Kezdölap arrow Hírek arrow RÉF arrow Ezt is bukják a korhatár alatti nyugdíjasok - vége a vállalkozói kedvezményeknek
Ezt is bukják a korhatár alatti nyugdíjasok - vége a vállalkozói kedvezményeknek
2011. December 01.

Ezt is bukják a korhatár alatti nyugdíjasok - vége a vállalkozói kedvezményeknek

Elveszítik az öregségi korhatár alatti nyugdíjasok a kiegészítõ tevékenységet folytató vállalkozókra vonatkozó járulékkedvezményeket is, miután a jövõ évtõl már nem számítanak nyugdíjasnak. Ez óriási sarcot jelent az érintettek számára.

A társadalombiztosítási járulékokról szóló törvény szerint kiegészítõ tevékenységet folytatónak minõsül az az egyéni vállalkozó, illetve társas vállalkozó, aki vállalkozói tevékenységét sajátjogú nyugdíjasként folytatja, és az az özvegyi nyugdíjban részesülõ személy, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.

Sajátjogú nyugdíjas az, aki sajátjogú öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesül. Ebbe a körbe tartoznak a jelenleg hatályos szabályok szerint azok is, akik korkedvezményes, korengedményes nyugdíjat, elõnyugdíjat, bányásznyugdíjat, az egyes mûvészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíját, illetve a rendvédelmi szervekre vonatkozó szolgálati nyugdíjat kapnak. 

Jövõ év januárjától azonban az elõrehozott öregségi nyugdíjban, csökkentett összegû elõrehozott öregségi nyugdíjban, korkedvezményes nyugdíjban, a bányásznyugdíjban, korengedményes nyugdíjban részesülõk közül csak azok számítanak majd saját jogú nyugdíjasnak, akik 1949-ben vagy annál korábban születtek. Szolgálati nyugdíjasoknál ugyanez vonatkozik az 1954-ben vagy azt megelõzõen születettekre. 

Az említett korosztályokba tartozóknál fiatalabb, jelenleg öregségi korhatár elõtti nyugdíjasok ellátása a jövõben nem minõsül nyugdíjnak. Ez viszont egyebek között azzal is együtt jár majd, hogy a jövõ évtõl nem folytathatnak kiegészítõi vállalkozói tevékenységet. Ezt erõsítette meg az Országgyûlés honvédelmi és rendészeti bizottságának múlt heti ülésén Hulák Zsuzsanna, a Nemzeti Erõforrás Minisztérium fõtanácsosa.

Elveszítik a járulékkedvezményt az érintett nyugdíjas vállalkozók

A kiegészítõ tevékenységet folytató vállalkozóknak 2011-ben mindössze havi 5100 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük. Ez a tervezett adó- és járulékmódosítások szerint a jövõ évben 5600 forintra emelkedik. Ugyanez vonatkozik a társas vállalkozásban közremûködõ nyugdíjas tagra is. Több tagi jogviszony fennállása esetén csak egy jogviszonyban kell megfizetni, hogy melyikben, arról az adott év január 31-éig kell nyilatkoznia a tagnak. 

Emellett az egyéni vállalkozóknak a vállalkozói kivét, vagy az átalányadó alapját képezõ jövedelem, evásoknál a törvény szerinti adóalap 10 százalékának megfelelõ nyugdíjjárulékot kell fizetniük. Ugyanez vonatkozik a társas vállalkozásból személyes közremûködésért kapott jövedelemre is. 

A járulékfizetésért cserébe a kiegészítõ tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozó speciális, 0,5 százalékos mértékû nyugdíjemelést kérhet. A nyugdíjemelés alapja a nyugdíjjárulék alapot képezõ jövedelem.

Jövõre jön a feketeleves

Drasztikusan megemelkednek azoknak a korhatár elõtti nyugdíjas vállalkozásoknak a terhei, akik már nem minõsülnek majd nyugdíjasnak. A jövõ évtõl csak fõ tevékenységû vállalkozóként mûködhetnek tovább a "visszaminõsített" korhatár elõtti nyugdíjasok.

Jelenleg a fõfoglalkozású egyéni vállalkozóknak, illetve a társas vállalkozásokban foglalkoztatottak után legalább a havi 78 ezer forintos minimálbér, középfokú végzettséget igénylõ fõtevékenység esetén viszont a 94 ezer forintos garantált bérminimum után kell megfizetni a 27 százalékos társadalombiztosítási járulékot, másrészt az összesen 10 százalékos egyéni nyugdíjjárulékot, valamint a 7,5 százalékos egészségbiztosítási és munkaerõ-piaci járulékot. Miután az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltásához a végzendõ tevékenységhez szakirányú képzettséget kell felmutatni, így szinte minden esetben a garantált bérminimum után kell leróniuk a járulékokat.

Az Országgyûlés elé terjesztett jövõ évi adó- és járuléktörvény módosítási javaslat szerint jövõ évtõl viszont még drasztikusabb lesz a járulékfizetési kötelezettség. Egyrészt a minimálbér havonta 92 ezer, a garantált bér pedig 108 ezer forintra emelkedik a kormány elvárása szerint. Emellett a jelenlegi 7,5 százalékról 8,5 százalékra nõ az egyéni egészségbiztosítási és munkaerõ-piaci járulék. 

További megszorítás, hogy mind a 27 százalékos társadalombiztosítás járulékból fizetendõ 3 százaléknyi, mind az egyént terhelõ 8,5 százaléknyi egészségbiztosítási és munkaerõ-piaci járulékot a minimálbér másfélszerese után kellene megfizetni. Az egyelõre még nem világos, hogy ez esetben a középfokú végzettséget igénylõ fõtevékenység esetén a garantált bér másfélszeresét kell-e figyelembe venni.

Forrás: http://penzcentrum.hu/ongondoskodas/ezt_is_bukjak_a_korhatar_alatti_nyugdijasok_vege_a_vallalkozoi_kedvezmenyeknek.1030286.html

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 03:04
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75