Kezdölap
Tépett rózsa
2012. May 03.

Tépett rózsa

Ez egy igaz történet, egy igaz emberrõl, a mai, kevéssé igaz világban. A névtelen, de igazi hõsrõl, aki közöttünk él, küzdött, és harcolt. S nincs boldog vége, csak maga a történet. Mi a tanulsága? Ezt nem tudom, mindenki gondolkodjon el rajta, vonja le következtetéseit, és találja meg a maga igazát… Nekünk elveszett a rózsánk, letépték, kidobták. Ez a mi igazságunk, a tûzoltók igazsága, és valósága.

Rózsa Csaba 1988 március 1-én szerelt fel tûzoltónak Budapesten, a XI kerületi Tûzoltóságra. Kedves, szorgalmas srác volt, és bátor. Sokan kedvelték, és tudták, hogy szereti a hivatását. Mikor a Roham-szolgálathoz jelentkezett, nyomban elfogadták, tudták, számíthatnak rá. Persze tudta, hogy veszélyes életet él, de azt is tudta, hogy számíthat a bajtársaira, számíthat a Tûzoltóságra, és hogy ezt, csak ezt kell tennie. Tudta, hogy minden kisfiút ki kell húznia a tûzbõl, bajból, hogy ha úgy történik, az õ kisfiát is kihúzza valaki. Ebben a hivatásban minden nap egy, vagy több új gyõzelem, és az ember emelt fõvel megy haza. Csak az él igazán, aki másokért él.

Sanyika, Miklós, Csaba, a Baross utcában viharkárokat számolnak fel. Itt két bajtársunk vesztette életét.

Sanyika, Miklós, Csaba, a Baross utcában viharkárokat számolnak fel.

Itt két bajtársunk vesztette életét.

1994 december hetedike, Budafok, a mozi használaton kívüli épülete. Hideg volt, és Csaba szolgálatra jelentkezett a Rohamon. Múlt az idõ, a gyerekek játékból tüzet gyújtottak a mozi épületében. Hideg volt. Üres, sötét folyosók, kongó terek, és a meleget adó tûz, ami egyre nagyobb lett, menekülõ gyerekek. Lomok, és kosz mindenhol, füst, és egy mély, talán tíz méter mély akna, lefedve egy gipszkartonnal… Ölni készen várt valakire. Sokan látták a füstöt, telefonáltak: Tûz van! Segítsenek a tûzoltók! És Csaba is elindult…

Ilyenkor nem csak a tüzet kell eloltani, be kell járni az épület egészét, mert ha valaki a füstben reked, az meghal. És nincs idõ, sietni kell, mert az életmentés az elsõ. Füst van, sötét, és a keresés, csak a légzõkészülék zaja hallatszik, a rádió recseg, nincs idõ! És a csapda bezárult: Csaba rálépett a gipszkartonra, lezuhant az aknába. Majd tíz méter zuhanás után, összetörve, beszorulva hevert az aknában, a tûz égett, a füst átjárta. Most már õt kellett menteni. A bajtársai eszelõsen küzdöttek érte, de sokáig nem volt mozdítható, nem fértek hozzá, csak a légzõpalackot tudták kicserélni, hogy ne fulladjon meg. S végül, könnyek között, átadták a Mentõszolgálatnak. Kórházba került.

Az orvosoknak köszönheti az életét, és családjának, hogy nem adta fel a küzdelmet. Választott családja is törõdött vele, látogatták, mikor tehették, nem hagyták magára. Egy év telt el tûk, vizsgálatok, fájdalmak között, mikor véglegessé vált: nincs tovább! Olyan mértékben sérült a gerincvelõ, hogy kerekesszékbe kényszerült. 1996 májusában mondták ki az ítéletet: rokkantnyugdíj. És a bajtársaitól csaknem teljesen elszakadt. De még nem adta fel…

2000 novemberében fogadott családja megkereste, a Fõvárosi Tûzoltóság szerzõdéssel alkalmazta a Videócsoportnál. Négy évet várt, de visszamehetett a bajtársaihoz, visszahívták. Újra hasznos munkát végzett, hazatalált újra. Sokszor láttam az FTP udvarán, megtanult mankóval haladni, és szeretett dolgozni. Valahogy magamat, magunkat láttam benne, hiszen mi is így járhatunk bármely napon. És talán ránk is számítanak majd.

2012 január elsejétõl már nincs Fõvárosi Tûzoltó Parancsnokság, helyette van Fõvárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az Önkormányzati Tûzoltóságokat államosították, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság uralja a tûzoltóságokat. A hagyományokat, a munka dicsõségét magukhoz vonják, a fõvárosi tûzoltók létszámát csökkentették. Csaba szorongva figyelte, mit tesznek a bajtársaival? Utcára kényszerítik õket, mondvacsinált indokokkal, áthelyezésekkel, mi lesz velük? De hát ez az õ családja, a sorstársai! Most már nem kell aggódnia, sorstársak maradnak továbbra is: 2012 márciusában felmondtak Rózsa Csabának!

Ti pedig, fiatal barátaim, ifjú Rózsa Csabák, gondolkodjatok el, mielõtt letépnek benneteket, mit is kockáztattok? A Hazát szolgálni szép feladat, gyõzni tûzben, viharban, visszaadni egy életet. És a mi életünket, becsületünket ki adja vissza?

Ördög László

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 17:34
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75