszámolni őket.

Az 1 órára járó túlszolgálati díj mindenkinél változó, hiszen azt egyénenként az alapilletmény, az illetménykiegészítés, valamint a rendszeres illetménypótlékok akkori együttes összegének a távollét idejére számított időarányos átlaga.

A fentiek miatt összegszerűen és általánosan az elmaradt illetményrészt megmondani nem lehet, az egyénenként változó lesz.

Kérjük a tagságot, hogy a fentiekre való tekintettel a szolgálati panaszt mindenki egyénileg mérlegelve nyújtsa be.


Budapest, 2013. január 26.

Tisztelettel:
az FTSZ vezetősége
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.5-10.3.22-MariaDB-0+deb10u1-log
Idő: 08:27
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1136
Linkek: 75