Kezdölap arrow KÉT arrow Mennyibe kerül a tûzoltóság szimbolikus eltûntetése?
Mennyibe kerül a tûzoltóság szimbolikus eltûntetése?
2012. April 16.

Írásbeli választ igénylõ kérdés!

Dr. Kövér László

az Országgyûlés elnöke részére


Tisztelt Elnök Úr!


A Házszabály 91. § alapján kérdést kívánok benyújtani dr. Pintér Sándor belügyminiszterhez

„Mennyibe kerül a tûzoltóság szimbolikus eltûntetése?”

címmel, amelyre a választ írásban kérem.


Tisztelt Miniszter Úr!


A január 1-én hatályba lépett új katasztrófavédelmi törvény államosította és a katasztrófavédelem szervezetrendszerébe tagolta az önkormányzati tûzoltóságokat. A jelek szerint Bakondi Györgyöt, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság vezetõjét még a „tûzoltóság” kifejezés is irritálja. Miközben takarékossági okokból a közalkalmazottak körében csoportos létszámleépítést hajt végre, addig a „tûzoltóság” felirat „katasztrófavédelemre” cserélésére van pénz, idõ és energia. Egy februárban kiadott fõigazgatói intézkedés szerint a jármûveket 2012. március 31-ig egységes felragasztható „katasztrófavédelem” matricával kell ellátni. Fõigazgató úr nagy buzgalmában a laktanyákon kihelyezett táblákról és az egyenruhákról is eltávolítatja a „tûzoltóság” megjelölést. Ezzel szimbólumaiban is eltûntet egy tiszteletre méltó hagyományokkal rendelkezõ szervezetet, sárba tiporja az emberi életek mentésére felesküdött tûzoltók önbecsülését. Mint ahogy Leidinger István pomázi tûzoltóparancsnok fogalmazott nyílt levelében a "tûzoltó, mint korunk utolsó hõse tiltott kifejezés lett a katasztrófavédelem rendszerében".

Kérdezem tisztelt Miniszter Urat, mi szükség van a tûzoltók megalázására? Miért nem használható a tûzoltóság megjelölés az új katasztrófavédelmi rendszeren belül? A fõigazgatói intézkedés alapján hány jármûvet kell ellátni az új matricákkal? Hány névtáblát és egyenruhát cserélnek ki e névváltoztatás miatt? Kitõl szerzi be az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság a matricákat? Mekkora összeget fordítanak a matricák beszerzése? Mibe fog kerülni az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóságnak, alárendelt szerveinek és az egyenruhás állománynak a táblák és az egyenruhák cseréje/módosítása?

Budapest, 2012 . március 8 .


dr. Harangozó Tamás

országgyûlési képviselõ

 

Forrás: http://www.parlament.hu/irom39/06271/06271.pdf


 

 

BELÜGYMINISZTÉRIUM

Dr. Pintér Sándor

miniszter

BM/4200/2012

Válasz dr. Harangozó Tamás (MSZP)

K/6271 . számú „Mennyibe kerül a

Tûzoltóság szimbolikus eltûntetése?”

címen benyújtott kérdésére

Dr. Harangozó Tamás úr részére

országgyûlési képviselõ


Budapest

Széchenyi rakpart 19.


Tisztelt Képviselõ Úr!


A Házszabály 91. §-a alapján „Mennyibe kerül a tûzoltóság szimbolikus eltûntetése?” címen hozzám intézett, K/6271. számú, írásbeli választ igénylõ kérdésével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom.

A Nemzeti Együttmûködés Kormánya a lakosság élet- és vagyonbiztonságát hatékonyabban és magasabb szakmai színvonalon szolgáló új katasztrófavédelmi rendszer kialakítása mellett a tûzoltóság iránti tisztelet megerõsítését is célul tûzte ki. Ennek során megszüntette a katasztrófavédelmen belüli eltérõ állománykategóriákat, így minden hivatásos állományú tagot tûzoltó állománykategóriába sorolt, a tûzoltóságokon továbbra is hivatásos tûzoltóparancsnokságok mûködnek, továbbá a tûzoltó-hagyomány ápolása és meg õrzése érdekében valamennyi hivatásos tûzoltó-parancsnokságon Csapat Emlékszoba vagy Emlékhely kialakításáról intézkedett.

Képviselõ úr állításával ellentétben egyenruha- és névtáblacserére nem került sor. Az egységes állami katasztrófavédelmi szervezetet jelölõ és az állampolgároknak történõ segítségnyújtás megkönnyítését szolgáló új matricák /logók/ pedig a szolgálati gépjármûveken a már meglévõ felirat mellett kaptak helyet. A mintegy 1 .800 szolgálati gépjármûre felhelyezett matricák /logók/ a legkedvezõbb árajánlatot tevõ Poster Press Kft.-tõI kerültek beszerzésre 1 .608 .010 forint értékben. Megjegyezni kívánom, hogy szocialista kormányzás ideje alatt a rendõrség és a határ õrség integrációja során 488 db gépjármû jelzetcseréje 27.829.920 forintba került.

Budapest, 2012. március 22.


Üdvözlettel:

Dr. Pintér Sándor

Forrás: http://www.parlament.hu/irom39/06271/06271-0001.pdf

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 19:00
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75