Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Mennyibe kerül a tűzoltóság szimbolikus eltűntetése?
Mennyibe kerül a tűzoltóság szimbolikus eltűntetése?
2012. April 16.

Írásbeli választ igénylő kérdés!

Dr. Kövér László

az Országgyűlés elnöke részére


Tisztelt Elnök Úr!


A Házszabály 91. § alapján kérdést kívánok benyújtani dr. Pintér Sándor belügyminiszterhez

„Mennyibe kerül a tűzoltóság szimbolikus eltűntetése?”

címmel, amelyre a választ írásban kérem.


Tisztelt Miniszter Úr!


A január 1-én hatályba lépett új katasztrófavédelmi törvény államosította és a katasztrófavédelem szervezetrendszerébe tagolta az önkormányzati tűzoltóságokat. A jelek szerint Bakondi Györgyöt, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjét még a „tűzoltóság” kifejezés is irritálja. Miközben takarékossági okokból a közalkalmazottak körében csoportos létszámleépítést hajt végre, addig a „tűzoltóság” felirat „katasztrófavédelemre” cserélésére van pénz, idő és energia. Egy februárban kiadott főigazgatói intézkedés szerint a járműveket 2012. március 31-ig egységes felragasztható „katasztrófavédelem” matricával kell ellátni. Főigazgató úr nagy buzgalmában a laktanyákon kihelyezett táblákról és az egyenruhákról is eltávolítatja a „tűzoltóság” megjelölést. Ezzel szimbólumaiban is eltűntet egy tiszteletre méltó hagyományokkal rendelkező szervezetet, sárba tiporja az emberi életek mentésére felesküdött tűzoltók önbecsülését. Mint ahogy Leidinger István pomázi tűzoltóparancsnok fogalmazott nyílt levelében a "tűzoltó, mint korunk utolsó hőse tiltott kifejezés lett a katasztrófavédelem rendszerében".

Kérdezem tisztelt Miniszter Urat, mi szükség van a tűzoltók megalázására? Miért nem használható a tűzoltóság megjelölés az új katasztrófavédelmi rendszeren belül? A főigazgatói intézkedés alapján hány járművet kell ellátni az új matricákkal? Hány névtáblát és egyenruhát cserélnek ki e névváltoztatás miatt? Kitől szerzi be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a matricákat? Mekkora összeget fordítanak a matricák beszerzése? Mibe fog kerülni az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak, alárendelt szerveinek és az egyenruhás állománynak a táblák és az egyenruhák cseréje/módosítása?

Budapest, 2012 . március 8 .


dr. Harangozó Tamás

országgyűlési képviselő

 

Forrás: http://www.parlament.hu/irom39/06271/06271.pdf


 

 

BELÜGYMINISZTÉRIUM

Dr. Pintér Sándor

miniszter

BM/4200/2012

Válasz dr. Harangozó Tamás (MSZP)

K/6271 . számú „Mennyibe kerül a

Tűzoltóság szimbolikus eltűntetése?”

címen benyújtott kérdésére

Dr. Harangozó Tamás úr részére

országgyűlési képviselő


Budapest

Széchenyi rakpart 19.


Tisztelt Képviselő Úr!


A Házszabály 91. §-a alapján „Mennyibe kerül a tűzoltóság szimbolikus eltűntetése?” címen hozzám intézett, K/6271. számú, írásbeli választ igénylő kérdésével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom.

A Nemzeti Együttműködés Kormánya a lakosság élet- és vagyonbiztonságát hatékonyabban és magasabb szakmai színvonalon szolgáló új katasztrófavédelmi rendszer kialakítása mellett a tűzoltóság iránti tisztelet megerősítését is célul tűzte ki. Ennek során megszüntette a katasztrófavédelmen belüli eltérő állománykategóriákat, így minden hivatásos állományú tagot tűzoltó állománykategóriába sorolt, a tűzoltóságokon továbbra is hivatásos tűzoltóparancsnokságok működnek, továbbá a tűzoltó-hagyomány ápolása és meg őrzése érdekében valamennyi hivatásos tűzoltó-parancsnokságon Csapat Emlékszoba vagy Emlékhely kialakításáról intézkedett.

Képviselő úr állításával ellentétben egyenruha- és névtáblacserére nem került sor. Az egységes állami katasztrófavédelmi szervezetet jelölő és az állampolgároknak történő segítségnyújtás megkönnyítését szolgáló új matricák /logók/ pedig a szolgálati gépjárműveken a már meglévő felirat mellett kaptak helyet. A mintegy 1 .800 szolgálati gépjárműre felhelyezett matricák /logók/ a legkedvezőbb árajánlatot tevő Poster Press Kft.-tőI kerültek beszerzésre 1 .608 .010 forint értékben. Megjegyezni kívánom, hogy szocialista kormányzás ideje alatt a rendőrség és a határ őrség integrációja során 488 db gépjármű jelzetcseréje 27.829.920 forintba került.

Budapest, 2012. március 22.


Üdvözlettel:

Dr. Pintér Sándor

Forrás: http://www.parlament.hu/irom39/06271/06271-0001.pdf

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Jelenleg 1 vendég online
Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 10:06
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75