Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Szakszervezetek levele az EÜ ellátáshoz
Szakszervezetek levele az EÜ ellátáshoz
2011. November 10.
dr. Pintér Sándor
belügyminiszter

Belügyminisztérium

Budapest


Tisztelt Miniszter Úr!

Hivatkozással a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fóruma 2011. október 27-ei plenáris ülésén elhangzottakra, a BM dolgozók egészségügyi ellátásának javításával kapcsolatban az érintett szakszervezetek az alábbi javaslatokat teszik:

2006. június 9.-e, a Belügyminisztérium megszûnése után – mint az várható volt – a rendvédelmi szervek állományába tartozók, a hozzátartozóik és az igényjogosultak is komoly hátrányt szenvedtek az egészségügyi ellátásban az elõzõ idõszakhoz képest. Miután bezárásra kerültek a volt BM Kórház és intézményei a teljes igényjogosulti kör átkerült az Állami Egészségügyi Központhoz (továbbiakban: ÁEK) . Tapasztalataink azt mutatják, hogy az ÁEK nem volt felkészülve - és sajnos szerintünk ma sincs – ilyen méretû betegellátásra.
Napi problémát jelent:
- az, hogy a laboratóriumban órákat kell várni,
- a szakorvosi vizsgálatra történõ bejelentkezéskor nagyon hosszú a várakozási idõ, a bejelentkezési idõpontot szinte soha nem tartják be,
-nagyon sok a soron kívüli beteg, melynek következtében hosszú a várakozási idõ a bejelentkezés ellenére, délutáni idõpontban kevés a szakrendelés (valószínû a finanszírozás hiánya miatt ),
- sürgõs esetekben, amikor a szolgálatban lévõ hivatásos állományú igényjogosult munkavállaló soronkívüliséget kér, (ellentétben a katonával) nem kapja meg,
- a hévízi szanatóriumba beutalót kapni szinte lehetetlen a volt BM-es, rendvédelmi dolgozóknak, igényjogosult nyugdíjasoknak és a hozzátartozóknak, sajnos ezt a sort még lehetne folytatni.
A munkavállalói oldal az elõzõ problémák megoldására a alábbi javaslatokkal él :
1./ Javasoljuk egy „ Igényjogosulti kártya „ bevezetését, amely egyértelmûvé tenné, hogy ki jogosult a HM ÁEK egészségügyi szolgáltatásainak igénybevételére és ezzel nem kellene minden évben a nem aktív munkavállalókat igazolásra kényszeríteni az igényjogosultság bizonyítására.
2./ Kérjük, hogy kerüljön kiadásra egy intézkedés, amely meghatározza mind a HM ÁEK, mind pedig az aktív munkavállalók jogait és kötelezettségeit a soronkívüliség igénybevételekor.
3./ A megyei rendõr-fõkapitányságoknál, néhány helyet kivéve, megszüntették az egészségügyi ellátást. Kérjük, hogy a Belügyminisztérium vizsgálja meg annak lehetõségét, hogy az alapellátás és a legszükségesebb szakorvosi ellátás biztosítását hogyan lehetne megoldani.
4./ A BM ellátó rendszer megszûnése óta számos fórumon ígéret hangzott el a rendvédelmi szervek igényjogosulti állománya számára elsõbbséget biztosító ügyfélkapu rendszer kialakítására, illetve a hévízi gyógyászati és rekreációs intézmény igénybevételi rendjének felülvizsgálatára. A pár évvel ezelõtti BM egészségügyi ellátó rendszer megszüntetésekor ugyanis azt az ígéretet kapta a tárca, hogy az átalakítás nem fogja hátrányos helyzetbe hozni az ellátotti kört. A korábban elhangzott ígéret azonban mind a mai napig nem valósult meg.
5./ A Belügyminisztérium biztosítson anyagi fedezetet arra, hogy az Országos Rendõr-fõkapitányság épületében – a jelenleg is meglévõ orvosi szinten – a technikai beruházásokat nem igénylõ szakorvosi ellátásokat el lehessen végezni.  Itt jelenleg rendelkezésre állnak egy szinten az egészségügyi szolgálattal orvosi rendelõk, sõt arra is volt már példa, hogy orvos térítésmentesen felajánlotta rendelési szándékát, és azt sem sikerült kihasználni. Megítélésünk szerint az ha itt végzik a vizsgálatokat, a finanszírozás is ide folyik be és nem az ÁEK-be.
6./ Legyen lehetõség továbbiakban is a laboratóriumi mintavételek elvégzésére az ORFK-n és ennek feldolgozásra hajtsanak végre fejlesztést az ÁEK-ben.
7./ A HM ÁEK mintegy kétmillió beteg ellátásra kényszerül ezért a zsúfoltság és az idegesítõ hosszú várakozások enyhítése érdekében javasoljuk felülvizsgálni, hogy a Podmaniczky utcai intézmény milyen feladatokat tudna átvenni.
Tisztelt Miniszter úr!
Mellékleten megküldjük a közigazgatási államtitkár úrnak 2011. január 24-én megküldõt, levelünket.
Bár tudjuk, hogy a Honvédség érdeke egyben az állam érdeke is, de úgy ítéljük meg, hogy a rendvédelmi aktív és nyugállományú dolgozók valamint hozzátartozóik, kb. 300.000 fõ, egészségügyi ellátása annyira fontos, és kell, hogy államérdek legyen, mint a honvédségé.
Nem idealizálni akarjuk a volt belügyminisztériumi egészségügyi ellátást, de akkor legalább az ágazatot irányító miniszternek volt beleszólási joga az ellátás minõségének ellenõrzésébe.
Tájékoztatjuk miniszter urat, hogy a szakszervezetek a levelet honlapjukon közzé teszik.
Budapest, 2011. november 10.

Dr. Bárdos Judit sk
fõtitkár
Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete

Pongó Géza sk
fõtitkár
Független Rendõr Szakszervezet

Pach Dániel sk
Elnök
Rendõr Szakszervezetek Védegylete

Tajti István sk
Elnök
Nemzetbiztonsági Dolgozók Érdekképviseleti Szervezete

Csurel János sk
Elnök
Büntetés-végrehajtási Dolgozók Országos Szövetsége

Fabók Ferenc sk
Elnök
Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezet Országos Szövetsége

Holecz Gábor sk
Elnök
Vám és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete

Zentai Ferenc sk
Fõtitkár
Katasztrófavédelmi Dolgozók Szakszervezete

Powell Pál sk
Elnök
Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Érdekképviseleti Szervezete
 
Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 13:16
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75