Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Ugye valóban nem cél a szakszervezetek ellehetetlenítése?
Ugye valóban nem cél a szakszervezetek ellehetetlenítése?
2012. April 16.

Írásbeli választ igénylő kérdés!

Dr. Kövér László

az Országgyűlés elnöke részére


Tisztelt Elnök Úr!


A Házszabály 91. § alapján kérdést kívánok benyújtani dr. Pintér Sándor Belügyminiszterhez

„Ugye valóban nem cél a szakszervezetek ellehetetlenítése?”

címmel, amelyre a választ írásban kérem.Tisztelt Miniszter Úr !


A február 17-én kelt, K/5746 számú kérdésemre adott írásbeli válaszában arról biztosított, hogy nem cél a hivatásos állományt képviselő szakszervezetek ellehetetlenítése. Arról is tájékoztatott, hogy a Hszt. új rendelkezései szerint, igaz, hogy csak a jövőre nézve. de a rendészeti szervek esetében is lesz lehetőség a szakszervezeti tagdíjak munkáltatói levonására.

Sajnálatos módon az utóbbi hetek eseményei számos kételyt vetnek fel e válasz őszinteségét illetően. Például a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság elkészítette, és az állománynak ki is küldte a szakszervezeti tagdíjak levonásáról szóló, a Hszt. új rendelkezésinek megfelelő megállapodás tervezetét, azonban a tudomásunk szerint a munkáltató végül mégsem írta alá azokat. A szakszervezeti tagdíjak munkáltatói levonása hasonlóképpen megoldatlan a többi rendészeti szerv esetében is.

Ezen túlmenően a rendészeti szervek vezetői felmondták a szakszervezetekkel kötött együttműködési megállapodást, és a vagyontörvényre hivatkozva megszüntették a szakszervezetek irodahasználati lehetőségét. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állítólag úgy rendelkeztek, hogy a szakszervezeti irodákban maradt, a szakszervezetek saját tulajdonát képező ingóságokat is „államosítják”, ha azok elszállításáról a szakszervezetek nem gondoskodnak a megadott határideig.

Kérdezem tisztelt Miniszter Urat, mi ez, ha nem a szakszervezetek ellehetetlenítése ?

Ha mégsem a szakszervezetek ellehetetlenítésének vagyunk tanúi, akkor kérem, tájékoztasson az alábbiakról:


• Mely rendészeti szerv biztosítja a tagdíjak munkáltatói levonását? Ezek a szervek hány munkavállalójukkal kötöttek megállapodást a tagdíjak levonására? Miniszter Úr tesz- e intézkedéseket annak érdekében, hogy minden rendészeti szerv biztosítsa a tagdíjak munkáltatói levonásának lehetőségét?

• Mely rendészeti szerveknek és mely szakszervezetekkel van hatályos együttműködési megállapodása?

• Hajlandó-e a Belügyminisztérium továbbra is irodahasználati lehetőséget biztosítani a rendészeti szervek állományát képviselő szakszervezeteknek?


Várom megtisztelő válaszát !


Budapest, 2012 . március 8 .


dr. Harangozó Tamás

országgyűlési képviselő

Forrás: http://www.parlament.hu/irom39/06270/06270.pdf


BELÜGYMINISZTÉRIUM

Dr. Pintér Sándor

miniszter

BM/4199/2012

Válasz dr. Harangozó Tamás (MSZP)

K/6270. számú "Ugye valóban nem cél a

szakszervezetek ellehetetlenítése?" címen

benyújtott kérdésére


Dr. Harangozó Tamás úr részére

országgyűlési képviselő


Budapest

Széchenyi rakpart 19.


Tisztelt Képviselő Úr !


A Házszabály 91. §-a alapján „Ugye valóban nem cél a szakszervezetek ellehetetlenítése?” címen hozzám intézett, K/6270. számú, írásbeli választ igényő kérdésével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom.

A Belügyminisztériumnak továbbra sem célja a hivatásos állomány érdekképviseleteinek ellehetetlenítése. Az új együttműködési megállapodások előkészítő tárgyalásai több területen jelenleg folynak.

A szakszervezeti tagdíj levonására vonatkozóan a munkáltatók és a munkavállalók közötti megállapodás létrejöttének a foglalkoztatási törvények alapján semmiféle akadálya nincs, az a felek szabad elhatározásán alapul, de nem kötelező.

A szakszervezetek irodahasználatával kapcsolatban tájékoztatom, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény nem teszi lehetővé nemzeti vagyontárgy ingyenes használatba adását. E tekintetben a szakszervezetek sem jelentenek kivételt.


Budapest, 2012. március 23.


Üdvözlettel:

Dr. Pintér Sándor

 

Forrás: http://www.parlament.hu/irom39/06270/06270-0001.pdf

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 18:38
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75