Kezdölap arrow Hírek arrow RÉF arrow Tisztelt Polgármester Hölgyek és Urak!
Tisztelt Polgármester Hölgyek és Urak!
2012. March 03.

Tisztelt Polgármester Hölgyek és Urak!

2012. január 1-vel a tûzoltás és a mûszaki mentés megszûnt önkormányzati kötelezõ közszolgáltatási feladatnak lenni, állami feladat lett. Ha visszatekintünk hazánk történelmére, tárgyilagosan megállapíthatjuk, hogy az tûzoltási feladat mindig a települések feladata volt, csakúgy, mint Európa szinte minden országban.

Hazánkban kétszer volt politikai szándék a tûzoltás államosításra, elõször 1944. október 16-án Szálasi Ferenc programjában, ezt azonban nem tudta végrehajtani, mert már Kecskeméten voltak az oroszok. 1948-ban a kommunista diktatúra kezdetén a gazdaság mellett beállamosították a tûzoltóságokat is és állami feladatként oldotta meg az állam a lakosság tûzvédelmét a rendszerváltásig olyan minõségben, amilyenben megoldotta, többen emlékszünk még rá. A rendszerváltás egyik nagy döntése volt, hogy visszahelyezte a feladatot a település szintjére. (az más kérdés, hogy valóban önkormányzati lett-e, de nem errõl szeretnék szólni.)

Természetesen nem vitatva, hogy az állami rendszerben szervezett tûzvédelemnek is lehetnek pozitív elemei, de a rövid majd két hónapos mûködés eddigi tapasztalatairól szeretnék néhány információt megosztani Önökkel a Kistérség vonatkozásában:


1. Az köztudott Önök elõtt is, hogy az elõzõ kormányzati ciklus alatt a Szentendrei Tûzoltóságtól elvontak egy fél rajt. Most az államosítás után elvonásra került egy gépjármûfecskendõ és egy bevetés irányító gépjármû. Szentendrén meghibásodott az egyetlen vonulni tudó tûzoltó gépjármûfecskendõ, így a Dunakanyar a múlt hét péntek délután teljesen védelem nélkül maradt. Az állami irányítás végsõ megoldásként a pomázi önkéntes tûzoltóságtól kért segítséget, így a saját vonulási területünk biztosítása mellett, átküldtünk egy gépjármûvet Szentendre és a Dunakanyar védelmére. Az állami gépjármû csak este 20 óra után érkezett meg Gödöllõrõl.

2. Az új mûveletirányítási rendszerben minden egyes pomázi vonulási területre szóló riasztásra vonulni kell a szentendrei tûzoltóknak. Ez olyan mértékû elpocsékolása az adóforintoknak, hogy vérlázító. Ez üzemanyag pocsékolás és a gépjármûvek fölösleges koptatása. Ezáltal semmivel sem lett jobb az állampolgár védelme, vagy biztonsága. Viszont azáltal, hogy a Szentendrei Tûzoltóság mûködési területe nagyobb lett 120 km2-rel, valamint 37 ezer lakossal és évi 200-400 eseményre át kell vonulnia erre a hegyes-dombos területre azt eredményezi, hogy a Dunakanyar 200-400 esetben ismét teljesen védelem nélkül marad, hacsak nem tekintjük védelemnek Esztergom, vagy Budapest segítségnyújtását. Az elmúlt 16 évben a pomázi tûzoltóság önállóan, az õrseink bevonásával oldotta meg a tûzoltási feladatokat, évente 1-2 alkalommal emeltük a riasztási fokozatot nagyobb tûzeset , vagy különleges riasztás esetén. Közben a Kistérség védve volt a Szentendrei Tûzoltóság által. Ha a Dunakanyarban volt tûzeset, és a szentendrei tûzoltók dolgoztak a területükön, a pomázi tûzoltók által volt védve a teljes kistérség. Ez január 1-vel megváltozott. A pomázi vonulási területre a pomázi fecskendõkön kívül jön Szentendre, ezáltal a Dunakanyar védtelen lesz a káreset felszámolásáig, a pomázi vonulási területen az eseményeknél olyan mértékû tûzoltó többlet jelentkezik, amely fölösleges, pazarló. Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy borítékoljam, hogy a Dunakanyarban emberek fognak meghalni, házak fognak leégni, mert rosszul szervezett és rosszul felépített diszlokációt erõltet az állam egy rossz koncepció mentén.

3. A hírekben szinte nincs olyan nap, amikor nem számolnának be róla, hogy egy-két ember bent égett a házában. Január-február hónapban több tûzhalál történt az országban, mint korábban egy-egy év alatt. Mindez azért, mert elbizonytalanítottak egy jól mûködõ rendszert.

4. Arról is szólni szeretnék, hogy a tûzoltó, mint korunk utolsó hõse tiltott kifejezés lett a katasztrófavédelem rendszerében. A tûzoltóságokból reguláris rendvédelmi szervet alakítanak, a pv-vel történõ összemosás, valamint a hatósági szerep túlhangsúlyozása azt eredményezi, hogy akinek leég a háza és a tûz feltételezhetõen azért keletkezett, mert a tulajdonos szabálytalanságot követett el (közel tette a tüzelõt a kályhához, rosszul építette a kéményét, nem vizsgáltatta felül az elektromos hálózatát stb.) azt még meg is fogják bírságolni. Ilyen eljárások már indultak. Hamarosan megjelenik az oldalán fegyvert viselõ tûzoltó (egyenruhába bújtatott személy) az út széleken, a cégeknél és gépkocsikat állít meg, hatósági ellenõrzéseket hajt végre és büntet és büntet. A katasztrófavédelem hivatásos állománya meghaladta a 13 ezer fõt a létszáma tovább duzzad és feladatokat generál magának. Láthattuk az orosz mûhold lezuhanásával való hisztériakeltést a „rendkívüli” téli idõjárás elõrejelzésének túllihegését, vagy említhetném azokat a leveleket, amelyeket a napokban kaptak kézhez…

5. Ma pilisszántón kigyulladt egy faház. A pilisszántói õrsünk a jelzést követõen a 15. percben már egy sugárral beavatkozott a Pilisszentkeresztrõl is érkezõ segítséggel, valamint a Pomázról vonuló 2 gépjármûvel a tüzet eloltotta. A tûz oltására ennyi gépjármû elegendõ volt. Ami teljesen fölösleges pénzpocsékolás volt, az a budapesti további 4 db (!) gépjármû leriasztása és vonultatása. Ezzel szemben kigyulladt egy ház a napokban Horányban és porig égett, mert az egy fecskendõvel kivonuló szentendrei tûzoltók csak egy óra múlva kaptak segítséget Esztergomtól. A katasztrófavédelem vezetõinek a célja a helyi kötõdésû tûzoltóságok ellehetetlenítése, fõleg az önkéntes tûzoltóságok bedarálása, a késõbbiek során államosítása. Hogy ez kinek jó, azt nem tudom, de hogy ki lesz a kárvallottja, azt tudom. A lakosság.

Tisztelt Polgármester Hölgyek és Urak!

Tudom, nem önkormányzati a feladat, hanem állami, de egy-egy tûzhalál vagy egy élet munkájának megsemmisülése esetén Önöknek, helyi politikusoknak, nekünk helyi tûzoltóknak kell naponta az emberek szemébe nézni az utcán, a boltban és elmondani, hogy mi megtettünk mindent, de az átalakított rendszer a rossz. Több, mint harminc éves tûzoltó múlttal a hátam mögött, tûzvédelmi mérnökként látom, hogy rossz irányba haladunk. Talán még lehet korrigálni, de ez nem szakmai feladat, hanem politikai.

Köszönöm, hogy elolvasták!

Leidinger István
tûzoltóparancsnok
Pomázi Önkéntes Tûzoltóság

Forrás: http://www.tuzoltosag-pomaz.hu/index.php/component/content/article/78-friss-hirek/267-tisztelt-polgarmester-hoelgyek-es-urak

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 19:37
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75