Kezdölap arrow Hírek arrow Milyen átszervezést tervez a Kormány a tűzoltóságoknál? 
Milyen átszervezést tervez a Kormány a tűzoltóságoknál? 
2012. March 22.

Írásbeli választ igénylő kérdés!

Dr. Kövér László

az Országgyűlés elnöke részére

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 91. § alapján kérdést kívánok benyújtani dr. Pintér Sándor belügyminiszterhez

„Milyen átszervezést tervez a Kormány a tűzoltóságoknál?”

címmel, amelyre a választ írásban kérem.Tisztelt Miniszter Úr !


Felhívom figyelmét, hogy a „Milyen leépítéseket tervez a Kormány a tűzoltóságoknál?” címen, K/5905 számon benyújtott kérdésemre adott, 2012. február 29-én kelt válaszában nem tért ki minden részkérdésre, és a sajtóból megismert adatok megismétlésén kívül semmilyen konkrét információt nem közölt. Emlékeztetem, hogy az Országgyűlés Ügyrendi Bizottságának 73/1998-2002. állásfoglalása szerint „a kérdés részletes kifejtése során megfogalmazott további kérdések a kérdés részei".

Az Alaptörvény 7. cikk (2) bekezdése és a Házszabály 91. § alapján kérem, adjon valós és számszerű tájékoztatást a katasztrófavédelmi szervezetrendszer tervezett átalakításáról!

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál tervezett, illetve folyamatban lévő átszervezésekkel összefüggésben az alábbi kérdésekre várom továbbra is Miniszter Úr válaszát:

 • Hány státusz szűnik meg a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál? A megszűnő státuszok közül mennyi a tűzoltó státusz?
 • Hány közalkalmazotti státuszt minősítenek át hivatásos státusszá? Az átminősítetésre kerülő közalkalmazotti státuszok közül mennyi a jelenleg polgári védelmi feladatok ellátását szolgáló státusz?
 • Ténylegesen hány személy hivatásos szolgálati viszonya, és hány személy egyéb foglalkoztatási jogviszonya szűnik meg az átszervezés következményeként?
 • Valóban csökkentik a tűzoltóság hírközpontjában dolgozók létszámát? Hány státuszt érint a leépítés? Hány fő van szolgálatban egyszerre a hírközpontban? Az átszervezés következtében csökken-e a hírközpontban egyidejűleg szolgálatot teljesítők száma?
 • Mennyivel csökken a riasztható, fecskendővel ellátott járművek száma Budapesten? Kérem, tájékoztasson, hogy kerületenként hány riasztható, fecskendővel ellátott jármű lesz az átszervezés után?
 • Hány új tűzoltólaktanya és katasztrófavédelmi őrs létrehozását tervezik Budapesten? Pontosan hol és mikor alakítják ki az új tűzoltólaktanyákat és katasztrófavédelmi őrsöket?

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnál tervezett, illetve folyamatban lévő átszervezésekkel összefüggésben az alábbi kérdésekre várom továbbra is Miniszter Úr válaszát:

 • Hány státusz szűnik meg a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságoknál? A megszűnő státuszok közül mennyi a tűzoltó státusz?
 • Hány közalkalmazotti státuszt minősítenek át hivatásos státusszá? Az átminősítetésre kerülő közalkalmazotti státuszok közül mennyi a polgári védelmi feladatok ellátását szolgáló státusz ?
 • Ténylegesen hány személy hivatásos szolgálati viszonya, és hány személy egyéb foglalkoztatási jogviszonya szűnik meg az átszervezés következményeként? (Kérem az adatokat megyénkénti bontásban adja meg! )
 • Mennyivel csökken a riasztható, fecskendővel ellátott járművek száma a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságoknál? (Kérem az adatokat megyénkénti bontásban adja meg!)
 • A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok területén pontosan hol és mikor alakítanak ki új tűzoltólaktanyákat és katasztrófavédelmi őrsöket?

Tájékoztatom tisztelt Miniszter Urat, hogy az írásbeli kérdésem benyújtásával egyidejűleg közérdekű adat megismerése iránt kérelemben az állami katasztrófavédelmi szervezet állománytáblájának megküldését is kezdeményeztem dr. Bakondi György főigazgató úrnál.


Budapest, 2012. március 5.


dr. Harangozó Tamás

országgyűlési képviselő

 

Forrás: http://www.parlament.hu/irom39/06179/06179.pdf


 

BELÜGYMINISZTÉRIUM

DR, PINTÉR SÁNDOR

miniszter

BM/3953/2012

Válasz dr, Harangozó Tamás (MSZP)

K/6179. számú „Milyen átszervezést

tervez a Kormány a tűzoltóságoknál?”

címen benyújtott kérdésére

Dr. Harangozó Tamás úr részére

országgyűlési képviselő


B u d a p e s t

Széchenyi rakpart 19.


Tisztelt Képviselő Úr!


A Házszabály 91 . §-a alapján "Milyen átszervezést tervez a Kormány a tűzoltóságoknál?" címen hozzám intézett, K/6179. számú, írásbeli választ igénylő kérdésével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom.

A közalkalmazotti státuszok nagy részének hivatásos státusszá történő átalakítása után 2012. április elsejét követen országos szinten 467 fővel többen teljesítenek majd hivatásos szolgálatot a katasztrófavédelmi szervezetrendszerben, tehát a szervezet központi, területi és helyi szervei vonatkozásában az állomány országos összlétszáma nem csökken.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál több vezetői beosztás a végrehajtó állomány megerősítése céljából átcsoportosításra kerül. A készenlétben tartott járművek a tűzoltólaktanyák feladatainak mennyiségi mutatói alapján kerülnek szétosztásra, a különleges gépjárműveket ún. csere-felépítményes gépjárművek váltják fel. A fővárosban rövid időn belül egyidejűleg akár három V, fokozatú erőt magában foglaló beavatkozó egység is felállítható lesz. A központi ügyeleti létszám elegendő lesz a jelzések fogadására és kezelésére. Az országos szinten megalakuló katasztrófavédelmi kirendeltségek és katasztrófavédelmi őrsök nagy előrelépést jelentenek a fehér foltként emlegetett területeken.

Figyelemmel arra, hogy a katasztrófavédelem átalakítása és újjászervezése jelenleg is folyamatban van, illetőleg az átszervezés és a korszerűsítés csak április elején zárul le, így Képviselő úr által megfogalmazott kérdésekre vonatkozóan konkrét adatok szolgáltatása jelenleg idő előttinek mutatkozik.

 

Budapest, 2012. március 20.

 

Üdvözlettel:

Dr. Pintér Sándor

Forrás: http://www.parlament.hu/irom39/06179/06179-0001.pdf

 


 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 15:50
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75