Kezdölap arrow Hírek arrow RÉF arrow Összefogás a húszszázalékos béremelésért
Összefogás a húszszázalékos béremelésért
2012. October 18.

Tûzoltók, rendõrök, vámosok, börtönõrök és katonák szakszervezetei írtak alá együttmûködési megállapodást.

Húszszázalékos illetményemelést követelnek a büntetés-végrehajtási dolgozók, a katonák, a rendõrök, a tûzoltók és a vámosok - hangzott el hat érintett szakszervezet együttmûködési megállapodásának aláírásakor kedden Budapesten.

A Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete (RKDSZ), a Honvédszakszervezet (HSZ), a Fõvárosi Tûzoltóság szakszervezete (FTSZ) a Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ), a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége (FBSZOSZ), valamint a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete (VPDSZ) vezetõi által aláírt dokumentum egységes fellépést és akár közös demonstráció szervezését is lehetõvé teszi.

A dokumentum aláírói - az Országos Közszolgálati Érdekegyeztetõ Tanács munkavállalói oldala által elfogadott - 20 százalékos béremelés követelése mellett elfogadhatatlannak tartják a szolgálati nyugdíjrendszer eltörlését, a szakszervezeti jogok csorbítását, valamint sürgetik hivatásuk elismerését.

Az aláírás után Vincze Tibor, az RKDSZ elnöke elmondta, hogy tíz éve nem volt érdemi béremelés, így a mostani követelésük mindössze évi kétszázalékos illetménynövelést tartalmaz. Álláspontja szerint ez a rendõrségi dolgozók puszta megélhetését szolgálja.

A büntetés-végrehajtási intézményekben dolgozók egy része a minimálbérnél is kevesebbet keres, sokan lakhatási és fûtési támogatásra szorulnak - mondta az FBSZOSZ fõtitkára. Kucsera Miklós szerint évente kötelezõ bérminimum-emelésre lenne szükség.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a belügyminiszter október 31-re hívta össze a Belügyi Érdekegyeztetõ Tanácsot.

A honvédségnél tíz éve nem volt érdemi illetményemelés, megszûnt a 13. havi bér, az állomány kétharmada a létminimum alatt él - errõl a HSZ alelnöke beszélt. Bazsik István szerint az elmúlt évtized 50 százalékos reálbércsökkenésével szemben mindössze 20 százalékos illetményemelést követelnek.

A HTFSZ elnöke a jelenlegi és a korábbi kormányok által is beígért, de meg nem valósított életpályamodell kidolgozását és bevezetését sürgette. Salamon Lajos bírálta az uniós normáktól eltérõ kötelezõ 48 órás munkahetet, és a tûzoltóságtól való nagyarányú elvándorlásra is felhívta a figyelmet.

Kiss József, az FTSZ elnöke szerint a követelt 20 százalékos béremelés csak a dolgozók túlélésére elég, miközben az állomány tagjaival szembeni elvárások folyamatosan nõnek.

A VPDSZ elnöke is azt hangsúlyozta, hogy a folyamatosan növekvõ feladatok mellett a vámosok lassan ellehetetlenülnek. Holecz Gábor emlékeztetett rá, hogy a nemzetgazdasági miniszter még egyszer sem fogadta õket, ahogyan a Közpénzügyi Érdekegyeztetõ Tanácsot sem hívta eddig össze.

A dokumentum aláírói várják további fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek és konföderációk csatlakozását is a megállapodáshoz.

Magyar Távirati Iroda

(2012. október 16.)

Forrás:  http://www.langlovagok.hu/erdekvedelem/112_osszefogas-a-huszszazalekos-beremelesert

Képek: http://www.langlovagok.hu/html/galeria/7237_0.shtml

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 12:46
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75