Kezdölap arrow Hõsi halottak arrow SZENT FLÓRIÁN arrow Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete Alapszabály
Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete Alapszabály
Alapszabály
2005. August 17.

Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete Alapszabály


2005.

I. Általános Rendelkezések

 

1.§. Szervezet neve: Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete (továbbiakban:  FTSZ)

2.§. Székhelye: Budapest VIII. Dologház u. 1. Levélcíme: 1081 Bp. Dologház út 1.

3.§. A FTSZ fõvárosi jelleggel mûködõ szervezet, mely egységbe foglalja a Fõvárosi Tûzoltó Parancsnokságnál (továbbiakban FTP) mûködõ alapszervezeteket.

4.§. A FTSZ önálló jogi személy, melynek mûködési területe Budapest.

5.§. A FTSZ képviselõje az Elnök.

6.§. A FTSZ legfõbb döntéshozó szerve a Küldöttgyûlés (továbbiakban Kgy), ügyintézõ és képviseleti választott szerve a Vezetõ Testület (továbbiakban VT).


 

II. A FTSZ célja, és mûködésének alapelvei

7.§. Célja: a fõvárosi tûzoltóság tevékenységéhez kapcsolódó szervek, szolgálati ágak hivatásos és közalkalmazotti állományú tagjai, jogfolytonos nyugdíjasai, valamint a szervekkel tanulmányi szerzõdéses jogviszonyban állók sajátos társadalmi, szolgálati, szociális és kulturális érdekeinek egységes és hatékony képviselete és védelme, a tagok jogainak és kötelességeinek érvényesítésének elõsegítése. Az FTSZ az Alkotmány 4. §-a alapján feladatának tekinti szervezõdési területén a nem szakszervezeti tag munkavállalók érdekeinek képviseletét és védelmét is.

8.§. A FTSZ tevékenységét a mindenkori hatályos jogszabályok alapján végzi.

9.§. Tagsága az alapszervezetek tagjaiból tevõdik össze. Az alapszervezet minden tagja az FTSZ-nek egyéni tagja.

10.§. A FTSZ feladata, hatásköre kiterjed:
    - A tûzoltó tevékenységgel, szervezettel, a szolgálati viszonnyal az eredményes munkavégzés feltételeivel összefüggõ döntések, intézkedések kialakításában való részvételre;
    - Az állomány szociális biztonságával, kulturális fejlõdésével, szakmai képzésének segítésével, egészségének megóvásával összefüggõ kérdések rendezésében való közremûködésre és ellenõrzésre;
    -  Rendezvények, programok szervezésére;
    -  Önsegélyezõ tevékenységre;
    -  Akciós lehetõségek felkutatására és megszervezésére
    - A kollektívák jogainak védelmezése mellett, a tagok személyes érdekvédelmének biztosítására;
    - Tagjainak információs, jogi, szociális és kulturális szolgáltatások nyújtására.

11.§. A FTSZ fellép a tûzoltósági munka pozitív hagyományai és értékei védelméért, állami és társadalmi elismertetéséért.

12.§. A FTSZ a demokrácia, a szolidaritás és a közmegegyezés elvei szerint mûködik. Biztosítja az alulról építkezõ önszervezõdési kezdeményezéseket, elõsegítve a munkáltatói és a döntéshozói szinteknek megfelelõ szervezeti formákat, illetve az ezekhez kapcsolódó nyilvánossági fórumokat.

13.§.
Biztosítja az FTSZ-hez csatlakozó szakszervezeti egységek önálló véleményének megismerését, a tagság folyamatos és állandó tájékoztatását és a nyilvánosságot. Lehetõséget ad a mozgalomban kialakult eltérõ álláspontok kifejtésére és képviseletére.

14.§. A FTSZ mûködésének alapelvei:
    - független érdekképviselet és érdekvédelem
    - pártsemlegesség
    - önkéntesség, önszervezõdés
    - demokratikus választás
    - szolidaritás
    - nyilvánosság; az információ szabad áramlásának biztosítása

15.§. Céljai érdekében kész együttmûködni mindazon szervezetekkel, melyek az Alapszabályban foglaltak szellemében partnerként kívánnak tevékenykedni a célok elérésének érdekében.



III. A FTSZ tagsága

16.§. A szakszervezeti tagság önkéntes, a tagok jogai egyenlõek. A FTSZ tagjai egyidejûleg más társadalmi szervezetnek is tagjai lehetnek. A taggá válás a Belépési Nyilatkozat sajátkezû aláírásával, és valamely meglévõ alapszervezetben, vagy új alapszervezet létrehozása esetén a VT-ben történõ nyilvántartásba vétellel történik meg. A nyilvántartásba vételt az alapszervezeti Képviselõ; új alapszervezet alapításakor az Elnök végzi. A belépéskor meg kell határozni a tagság jellegét. A taggá válással egyidejûleg intézkedni kell a tagdíjfizetés módjáról (Meghatalmazás a munkáltató felé) is.

17.§. A tagok lehetnek:
    - Rendes
    - Jogfenntartó

18.§. Rendes tagként beléphet a FTSZ-be, a FTP hivatásos és közalkalmazotti állományú dolgozója, aki elfogadja a FTSZ Alapszabályát, és vállalja a tagdíj fizetésének kötelezettségét.

19.§. A FTSZ jogfenntartó tagja lehet (kivéve ha vállalja a rendes tagsággal járó kötelezettségeket; illetve akit az alapszervezet rendes tagként nyilvántartásban tart):
    - a nyugdíjas;
    - a hallgatói jogviszonyban álló;
    - a gyermekellátásban résztvevõ (pl: GYES);
    - a tartósan munkahelyétõl távol levõ;
    - akinek szolgálati viszonya illetõleg közalkalmazotti jogviszonya szünetel;

20.§. A tagsági viszony megszûnik:
    - a tag halálával
    - a tag önkéntes kilépésével; ha a tag írásban nyilatkozik kilépési szándékáról,
    - a tag fegyelmi határozattal való kizárásával,
    - a FTSZ megszûnésével,
    - a tagdíj fizetésének felszólítás ellenére három hónapot meghaladóan önhibájából történõ elmulasztása esetén,
    - nyugdíjba vonulás esetén a tag nyilatkozik 3 hónapon belül, hogy rendes, vagy jogfenntartó tagként kíván-e szakszervezeti tag maradni, amennyiben önhibájából nem tesz nyilatkozatot, úgy tagsága megszûnik.
    - szolgálati viszonya illetõleg közalkalmazotti jogviszonya megváltozása esetén a tagsági viszony megszüntetésérõl a Kgy dönt.

21.§. Kilépés esetén a kilépési nyilatkozat aláírását követõen a tárgyhó utolsó napján szûnik meg a tagság. Ezt követõen a tag nevét törölni kell a nyilvántartásból.

22.§. Fegyelmi határozattal kizárható az a tag, aki a FTSZ Alapszabályát súlyosan megszegi, vagy a tagsághoz méltatlan magatartást tanúsít. A kizárást bármely tag kezdeményezheti; arról a VT tagjai soron következõ ülésükön minõsített többséggel döntenek. A kizárás ellen 15 napon belül a Kgy-hez fellebbezéssel lehet élni. A fellebbezési idõszak végéig a tag jogai és kötelezettségei szünetelnek.

23.§. A tagok jogai:
    - az FTSZ választásain az erre vonatkozó szabályok szerint választhat és választható bármely tisztségre;
    - részt vehet a FTSZ különbözõ szerveinek munkájában, döntéshozatalában, valamint a közös munka ellenõrzésében;
    - a szakszervezeti fórumokon megjelenhet, felszólalhat, indítványokat, javaslatokat terjeszthet elõ, álláspontja megvitatását kérheti;
    - véleményét a fórumokon, szabadon kinyilváníthatja külön véleményét, fenntarthatja, annak érdekében propagandát fejthet ki;
    - indítványozhatja a jogszabályba, vagy az Alapszabályba ütközõ határozat megsemmisítését;
    - igényelheti hogy ügyében, érdekeinek védelmében és érvényesítésében a tisztségviselõk és a képviseleti testületek eljárjanak;
    - ellenõrizheti (VT Határozatban szabályozott módon) a tisztségviselõk és a képviseleti testületek tevékenységét;
    - kezdeményezheti a választott tisztségviselõk visszahívását;
    - igénybe veheti a szakszervezeti juttatásokat és szolgáltatásokat.

24.§. A társadalmi szervezet valamely szervének törvénysértõ határozatát bármely tag — a tudomására jutástól számított 30 napon belül — a bíróság elõtt megtámadhatja. A határozat megtámadása a határozat végrehajtását nem gátolja, a bíróság azonban indokolt esetben a végrehajtást felfüggesztheti.

25.§. A FTSZ minden tagjának, csoportjának és testületének jogában áll, hogy - akár önállóan, akár másokkal összefogva - javaslataival, problémáival vagy tájékozódási igényével közvetlenül, vagy közvetve a megbízott képviselõhöz, illetve a FTSZ bármely testületéhez forduljon. A felszólított tisztségviselõnek vagy testületnek 8 napon belül kell válaszolnia.
26.§. A tagok kötelességei:
    - az Alapszabály, a Kgy és a VT Határozatainak rendelkezéseit betartani;
    - szolidaritást vállalni egymással és a választott tisztségviselõkkel, megvédeni a szakszervezetet, testületeit és tisztségviselõit az ellenük intézett jogtalan támadásoktól és retorzióktól;
    - eleget tenni a tagdíjfizetési kötelezettségnek;
    - tisztségviselõként a vállalt feladatok ellátása, a képviselt tagság érdekeinek képviselete és védelme, a választók folyamatos tájékoztatása és segítése.



IV. A FTSZ szervezeti felépítése
A.) Az Alapszervezetek

27.§. Alapszervezetek - Küldöttgyûlés - Bizottságok - Vezetõ Testület - Felügyelõ Bizottság

28.§. A FTSZ testületeit, ügyintézõ szerveit a tagság érdekeinek érvényesítésére és képviseletére hozza létre, hogy minden egyes döntéshozói szinten hatásosan felléphessen azokért.

29.§. A FTSZ az érdekközösség alapján munkahelyi és szakmai szervezeti rendbe szervezõdik.

30.§. A FTSZ szervezeti egysége az Alapszervezet, egy Alapszervezetet legalább 10 tag hozhat létre. A szervezet legfelsõbb szerve a tagok összessége.

31.§. Képviseletükrõl 1 fõ választott tisztségviselõ - az Alapszervezeti Képviselõ - valamint a Kgy-re delegált küldöttek (minden megkezdett 10 fõ tag egy küldött mandátumra jogosult) gondoskodnak.

32.§. Az Alapszervezeti Képviselõ /megbízatásuk 3 évre szól/ az adott szervezeti egység szakvezetésével, teljes joggal tárgyalhat; a helyi kérdésekben intézkedhet. Javaslatai érdekében más alapszervezetek tagjai körében kampányt folytathat (pl. visszahívás, szavazás kezdeményezése, stb). Köteles végrehajtani és képviselni az FTSZ VT Határozatait azok érvénybe lépése után.


B.) A Küldöttgyûlés

33.§. A FTSZ legfelsõbb döntési joggal felruházott szerve, mely a tagság meghatalmazott küldötteinek gyûlése. Illetékes a tagság érdekeit érintõ minden kérdésben.
a.) Elfogadja és szükség szerint módosítja az Alapszabályt;
    - Meghatározza a szakszervezeti tevékenység fõ irányait, kialakítja a FTSZ programját;

b.) Meghatározza az éves költségvetést;

c.) Beszámoltatja a VT-t, és a Felügyelõ Bizottságot (továbbiakban FB) a két Kgy között végzett munkájáról;
    - Dönt a beterjesztett indítványokról, panaszokról, fellebbezésekrõl;
    - Jóváhagyja a VT beszámolóját a FTSZ gazdálkodásával, pénzügyeivel kapcsolatban;
    - Dönt a tagdíjakról;

d.) Dönt a szövetséghez tartozás, vagy más társadalmi szervezettel való egyesülés kérdésében;
    -  Megválasztja a VT és a FB tagjait;

e.) Dönt a szakszervezet feloszlásának kérdésében, megszünése esetén – a hitelezõ kielégítése után     – a vagyonáról rendelkezik.
34.§. Összehívására szükség szerint, de évente legalább egyszer kerül sor. A Kgy idõpontját a napirend egyidejû közlésével legalább 30 nappal elõbb meg kell hirdetni. Összehívás rendje: Kgy összehívására az Elnöknek; a VT többségének; a FB-nak van joga, ha a tagok egyharmada ok és cél megjelölésével kívánja.
35.§. Rendkívüli Kgy-t kell összehívni:  
    - az Elnök kérésére
    - a VT többségi határozatára;
    - a FB kérésére;
    - a tagság egyharmadának kezdeményezésére;
    - a Bíróság elrendelésére;
Rendkívüli küldöttgyûlés esetén a kitûzött idõ elõtt 8 nappal kell a Kgy-t meghirdetni, a napirend egyidejû közlésével.

36.§.  A Kgy teljes szavazati joggal felruházott résztvevõi:
    -  A mandátummal (megbízólevéllel) rendelkezõ tagok /megbízatásuk a Kgy-re szól/ Minden küldöttnek egy szavazata van, mely másra át nem ruházható. Szavazni csak személyesen lehet.
    - A FTSZ VT tagjai /megbízatásuk 3 évre szól/.
    - Határozatképes az a Kgy ahol a képviselõi mandátumok 50 %-a + 1 fõ megjelent. Az Alapszervezetekhez a Kgy összehívása során továbbítani kell, az adott küldöttgyûlésen szavazásra jogosító képviselõi mandátumokat.
    - A Határozatképtelenség miatt azonos témában ismételten – 30 perc elteltével – az összehívott Kgy, a létszámától függetlenül határozatképes, melyet a meghívóban fel kell tüntetni. 

37.§. Határozathozatal módja:

1.) Általában a szavazás nyílt;
a.)  a döntés egyszerû többséggel (szavazásra jogosultak 50%-a +1fõ) történik. Szavazategyenlõség esetén a szavazást meg kell ismételni.

b.) Az Alapszabály elfogadása és módosítása; más társadalmi szervezettel történõ egyesülés; a FTSZ feloszlásának kimondása mindenkor nyílt szavazást, minõsített többséget igényel.
     2.) Személyi ügyekben a szavazás titkos; a döntés minõsített többséggel (a szavazásra jogosultak 66%-a +1fõ) történik. Lehetõség van név szerinti szavazás kérésére is.

38.§. A Kgy üléseirõl jegyzõkönyvet, és lehetõség szerint hangfelvételt kell készíteni. A jegyzõkönyvben     - amennyiben az választásokat is rögzít - utalni kell annak Alapszabály szerinti lefolytatására, a megválasztottak nevének pontos felsorolása mellett. A jegyzõkönyvet az erre a feladatra megválasztott két küldött hitelesíti.
 
39.§. A döntéseket írásban le kell fektetni a Határozatok Könyvében.


C.) A Vezetõ Testület

40.§. A FTSZ ügyintézõ és képviseleti szerve, mely két Kgy közti idõszakban a legmagasabb szintû döntést hozó, állásfoglaló és képviseleti választott testület.

41.§. A VT üléseit szükség szerint, de legalább félévenként tartja. Összehívása az Elnök feladata, a napirend megjelölésével. A VT 15 napon belüli összehívását a FB kezdeményezheti. Tagjai egyharmadának az ok és cél egyidejû megjelölése melletti írásbeli kérésére is össze kell hívni.

42.§. Mûködõképessége érdekében minimum 5 fõ maximum 10 fõ demokratikusan megválasztott képviselõbõl, + 1 fõ közalkalmazott szakszervezeti tagok által delegált képviselõbõl áll.

43.§. Munkáját az Alapszabályban rögzített célok és feladatok jegyében; a tagság megbízatásai, valamint a jogszabályokban elõírt jogok és kötelezettségek alapján végzi. A Kgy ülésén elfogadott program határozza meg alapvetõ feladatait, melynek megvalósításához hatáskörrel és felhatalmazással rendelkezik.

44.§. A VT tagjait 3 évre választja a Kgy,
Tagjai:
    - Elnök
    - Elnökhelyettes … 1 fõ delegált közalkalmazotti képviselõ + minimum 2 maximum 4 fõ választott képviselõ
    - Társadalmi Kapcsolatok Felelõse
    - Területi Felelõsök  … 3 fõ választott képviselõ
    - Ügyvivõ

45.§. A VT határozatképes, ha legalább 6 tagja jelen van.
 Határozatképtelenség miatt azonos témában ismételten - 8 napon belül - összehívott VT a létszámától függetlenül határozatképes! Ez utóbbi esetben, a meghívóban fel kell hívni a tagok figyelmét arra a tényre, hogy a VT a létszámtól függetlenül határozatképessé válik!

46.§. Szavazategyenlõség esetében a szavazás meg kell ismételni, újbóli szavazat egyenlõség esetén az elnök szavazata dönt. A VT döntéseit általában nyílt szavazással, egyszerû többséggel hozza. Egyes esetekben az Elnök indítványozhatja titkos; név szerinti, vagy minõsített többségû szavazás tartását is. A VT minden tagja egy személyesen adott szavazattal rendelkezik.

47.§. A VT kizárólagos jogkörébe tartozik:
    - más szövetséghez való csatlakozás elõkészítése;
    - az FTSZ által képviselt munkavállalókat érintõ szakmai, szervezeti és bértárgyalások fõbb irányelveinek meghatározása;
    - a Szervezeti és Mûködési Szabályzat kidolgozása;
    - az éves költségvetés, és az elõzõ éves beszámoló elõkészítése;
    - a Kollektív Szerzõdés véleményezése;
    - a FB jelentésének megvitatása és elfogadása;
    - a választások lebonyolításának elõkészítése;
    - az Elnök éves beszámolójának elfogadása;
    - alkalmazott státusz szükség szerinti kialakítása
    - az Elnök kezdeményezésére a VT tagjainak felfüggesztése; azok pótlása; ideiglenes megbízás adása a választásra jogosult Kgy idejéig;
    - döntés minden - az Elnök által elõterjesztett ügyben

48.§. A VT-nek 8 napon belül reagálnia kell, minden megkeresésre. Érdemi válasz adásra a VT-nek meg kell jelölni a válaszadó VT tag személyét, kompetenciáját és határidejét.

49.§. A VT üléseirõl jegyzõkönyvet, és lehetõség szerint hangfelvételt kell készíteni. A jegyzõkönyvet a jegyzõkönyvvezetõ VT tag, és az Elnök hitelesíti.


A Vezetõ Testület Tagjai

50.§. A szakszervezeti tagok ügyeinek intézésére, képviseletére titkos szavazással Tisztségviselõket választanak. Tisztségviselõ lehet a FTSZ bármely tagja, akit a Kgy szavazásra jogosult tagjai megválasztanak. A megválasztás feltétele, hogy a Kgy határozatképes legyen, és a jelölt megkapja az érvényes szavazatok 66 % +1 szavazatát.

51.§. A Tisztségviselõ megválasztásának szabályaival egyezõ módon, bármikor visszahívható, a választásra jogosultak egyharmadának írásbeli kezdeményezésére. A Tisztségviselõ megbízatásáról bármikor lemondhat írásban a VT-nél, illetve a Küldöttgyûlésen szóban.

52.§. Összeférhetetlenség: a tisztségviselõk összeférhetetlenségét megválasztásuk elõtt a Kgy, utána a VT állapítja meg.
    - A  szakszervezetben nem lehet tisztségviselõ, a munkáltatói jogkör gyakorlója.
    - A FTSZ valamennyi tisztségviselõjének a tisztségre jelölés elfogadásakor írásban nyilatkoznia kell az alábbiakról: szakmai elõélet; FTP beosztás; társadalmi szervezeteknél betöltött tagság, illetve vezetõ tisztség. A Nyilatkozat nyilvános, mindenki számára hozzáférhetõ, amely az FTSZ irodájában kerül örzésre.
    - Minden tisztségviselõ köteles személyi adataiban, valamint a Nyilatkozatban bekövetkezett változásokról a VT-t írásban, 8 napon belül értesíteni.

53.§. Elnök
* Az Elnök a FTSZ önálló képviselõje.
* A VT feladatait két ülés között, vagy el nem hárítható akadályoztatás esetén az Elnök látja el (a     kizárólagos jogkörök kivételével).
* Az Elnök látja el a FTSZ általános vezetését, ennek keretében:
    - a FTSZ nevében szerzõdéseket, megállapodásokat köt;
    - szakbizottságok felállítását kezdeményezi, a tagjait felkéri;
    - gondoskodik a VT és a Kgy összehívásáról;
    - vezeti a VT üléseit;
    - képviseli a FTSZ-t hatóságok, más szervek, és személyek elõtt;
    - utalványozási jogot gyakorol.
    - helyettesítésérõl gondoskodik
    - felelõs a FTSZ jóváhagyott költségvetésének, vagyonának kezeléséért, a hatályos jogszabályok szerinti gondos, hatékony, takarékos felhasználásáért, megóvásáért, gyarapításáért; közvetlenül felügyeli az Ügyvivõ tevékenységét
    - meghatározza és irányítja a VT tagjainak tevékenységét, végzett munkájukról rendszeresen beszámoltatja õket; kezdeményezi az alkalmatlan VT tag felfüggesztését.
    -gyakorolja a munkáltatói jogokat, az FTSZ alkalmazottai felett.
    -az Elnök tiszteletdíjban részesül, amely a mindenkori minimál bér nettó összege;
    -saját, és a VT munkájáról beszámol a Kgy-nek;

54.§. Elnökhelyettes /1 fõ delegált közalkalmazotti képviselõ + minimum 2 maximum 4 fõ választott képviselõ /
* A delegált Elnökhelyettes feladata a közalkalmazottak, és a jogfenntartó tagság ügyeinek teljes körû intézése. Az Elnök megbízása alapján helyettesíti õt. A VT felhatalmazása alapján képviseli a FTSZ-t egyes fórumokon.
* A választott Elnökhelyettesek teljes jogkörrel helyettesíthetik - annak felhatalmazása alapján - az Elnököt. Ellátják azokat a feladatokat, melyeket a VT hatáskörükbe utal.

55.§. Társadalmi Kapcsolatok Felelõse
* Sajtó és média kapcsolatokat épít ki, és tart fenn.
* Hatáskörébe tartozik a társadalmi szervezetekkel (egyesületek, alapítványok) folyamatos kapcsolattartás; a civil programok szervezése.
* Vezeti a Kgy üléseit;

56.§. Területi Felelõsök  /3 fõ választott képviselõ/
* Alapvetõ feladatuk a területi és szakmai alapokon nyugvó szervezetépítés.
* Menedzselik a területi alapszervezeteket, segítik a szakszervezeti Alapszervezeti Képviselõ tevékenységét. Feladatuk a tisztségviselõ jelöltek beterjesztése a Kgy felé.

57.§. Ügyvivõ  
* Feladatai (az Elnök, és a VT felügyeletével):
    - az adminisztrációs feladatok ellátása;
    - a hatályos rendelkezések (országos és FTP szinten) figyelemmel kísérése;
    - szabályzatok, határozatok elõkészítése; gazdasági jellegû javaslatok beterjesztése;
    - a házipénztár kezelése;
    - javaslatot tesz a VT felé, a személyi juttatásokról, díjazásokról;
* Az Ügyvivõ az elnök felhatalmazása alapján az FTSZ önálló törvényes képviselõje. A felhatalmazásban foglaltak szerint önálló képviseleti joggal jár el a FTSZ adminisztratív tevékenységeivel kapcsolatban: a Bíróságnál; az APEH-nél; az OEP-nél; a Fõvárosi és a kerületi Önkormányzatoknál. Banki kérdésekben az Elnökkel, vagy annak kijelölt helyettesével együttes módon képviseli a FTSZ-t.
* Utalványozási joggal rendelkezik második aláíróként, az Elnökkel együttes módon.
* Helyettesítésérõl a VT, tagjai közül gondoskodik.
* Az Ügyvivõ teljes anyagi és erkölcsi felelõsséggel tartozik a kezelésére bízott készpénzért, és értékekért.
* az Ügyivõ tiszteletdíjban részesül, amely a mindenkori minimál bér nettó összege;

D.) A FTSZ bizottságai és egyéb szervei

58.§. A FTSZ feladata ellátásához állandó és eseti bizottságokat hoz létre. Bizottságai: a Felügyelõ Bizottság, a Jelölõ Bizottság és a Tanácsadó Testület. Az állandó Bizottság tagjait a Kgy választja, 3 év idõtartamra. Eseti bizottságot a FTSZ VT meghatározott feladat ellátására, határozott idõtartamra hoz létre.

59.§. Felügyelõ Bizottság (Állandó Bizottság):
    - Tagjai: FB elnök és 2 fõ FB tag. A FB tagjai megbízatásuk idõtartama alatt nem lehetnek a FTSZ más tisztségviselõi; s közvetlenül a Kgy alá rendeltek
    - Feladata:
* a FTSZ tevékenységének figyelemmel kísérése törvényességi (hatályos jogszabályok és a belsõ szabályzatoknak való megfelelõség), és gazdálkodási (pénz és vagyonkezelés) szempontból;
* ellenõrzi a nyilvántartásokat;
* felkérésre célvizsgálatot folytathat;
* véleményezi a költségvetés tervezetét;
* felülvizsgálja az év végi zárszámadást;
    - A FB-nek joga van a VT valamennyi ülésén tanácskozási joggal részt venni; a FTSZ irataiba, elõzetes egyeztetés után betekinteni; a tisztségviselõktõl tájékoztatást kérni. Egyes szakkérdések megvizsgálására szakértõt vehetnek igénybe.
    - A FB kötelessége évente legalább egyszer átfogó vizsgálatot tartani, és annak eredményérõl a VT-nek és a Kgy-nek beszámolni.

60.§. Tanácsadó Testület
    - Tagjai: az alapszervezeti Képviselõk.
    - Üléseit szükség szerint tartja, az Elnök összehívása alapján. Feladata: az Elnök, és a VT segítése a döntés-elõkészítésben.

61.§. Jelölõ Bizottság:
    - 3 tagú testület. Tagjait a VT (1fõ), a FB (1fõ), és a Tanácsadó Testület választja meg. A Jelölõ Bizottság tagjai nem tölthetnek be tisztséget a VT-ben és a FB-ban.
    - Feladata: Jelöltek kiválasztása valamennyi személyi kérdésben. Kötelessége a jelöltek Nyilatkozata alapján az elõzetes összeférhetetlenség megállapítása, és ennek megállapításáról a Kgy tájékoztatása.
    - Üléseit általában 3 évenként, illetve szükség szerint tartja, az Elnök összehívására.

62.§. Eseti Bizottságok:
    - Tagjai: az Elnök, illetve a VT által felkért személyek.
    - Feladata: az Elnök, illetve a VT által meghatározott témák véleményezése.


V. A szakszervezet szövetségesei

63.§. A Szakszervezetek szövetségeinek szervezetére és mûködésére, valamint nyilvántartásba vételére és jogképességére a társadalmi szervezetre vonatkozó szabályokat kell megfelelõen alkalmazni.


VI. A szakszervezet felügyelete

64.§. A szakszervezet mûködése felett az ügyészség a reá irányadó szabályok szerint törvényességi felügyeletet gyakorol. Ha a mûködés törvényessége másképpen nem biztosítható, az ügyész a bírósághoz fordulhat.  A társadalmi szervezet tagja által, valamint az ügyész által indított perek a megyei bíróság, illetõleg a Fõvárosi Bíróság hatáskörébe tartoznak.


VII. A FTSZ gazdálkodása

65.§. A FTSZ pénzügyi alapja a tagdíjakból, és a befolyó egyéb bevételekbõl áll. A FTSZ pénzeszközei biztosítják a mûködés költségei mellett, a tagságnak nyújtott juttatások és szolgáltatások, valamint a szakszervezeti akciók anyagi fedezetét.
Források lehetnek:
    - tagdíjak;
    - állami és társadalmi szervektõl származó juttatás;
    - a FTSZ rendezvényeibõl, és tevékenységébõl származó egyéb bevételek;
    - felajánlások, támogatások.

66.§. A tagság által fizetendõ tagdíj alapját és mértékét, és a pénzügyi keret felhasználásának tervezetét a VT köteles évente a Kgy elé hozni, vitára bocsátani. A javaslatok összegzése után a felhasználásról a VT dönt. A FTSZ anyagi forrásait, vagyonát - a testületek által elfogadott elveknek megfelelõen - a költségvetésben rögzített irányelvek szerint lehet felhasználni.

67.§. A FTSZ tulajdonában ingó és ingatlan vagyon lehet, mellyel a vonatkozó pénzügyi elõírások, és az Alapszabály keretei között, éves költségvetés alapján önállóan gazdálkodik. Gazdálkodásáról éves zárszámadást készít.

68.§. A FTSZ tartozásaiért saját vagyonával felel. A tagok (az Ügyvivõ esetében külön meghatározottak kivételével) saját vagyonukkal - a tagdíjfizetési kötelezettségükön túl - nem felelnek. Az Ügyvivõ az általa kezelt házipénztár összegéért teljes mértékben - saját vagyonával is - anyagi felelõs.

69.§. A FTSZ-re vonatkozó pénzügyi elõírásokat részletesen - a VT által kidolgozásra kerülõ - Pénzügyi Szabályzatban rögzíti.


VIII. A Szakszervezet megszünése

70.§. Megszûnés: A FTSZ megszûnik, ha
    - megszûnését a bíróság megállapítja
    - feloszlatását a bíróság elrendeli
    - feloszlását vagy más társadalmi szervezettel való egyesülését a Kgy kimondja.
A FTSZ megszûnése esetén vagyonának további sorsáról - a hitelezõk követeléseinek kielégítése után - elsõdlegesen a Kgy határoz. A Kgy Határozat hiányában, ha a FTSZ feloszlatással szûnik meg, vagy ha a bíróság a megszûnését állapítja meg, a fennmaradó vagyont a fõvárosi tûzoltók céljára létrehozott alapítvány számára kell fordítani


IX. Vegyes záró rendelkezések

71.§. A FTSZ VT dolgozza ki, a mûködést részletesen szabályzó Szervezeti és Mûködési Szabályzatot.

72.§.  Minden az Alapszabályban nem szabályozott kérdésben a mindenkori hatályos jogszabályok az irányadók.

A módosított Alapszabályt - egységes szerkezetben – 2005. május 31-én tartott Küldöttgyûlés elfogadta.












Utolsó frissítés ( 2007. October 15. )
 
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 13:12
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75