Kezdölap arrow Hírek arrow FTSZ Hírek arrow Reflexió (válaszlevél)
Reflexió (válaszlevél)

Image 

Reflexió
 

BRDSZ  fõtitkárhelyettese
 dr. Zachar Kálmán Úr!

Tisztelt Doktor Úr!

A T-MA legújabb számában  Mindenki háborog címmel megjelent írásmûre engedje meg az alábbi véleményt.

Ön állítja:
„ A Belügyminisztériumban nem kevesebb, mint kilenc érdekvédelmi szervezet mûködik, ám bátran állíthatjuk, csak két szakszervezet, BRDSZ és az FRSZ tekinthetõ a közalkalmazotti létszám alapján reprezentatívnak.”
Majd: BRDSZ és FRSZ-t követõen, „A BRDSZ szerint itt véget is ér a reprezentativitás.”

 
Doktor Úr!

Emlékezetem szerint, a belügyminiszter irányítása alatt, köztisztviselõk , közalkalmazottak és a munkavállalók mellett, a rendõrség, a határõrség, a  katasztrófavédelem és a tûzoltóság kötelékében néhány tízezer egyenruhás teljesít szolgálatot!Bármennyire is kényes az Ön számára, de az egyenruhás állományra nem a közalkalmazotti törvény vonatkozik.
A Belügyminisztérium Érdekegyeztetõ Tanács tagi engedélyezése a miniszter hatásköre. Eljárása, igazolás az országos reprezentativitásról, miniszteri jóváhagyás!
A BÉT tagságát bíró nyolc ( Ön szerint kilenc ) szakszervezet melyike nem tett  eleget a reprezentativitás igazolásának?
HSZT!

34/A. §  (1) Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztetõ Tanács (a továbbiakban: OKÉT) az e törvény, a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény, a köztisztviselõk jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény és a Magyar Honvédség hivatásos és szerzõdéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény által szabályozott jogviszonyokat együttesen érintõ munkaügyi, foglalkoztatási, bér- és jövedelempolitikai kérdések országos szintû érdekegyeztetési fóruma.
(2) Az OKÉT-ban a Kormány – az alapszabályban meghatározott – országos szakszervezeti szövetségek és országos önkormányzati érdekképviseleti szervezetek képviselõivel egyeztet.
(3) Az OKÉT az alapszabályában maga határozza meg a szervezetét, a mûködésének rendjét, az egyeztetés célját és tárgyköreit, valamint a szociális partnereket megilletõ jogosítványokat.
(4) Az OKÉT mûködésének feltételeit a Kormány a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium útján biztosítja.

35. § (1) A szolgálati viszonyt érintõ ágazati jelentõségû kérdésekben a miniszter – az országos parancsnok részvételével – az Ágazati Érdekegyeztetõ Fórummal (a továbbiakban: Érdekegyeztetõ Fórum) egyeztet. Az Érdekegyeztetõ Fórumban minden, a
34. § (2) bekezdése szerinti taglétszámot országosan elérõ érdekképviseleti szerv
képviseltetheti magát. Az Érdekegyeztetõ Fórum véleményezési, javaslattételi jogkörrel rendelkezik.
34. §
(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában reprezentatívnak azt a szakszervezetet kell tekinteni, amelynek taglétszáma eléri a szervezeti egység, országosan pedig a fegyveres szerv hivatásos állományának 10%-át. Ha a szervezeti egységnél csak egy szakszervezet mûködik, azt taglétszámától függetlenül reprezentatívnak kell tekinteni.
                                               
Doktor Úr!
 
                                  „ 13/1992. (XII. 11.) BM rendelet
  az Együttmûködési Megállapodás kihirdetésérõl
                                     Együttmûködési Megállapodás

A Magyar Köztársaság belügyminisztere és a hivatásos szolgálati, illetve közalkalmazotti jogviszonyban álló dolgozók közösségét képviselõ szervezetek: a Belügyi Dolgozók Szakszervezete, a Független Rendõrszakszervezet, a Határõrségi Dolgozók Szakszervezete és a Hivatásos Állomány Határõrségi Érdekképviseleti Testülete, a Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete, a Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (a továbbiakban együtt: a Felek) abban a törekvésükben, hogy erõsítsék meglévõ együttmûködési kapcsolatukat, figyelembe véve a megállapodásból adódó kölcsönös elõnyöket, összhangban az érvényben lévõ törvényekkel és rendelkezésekkel az alábbiakban állapodtak meg: „

A kifogásolt elosztási elvrõl tényszerûen!

A költségvetési tv. a Belügyminisztérium fejezetében 17,5 millió forintot határoz meg a szakszervezetek támogatására, elosztásáról a miniszter dönt.

Elsõ kör: a BÉT titkára írásban kért véleményt minden szakszervezettõl az elosztás elvérõl.
Második kör: a vélemények különbözõsége miatt, Titkár úr megküldve mind a nyolc véleményt,  a szakszervezetek közötti egyeztetést kérte, mindenki egyeztetés nélkül újra írásban válaszolt.
Harmadik kör: a BÉT titkára szóbeli tárgyalásra meghívta mind a nyolc szakszervezet képviselõjét, a tárgyaláson hét szakszervezet képviselõje megjelent, a BRDSZ nem képviseltette magát.

A hét szakszervezet egybehangzóan 1/3 alanyi és 2/3 taglétszám alapján történõ elosztást fogadott el.
A BÉT legutolsó ülését követõen, az Önök kezdeményezésére, a politikai államtitkár újabb, napirenden kívüli – elõre nem egyeztetve - tárgyalást hívott össze. Ön Doktor úr elmondottá, hogy nem fogadják el a hét szakszervezet döntését, a taglétszámos elosztást követelik, de nagyvonalúságukat mutatva hajlandók 5-500000 forint alanyi juttatáshoz hozzájárulni.
Az elõzõ szóbeli tárgyalásról való távolmaradásuk indokaként elmondottá , kétszer írásban véleményüket leírták, így a szóbeli tárgyalásnak nem látták indokát.

Ön a Független Rendõr Szakszervezet nevében is megszólal, annak ellenére, hogy az FRSZ elfogadta az 1/3 – 2/3 elosztás elvét, és véleménye mellett kiállt az „újabb szóbeli fordulón is”.

Ön általánosan vádolja a kisebb szakszervezeteket azzal, hogy az állami támogatást nem a köz érdekeinek elõmozdítására használják illetve nem azt szolgálják! A felhasználásnak megvannak a szabályai, számlákkal kell igazolni, elfogadásáról a BM Közgazdasági Fõosztálya dönt.
A Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete nevében tiltakozom és visszautasítom az Ön vádaskodását!

 Az Ön véleménye:
„ A pár száz fõs érdekvédelmi szervezetek ráhatása a stratégiai döntésekre igencsak csekély,”

Eddig úgy tudtam, hogy a döntések a BÉT tárgyalóasztala mellett születnek! Ön szerint van egy külön asztal/ fórum, ahol a nagy stratégák ráhatása érvényesül ?

Elképesztõ és elfogadhatatlan az a támadás, amely valójában nem a támogatásról szól, és Ön indított a kisebb szakszervezetek ellen a nagy cél érdekében:  „Érjük el az ágazaton belüli szakmai és területi lefedettséget, a belügyi ágazat összes munkavállalóinak legalább az 51 százaléka a szakszervezet tagja legyen!”

Doktor Úr!
Néhány évvel ezelõtt úgy 1989-1990 táján, úgymond, rendszerváltás történt kis hazánkban! Ha nem tudná, megszûnt az egy párt és egy szakszervezet létjogosultsága,  létezik egy törvény 1989-óta, amely, hiszi vagy sem, az egyesülés jogáról szól!

Kérem írja meg, mint nagy stratéga, melyek azok az eredmények, amelyeket a Tûzoltó társadalom az elmúlt tíz évben Önöknek köszönhet!

Végezetül  idézet az Önök honlapjáról:
„Agresszívan fellépni ellenük egyrészt felesleges, másrészt nem illene a szakszervezetünk image-jához. Kicsit átírva a közmondást: a stílus maga a szervezet.”
„ Vannak olyan emberek, akik többre tartják magukat egy termelõ és fogyasztó gépnél. Vannak olyan emberek, akik nem tartják a társadalom szemetének azokat, akik nehéz helyzetbe kerültek. Vannak olyan emberek, akik szembe mernek szállni a hatalmi arroganciával akkor is, ha ezzel komoly kockázatot vállalnak. Vannak olyan emberek, akik egy nemes ügyért háttérbe tudják szorítani önös érdekeiket.”


                                                                                     Nagy Gábor
                                                                                      FTSZ elnök
 
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 22:47
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75