Kezdölap arrow Hírek arrow FTSZ Hírek arrow 10M egységes rendészeti gyakorló öltözet
10M egységes rendészeti gyakorló öltözet
2012. October 12.

Varga Ferenc tû. ezredes

Fõvárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Igazgató

r é s z é r e!

 

Tisztelt Igazgató Úr!

A belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek egyenruha-ellátásra jogosult személyi állományának ruházati és öltözködési szabályzatáról, valamint a különleges foglalkoztatási állomány ruházati-, fegyverzeti-, kényszerítõeszköz és világítástechnikai felszerelésérõl szóló 71/2011. (XII. 31.) BM rendelet, 5.számú mellékletében, gyakorló ruházat alatt meghatározott, 10M egységes rendészeti gyakorlóruházat ügyében fordulok Igazgató úrhoz. (Ez a rendelet a munkavállalók munkahelyi biztonságának és egészségvédelmének javítását ösztönzõ intézkedések bevezetésérõl szóló, 1989. június 12-i 89/391/EGK tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.)

- A munkavállalók munkahelyi biztonságának és egészségvédelmének javítását ösztönzõ intézkedések bevezetésérõl szóló, 1989. június 12-i 89/391/EGK tanácsi irányelv 5. cikk-e szerint: 
„ Általános rendelkezések
(1) A munkáltató kötelezettsége a munkavállalók biztonságának és egészségvédelmének biztosítása minden, a munkával kapcsolatos szempontból.”

 - Az egyéni védõeszközök követelményeirõl és megfelelõségének tanúsításáról szóló 18/2008. (XII. 3.) SZMM rendelet (Ez a rendelet az egyéni védõeszközökre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítésérõl szóló – a 93/68/EGK, a 93/95/EGK tanácsi irányelvekkel, valamint a 96/58/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvvel módosított – 1989. december 21-i 89/686/EGK tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja, az irányelv 9. cikke és V. melléklete kivételével.)

A rendelet 3. számú melléklet 2.6 pontja szerint:
„2.6. Robbanásveszélyes környezetben való használatra szánt védõeszköz
A robbanásveszélyes környezetben való használatra szánt védõeszközöket oly módon kell tervezni és gyártani, hogy ne lehessenek villamos, elektrosztatikus eredetû vagy valamely ütközésbõl fakadó ív vagy szikraképzõdés okozói, amely képes meggyújtani a robbanóelegyet.”

- Az Országos Tûzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet 565.§(1) bekezdése szerint:
„A” és „B” tûzveszélyességi osztályba tartozó építményben, helyiségben, veszélyességi övezetben olyan ruha, lábbeli és eszköz nem használható, amely gyújtási veszélyt jelenthet."

- 104/2011. BM OKF Intézkedés 1. számú melléklet:
II. A katasztrófavédelmi öltözetek típusai

10.” e) Védõruházat (12. függelék): a Katasztrófavédelem hivatásos állományú tagjainak a munkáltató által természetben kiadott ruházati és felszerelési cikkek összessége, amelynek célja a testi épséget, egészséget károsító körülmények elleni védelem biztosítása, illetve közegészségügyi vagy szolgálati érdekbõl egyéni védõfelszerelésekrõl történõ gondoskodás.

- A 10M egységes rendészeti gyakorló öltözet anyaga 65% kevert mûszál !


Tisztelt Igazgató Úr!

A fentiek alapján kérem, hogy az alábbi kérdéseimre írásban válaszolni szíveskedjék.

1.) 10M egységes rendészeti gyakorló öltözet megfelel az OTSZ 565.§(1) bekezdésében foglaltaknak?
2.) 10M egységes rendészeti gyakorló öltözet megfelel a 18/2008. (XII. 3.) SZMM rendelet 3. számú melléklet 2.6 pontjában foglaltaknak?
3.)  A tûzoltónak, tûz és mûszaki mentés során, melyik ruhadarabját nem kell védõeszközként figyelembe venni?
4.) A 10M egységes rendészeti gyakorló öltözetre felvett további védõruházat „megtartja-e védelmi funkcióját” vagy úgy kell tekinteni, mint a 10M egységes rendészeti gyakorló öltözetet anyagára és védelmi képességére vonatkozókat?
5.)  A  hatósági és iparbiztonsági területen foglalkoztatott állománynak, vonulási kötelezettséggel bíróknak és mindazoknak, akik laktanyájukon kívül létesítmények stb. területén is végzik feladatukat, a védelem oldaláról, a 10M egységes rendészeti gyakorló öltözet megfelelõ biztonságot nyújt?
 
Budapest, 2012. október 12.
 
Tisztelettel:
Kiss József
FTSZ Elnök
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 14:56
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75