Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow De ki oltja majd a tüzet Nagykovácsiban?
De ki oltja majd a tüzet Nagykovácsiban?
2012. March 10.
Ellehetetlenülhetnek a környék önkéntes tűzoltóságai. Nagykovácsiban az eddig jól működő egyesület várhatóan nem tudja teljesíteni az új követelményeket, a legközelebbi tűzoltóság azonban csak a II. kerületben van. Zsákfalu lévén máshonnan nem jöhet hamarabb segítség.

A környék önkéntes tűzoltó egyesületei kiválóan végzik a munkát, nagy terhet vesznek le a fővárosi hivatásos tűzoltókról – véli Bakó Mihály, a Nagykovácsi Készenléti Szolgálat parancsnoka, aki szerint ezt bizonyítja az is, hogy Budapest Önkormányzata rendszeresen támogatja ezeket a szervezeteket. Térségünkbe a II. és a III. kerületből valamint Esztergomból és Szentendréről érkeztek eddig hivatásos tűzoltók egy bejelentéshez, a legtöbb esetben viszont a helyi, önkéntes tűzoltók érnek ki elsőként a helyszínre. Ezeket az egyesületeket most olyan feltételekkel szembesítették, amit nem tudnak majd teljesíteni.
Ingyen vonulnak a tűzhöz

„Kötelezni akarnak olyan dolgokra, amiket egy önkéntes nem tud teljesíteni” – mondja a Varkapu.info-nak Bakó Mihály. A nagykovácsi parancsnok szerint nem lehet elvárni tőlük, hogy 24 órában 6 ember mindig szolgálatot tartson a településen. ”Itt mindenkinek van munkája, és csak a szabadidejében segíti a települését”.

A Nagykovácsi Készenléti Szolgálatnak az aktív létszáma 42 fő, ebből 26 személy vonulhat tűzesetekhez, a többiek polgárőr tevékenységet látnak el. „Nálunk ez úgy működik, hogy az megy ki egy bejelentéshez, aki otthon van. Van, amikor öten, de van olyan, hogy harmincan vonulunk, ez az esettől is függ” – magyarázza a parancsnok, aki félti települését az átszervezéstől. Bakó szerint, ha tényleg megszabják, hogy 24 órában 6 embernek szolgálatban kell lennie, teljesen ellehetetlenülnek, főleg, hogy szertáruk sincs és az önkéntesek fizetést sem kapnak. A helyi tűzoltók pedig nagyon hiányoznának a községnek.

Mivel Nagykovácsi zsáktelepülés, így a legközelebbi hivatásos tűzoltóság – 15-20 perces vonulási idővel - a II. kerületben van, közelebbről nem tud fecskendő érkezni településre. Ha a Pilisvörösváron – ahol kiválóan és olcsón működik az önkéntes egyesület - vagy Törökbálinton létesítenének tűzoltóőrsöt, akkor is csak kerülővel tudnának eljutni Nagykovácsiba. A helyi lánglovagok egyébként 24 órás ügyelet nélkül is rendre 10 perccel előbb érkeznek a helyszínre, mint hivatásos kollégáik, akik távolabbról jönnek.

Nézzék meg, ki dolgozik jól!

A nagykovácsi parancsnok szerint a megoldást az jelentené, ha megnéznék az önkéntes tűzoltók tevékenységét, és ahol jól és hatékonyan működik a csapat, ahol rendszeresen vonulnak, ott támogatnák az egyesületeket. „A hivatásos tűzoltók meg tudják mondani, hogy kik avatkoznak be szakszerűen, kik azok, akik segítik a munkájukat. Ezeknek a szervezeteknek pedig lehetne komolyabb támogatást adni, hiszen tehermentesítik a fővárosi tűzoltókat” – magyarázza Bakó, kiemelve, hogy a 6 térségi tűzoltó egyesületre ez különösképpen igaz. Zsámbék, Nagykovácsi, Pilisvörösvár, Solymár, Pilisszentiván és Pilisborosjenő már évekkel ezelőtt megállapodást kötöttek Budapesttel, és rendszeresen kapnak támogatást is a fővárostól.

Egy kisebb tűznél, egy balesetnél, vagy ha egy fa dőlt az útra, a fővárosi egységeknek kevesebb időt kell távol lenniük, mert a helyi önkéntesek megoldják ezeket a helyzeteket. Egy esetleges városi tűzhöz nagyobb erővel tudnak vonulni a hivatásos tűzoltók, mert nem az agglomerációban vágják a fát. „Nem tudom, hogy mi lesz ennek a következménye, várjuk a fejleményeket” – mondja Bakó Mihály.

Hivatásos? Távozzon!


A Varkapu.info úgy tudja, az új szabályok között az is szerepel, hogy önkéntes tűzoltó egyesületben hivatásos tűzoltó nem vállalhat vezető tisztséget, csak tag lehet. A térségünket nem érinti ez a szabályozás, hiszen Pilisszentivánon és Nagykovácsiban már nyugdíjas tűzoltók vezetik a szervezeteket, máshol pedig nincs hivatásos tűzoltó a vezetőségben. Bakó Mihály, aki maga is hivatásos szerparancsnok volt, azonban úgy véli, hogy ez sok helyen minőségi romláshoz vezet, hiszen egy hivatásos tűzoltó általánosságban nagyobb szakmai tudással és tapasztalattal bír, mint egy önkéntes. „Így nagyon kevés egyesületnél lesz meg az a szakmai szint, amelyet eddig egy hivatásos vezetővel el lehetett érni” – véli a parancsnok.

Az OKF válaszol

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az alábbi választ fogalmazta meg a fent leírt félelmekre:
"Sem a hatályos jogszabályok, sem az Utasítás nem tartalmaz olyan rendelkezést, hogy az ÖTE 6 fővel folyamatosan 24 órás ügyeleti szolgálatot lásson el. Az ÖTE-k fontos szerepet töltenek be az ország tűzvédelmének ellátásában, tehát a katasztrófavédelem épít és számít az ÖTE-k munkájára. Ennek érdekében feladataik ellátásához a szükséges információkat a BM OKF a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokon keresztül biztosítja. Az ÖTE szerepe jelentős az utánpótlás nevelésében. Továbbá a katasztrófavédelmi őrsökre, vagy hivatásos tűzoltó-parancsnokságokra tervezett hivatásos beosztások betöltése során lefolytatott felvételi eljárásban az ÖTE tagság során megszerzett  tűzoltó végzettség és tapasztalat előnyt jelent a kiválasztásban. Szükséges, hogy az ÖTE-k továbbra is közreműködjenek a tűzvédelemi feladatok ellátásában, az ÖTE-k vonatkozásában a jogszabályok nem támasztanak szigorúbb feltételeket".

A szóvivő az önkéntes tűzoltó egyesületben betöltött vezetői tisztségekről úgy fogalmazott, hogy "a hivatásos állomány tagja – a szakmai irányítási és felügyeleti jogkör összeférhetetlensége miatt – az önkéntes tűzoltó egyesületben (a továbbiakban: ÖTE) vezető tisztséget nem tölthet be. E szabály a hivatásos állomány tagjainak kizárólag vezető tisztség betöltését tiltja az ÖTE-ben, azt azonban nem gátolja, hogy egyéb tisztséget töltsön be. A tűzvédelmi törvény szerint a hivatásos tűzoltóság ellenőrzi a tűzoltási és műszaki mentési feladatokat ellátó önkéntes tűzoltó egyesület szaktevékenységét. Így amennyiben hivatásos állományú tűzoltó töltené be az önkéntes tűzoltó egyesületben a vezető tisztséget, olyan helyzet állhatna elő, hogy egyidejűleg, mint a hivatásos tűzoltó-parancsnokság tagja az általa vezetett egyesületet ellenőrizné. A fenti szabály így az összeférhetetlenséget zárja ki. Annak továbbra sincs akadálya, hogy a hivatásos állomány tagja az ÖTE munkájában annak tagjaként részt vegyen".

Az, hogy TŰZOLTÓSÁG-ból mindenhol KATASZRÓFAVÉDELEM lesz, országosan csak 1,6 millió Forintot tesz ki. Ez a katasztrófavédelem gépjárművein a katasztrófavédelmi logót és jelmondatot tartalmazó matricák, feliratok költsége.
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Jelenleg 1 vendég online
Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 12:52
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75