Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Szűkítették a rendvédelmi szakszervezetek jogait
Szűkítették a rendvédelmi szakszervezetek jogait
2011. December 21.

Szűkítették a rendvédelmi szakszervezetek jogait

Az Országgyűlés hétfőn késő este elfogadta azt a kormány által kezdeményezett törvénymódosítást, amely több ponton szűkíti a rendvédelmi szakszervezetek jogait, érdekvédelmi feladataik nagy részét pedig a Magyar Rendvédelmi Kar néven, kötelező tagsággal létrejövő új köztestületre ruházza.

A parlament egy másik határozatával a honvédségi szakszervezetek jogállásán is változtatott.

A képviselők 253 igen szavazattal, 93 nem ellenében döntöttek a rendvédelmi, illetve 290 igen és 45 nem voks mellett döntöttek a honvédelmi tárgyú jogszabályok módosításáról.

A rendvédelmi kar a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak és közalkalmazottainak önkormányzattal rendelkező rendvédelmi szakmai, érdekképviseleti köztestülete lesz, kötelező tagsággal.

Az új köztestület feladatai közé tartozik például a foglalkozással kapcsolatos érdekképviselet, a hivatásetikai részletszabályok megalkotása, etikai eljárások lefolytatása, véleményalkotás a szolgálati viszonnyal, valamint közalkalmazotti jogviszonnyal összefüggő kérdésekben, tagnyilvántartás vezetése.

A törvény kimondja, a fegyveres szerv vezetője köteles kikérni az rendvédelmi kar véleményét a személyi állomány szolgálatteljesítésére, illetve munkavégzésére, szolgálatteljesítési  idejére, munka- és pihenőidejére, jutalmazására, valamint a juttatásaira vonatkozó, a hatáskörébe utalt szabályozásról. A rendvédelmi kar legfőbb képviseleti és döntéshozó szerve az ötventagú közgyűlés, amelyet évente legalább egyszer össze kell 
hívni, és amelynek tagjait titkos szavazással a tagok választják. A köztestület felett az ügyészség gyakorolja a törvényességi felügyeletet.

A változtatásokkal a rendvédelem és honvédelem területén is megszűnik a szakszervezeti kifogás lehetősége, továbbá a szakszervezeti tisztségviselők ezentúl kevesebb szolgálatteljesítési idő kedvezményt kaphatnak, ennek pénzre váltására pedig már nem lesz lehetőségük. A kormány korábban azzal indokolta a szakszervezeti vétó eltörlését, hogy az a szakszervezetek „szocialista gazdasági és politikai rendszerben betöltött sajátos szerepére épülő jogintézmény", amely szerinte nem fér össze a piacgazdasággal, hiszen indokolatlanul korlátozza a munkáltató tulajdonosi jogait.

Az elfogadott előterjesztések a fentiek mellett arról is rendelkeznek, hogy a belügyminiszter irányítása alá tartozó fegyveres szervek hivatásos állományának tiszthelyettesi és zászlós rendfokozatú tagjai jövőre bruttó 14 ezer forint kiegészítő juttatást kapnak.
 
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 18:50
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75