Kezdölap arrow Hírek arrow Szûkítették a rendvédelmi szakszervezetek jogait
Szûkítették a rendvédelmi szakszervezetek jogait
2011. December 21.

Szûkítették a rendvédelmi szakszervezetek jogait

Az Országgyûlés hétfõn késõ este elfogadta azt a kormány által kezdeményezett törvénymódosítást, amely több ponton szûkíti a rendvédelmi szakszervezetek jogait, érdekvédelmi feladataik nagy részét pedig a Magyar Rendvédelmi Kar néven, kötelezõ tagsággal létrejövõ új köztestületre ruházza.

A parlament egy másik határozatával a honvédségi szakszervezetek jogállásán is változtatott.

A képviselõk 253 igen szavazattal, 93 nem ellenében döntöttek a rendvédelmi, illetve 290 igen és 45 nem voks mellett döntöttek a honvédelmi tárgyú jogszabályok módosításáról.

A rendvédelmi kar a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak és közalkalmazottainak önkormányzattal rendelkezõ rendvédelmi szakmai, érdekképviseleti köztestülete lesz, kötelezõ tagsággal.

Az új köztestület feladatai közé tartozik például a foglalkozással kapcsolatos érdekképviselet, a hivatásetikai részletszabályok megalkotása, etikai eljárások lefolytatása, véleményalkotás a szolgálati viszonnyal, valamint közalkalmazotti jogviszonnyal összefüggõ kérdésekben, tagnyilvántartás vezetése.

A törvény kimondja, a fegyveres szerv vezetõje köteles kikérni az rendvédelmi kar véleményét a személyi állomány szolgálatteljesítésére, illetve munkavégzésére, szolgálatteljesítési  idejére, munka- és pihenõidejére, jutalmazására, valamint a juttatásaira vonatkozó, a hatáskörébe utalt szabályozásról. A rendvédelmi kar legfõbb képviseleti és döntéshozó szerve az ötventagú közgyûlés, amelyet évente legalább egyszer össze kell 
hívni, és amelynek tagjait titkos szavazással a tagok választják. A köztestület felett az ügyészség gyakorolja a törvényességi felügyeletet.

A változtatásokkal a rendvédelem és honvédelem területén is megszûnik a szakszervezeti kifogás lehetõsége, továbbá a szakszervezeti tisztségviselõk ezentúl kevesebb szolgálatteljesítési idõ kedvezményt kaphatnak, ennek pénzre váltására pedig már nem lesz lehetõségük. A kormány korábban azzal indokolta a szakszervezeti vétó eltörlését, hogy az a szakszervezetek „szocialista gazdasági és politikai rendszerben betöltött sajátos szerepére épülõ jogintézmény", amely szerinte nem fér össze a piacgazdasággal, hiszen indokolatlanul korlátozza a munkáltató tulajdonosi jogait.

Az elfogadott elõterjesztések a fentiek mellett arról is rendelkeznek, hogy a belügyminiszter irányítása alá tartozó fegyveres szervek hivatásos állományának tiszthelyettesi és zászlós rendfokozatú tagjai jövõre bruttó 14 ezer forint kiegészítõ juttatást kapnak.
 
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 17:06
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75