Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Életszerűnek tartja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság rendelkezését?
Életszerűnek tartja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság rendelkezését?
2012. April 16.

Írásbeli választ igénylő kérdés!

Dr. Kövér László

az Országgyűlés elnöke részére


Tisztelt Elnök Úr!

 

A Házszabály 91. § alapján kérdést kívánok benyújtani dr. Pintér Sándor belügyminiszterhez

"Életszerűnek tartja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság rendelkezését?"

címmel, amelyre a választ írásban kérem.

 

Tisztelt Miniszter Úr!


A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője egy januárban kiadott szakmai állásfoglalásában úgy rendelkezett, hogy a tűzoltói tevékenységben résztvevő állomány a készenléti járművek bármely mozgása során köteles védősisakot viselni. Ez a szabály érvényes a kiképzésekre és gyakorlatokra is, a védősisak viselése alól könnyítés nem adható. Eszerint a gépjárművezetőnek is sisakban kell vezetnie a tűzoltó kocsikat, holott könnyen belátható, hogy a védősisak nagyban akadályozza a sofőrt a kilátásban, ami a közúti forgalomban könnyen eredményezhet balesetveszélyes helyzeteket.

Kérdezem tisztelt Miniszter Urat, hogy életszerűnek tartja-e e kivételt nem engedő rendelkezést? Ha nem, tesz-e intézkedést a hivatkozott állásfoglalás hatályon kívül helyezése érdekében ?

Várom megtisztelő válaszát!


Budapest, 2012. március 8.


dr. Harangozó Tamás

országgyűlési képviselő

Forrás: http://www.parlament.hu/irom39/06273/06273.pdf


 


BELÜGYMINISZTÉRIUM

Dr. Pintér Sándor

miniszter

BM/4202/2012

Válasz dr. Harangozó Tamás (MSZP)

K/6273 . számú, „Életszerűnek tartja az

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

rendelkezését?” címen benyújtott írásbeli

kérdésére


Dr. Harangozó Tamás úr részére

országgyűlési képviselő


Budapest

Széchenyi rakpart 19.

1358


Tisztelt Képviselő Úr!


A Házszabály 91. §-a alapján „Életszerinek tartja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság rendelkezését?” címmel hozzám intézett, K/6273. számú írásbeli kérdésére válaszolva az alábbiakról tájékoztatom.


A szocialista kormányzat által bevezetett 1/2003. (I. 9.) BM rendelet már tartalmazta a védősisak kötelező használatát kárhelyszínre történő vonulás során, azonban nem tett különbséget a gépjárművezetők, illetve a beosztott tűzoltók által viselendő sisakok között. Az elavult BM rendeletet hatályon kívül helyező, széles körű szakmai egyeztetést követően született 39/2011. (XI.15) BM rendelet (a továbbiakban: rendelet) alapján a gépjárművezetők részére a vonulás idejére olyan rendszeresített sisakot kell biztosítani, amely a biztonságos vezetést nem akadályozza.

A rendelet csak a riasztás alkalmával a káresemény helyszínére történő vonulás során írja elő a védősisak használatát, azonban a védősisak védelmet nyújthat víselőjének egy esetleges közúti baleset során is, illetőleg a gyakorlatban nincs lehetőség rá, hogy a gépjárművezetők a riasztást követően átöltözzenek, a szükséges védelemről pedig gondoskodni kell.

Jóllehet a védősisak nem kényelmes, azonban annak viselési kötelezettségét az országos tűzoltósági főfelügyelő az állomány életének és testi épségének védelmét szem előtt tartva írta elő.

Budapest, 2012. március 22.


Üdvözlettel:

Dr. Pintér Sándor

Forrás: http://www.parlament.hu/irom39/06273/06273-0001.pdf

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 11:10
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75