Kezdölap arrow Hírek arrow RÉF arrow Többsége csak a népnek van
Többsége csak a népnek van
2011. October 05.

Többsége csak a népnek van

Ha még nem is kétmillióan, de több tízezren tüntettek a hétvégén a fõvárosban az Orbán-kormány intézkedései, valamint a jogbiztonság fölszámolása ellen. Teljesen megtelt a Kossuth tér szombat délután a mintegy száz érdekvédelmi és társadalmi szervezet által meghírdetett demonstráción, ahol a résztvevõk lengyel mintára megalakították a magyarországi Szolidaritást, és a kormányzati politika elleni teljes összefogásra szólítottak fel.

Valódi demokráciáért, szociális biztonságért, illetve az emberi és munkavállalói jogok védelméért tüntettek tízezrek szombaton a fõvárosban. A mintegy száz érdekvédelmi és társadalmi szervezet által támogatott szakszervezeti demonstráció kezdetére teljesen megtelt a Kossuth tér; a tiltakozók a Vértanúk tere és a Kossuth-szobor között, valamint az Alkotmány utcában gyülekeztek. A "nagygyûlés" az amerikai partraszállás után D-Day-nek keresztelt tüntetéssorozat része volt; a rendezvényt Nagy Navarro Balázs, a Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsának elnöke és a rapsztár, elõadómûvész Dopeman moderálta. Utóbbi azzal kezdte, hogy megkérte a tömeget, tapsolják meg magukat, mert igazán bátrak, hogy ott vannak. Kijelentette: egyetlen kormánynak sincs kétharmados többsége, az ugyanis csak a népnek van.

Ezt követõen felolvasták a szakszervezeti akciócsoport kilencpontos követelését, a kiáltványt, amelyet petíció formájában eljuttattak a köztársasági elnökhöz. Egyebek mellett a visszamenõleges törvénykezés megszüntetését, a társadalmi párbeszéd és a sztrájkjog, valamint a korábbi szolgálati nyugdíjrendszer visszaállítását követelik (lásd keretes írásunk).

Azt is felsorolták, hogy mely szervezetek képviseltetik magukat a Kossuth téren. Az érdekvédelmi szervezetek zászlókkal, a tûzoltók, a vasasosok, a vegyipari, a rendvédelmi dolgozók és a pedagógusok is hatalmas táblákkal jelezték tiltakozásukat. A feliratokkal kifejezetten az Orbán-kormánynak üzenetek: "Elég a nemzeti inzultációból!", "Én beismerem, ha hibáztam", vagy "Köszönöm Istenem, hogy nem vagyok fideszes!" A résztvevõ szervezetek felsorolásakor minden szakma hatalmas ovációt váltott ki, a legnagyobb tapsot a - vélhetõen a leginkább megfélemlített - közalkalmazotti érdekképviseletek kapták, de nagy elismerésben részesült a köztévé, a közrádió, valamint a távirati iroda és számos minisztériumi szakszervezet jelenléte is. 

A jelenlévõ több száz egyetemista, és fõiskolai hallgató elsõsorban a kormány oktatási tervei ellen tiltakozott. A tömegben számos ellenzéki politikust is fel lehetett fedezni, ott volt Mesterházy Attila MSZP-elnök, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, de Lendvai Ildikó, vagy éppen Horváth Csaba és Kunhalmi Ágnes szocialista politikusok, sõt, Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezetõ-helyettese is. 

A névsorolvasást követõen Illyés Gyula "Egy mondat a zsarnokságról" címû költeményét szavalták a színpadon, majd felolvasták a nemzetközi és európai szakszervezeti szövetség közös levelét, illetve a német és a katalán érdekképviseletek szolidaritási üzenetét, amelyben támogatásukról biztosították a magyar társszervek szerintük jogos követeléseit. A demonstrálók által hozott narancsleves dobozokból elõször falat építettek, majd a Pink Floyd "The Wall" címû zenéjére ledöntötték azt. 

Eközben a szakszervezeti vezetõk bírálták a visszamenõleges jogalkotást és a szerzett jogok elvételét, elfogadhatatlannak minõsítették az új munka törvénykönyve tervezetét, az egykulcsos adórendszert, de a kormány hatalomgyakorlási módszereit is.

Többek között Székely Tamás, a vegyipari dolgozók érdekvédelmi szövetségének vezetõje beszélt arról, a kormány munkajogi terveinek megvalósulása rabszolgasorsba döntheti a dolgozókat, a szociális biztonságnak pedig szerinte hadat üzent a kabinet. "A párbeszédtõl ennyire elzárkózó kormánya nem volt még Magyarországnak" - mondta Varga László, a Szakszervezetek Együttmûködési Fórumának vezetõje. Pataky Péter az MSZOSZ elnöke kijelentette: a jelenlévõk dolgozni akarnak, tisztességes körülmények között, emberhez méltó bérért. Polgár Dóra egyetemi hallgató, a Hallgatói Hálózat képviseletében azt mondta, Hoffmann Rózsa felsõoktatási törvényével fiatalok ezreit fosztják meg a tovább tanulástól. Kijelentette: a "hatalmába belebolondult Orbán Viktornak" ideje szembe nézni a diáksággal. Árok Kornél, a Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezetének elnöke szerint Orbán hátat fordított azoknak, akik hittek benne. "Ha tudtam volna, hogy nem arra kell figyelni, amit mond, akkor ma nem kellene itt lennünk" - mondta. 

Kónya Péter volt az utolsó szónok; a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke bejelentette, a legendás lengyel szervezet mintájára megalakították a magyarországi Szolidaritást, amely a több mint száz civil- és szakszervezet által létrehozott akcióegység tevékenységét kívánja folytatni. Az kérte, hogy az összes érdekvédelmi szövetség, civil szervezõdés és állampolgár csatlakozzon hozzájuk, hogy közösen teremthessenek meg egy jobb, élhetõbb, demokratikusabb országot.

A mintegy háromórás demonstráció végén a tömeg hátat fordított az Országháznak - a résztvevõk egyperces néma csenddel fejezték ki nemtetszésüket. A demonstrálók ezután rendõri felvezetéssel, Szolidaritás-feliratú transzparens alatt elvonultak a Clark Ádám tér felé, hogy ott csatlakozzanak az ülõsztrájkolókhoz. A csütörtökön, szintén a D-Day Operatív Törzs szervezésében kezdõdött tiltakozás egyébként tegnap délelõtt befejezõdött, miután Székely Tamás szakszervezeti vezetõ a magyar Szolidaritás Mozgalom szervezésének megkezdésére kérte fel a sztrájkolókat.

A kilenc pont

1. Követeljük az igazságos és méltányos közteherviselést!
2. Követeljük, hogy szüntessék be a visszamenõleges hatályú törvénykezést!
3. Követeljük, hogy a munka világában állítsák helyre a háromoldalú társadalmi párbeszéd intézményrendszerét!
4. Követeljük, hogy a Munka törvénykönyvét kizárólag a szociális partnerekkel történt megegyezést követõen módosítsák!
5. Követeljük, hogy állítsák helyre a korkedvezményes, a korengedményes és a szolgálati nyugdíjak alkotmányos védelmét!
6. Követeljük, hogy a nyugdíjrendszer változásai méltányos átmenetet biztosítsanak a munkavállalóknak, az új szabályok esetenként csak az újonnan munkába állókra, illetve szolgálati viszonyt létesítõkre vonatkozzanak!
7. Követeljük, hogy az új életpályamodelleket csak a szakszervezetekkel történt megállapodásokat követõen vezessék be!
8. Követeljük a sztrájkjog visszaállítását!
9. Követeljük, hogy ne csorbítsák a szakszervezetek jogait!

"Ez lesz az elsõ, de nem az utolsó"

A Szijjártó Péter szája sarkában díszelgõ cinikus félmosolyon járt az eszem, amikor a Jászai Mari térrõl sétáltam az Országház felé szombat délután. Azon tûnõdtem, vajon ez a nap is alkalmat ad-e majd a kormányfõ szóvivõjének arra, hogy leszólja a civil, avagy ellenzéki oldalt, azokat, akik vették a fáradtságot, hogy SOS-t kiáltsanak a jogaikért. 

Az Olimpiai parknál ért be egy zöld pólós huszonévesekbõl álló csapat. Jókedvük volt, meg egy kartondobozból kivágott transzparensük, egyikük pedig ritmusosan sípolt. Még nem láttam hozzájuk hasonló, vagy inkább ennyire hozzám hasonló arcokat ilyen tüntetésen, ezen felbátorodva meg is kérdeztem, voltak-e már valaha. "Még nem", mondták egyszerre, s mielõtt lelkesedésük okát firtattam volna, rávágták; "ez lesz az elsõ, de nem az utolsó".

Mindig azt gondoltam, a Fidesz ereje közösségkovácsoló képességében van. Abban, ahogy a nagygyûlésein a valahová tartozás érzését képesek nyújtani az elárvult, napi problémáikba fásult embereknek. De mire a Szalay utca sarkától a térre értem, rájöttem; mára a Fidesz elõnye gyengeségévé vált, mert akikkel görcsösen igyekezett kapcsolatot tartani ellenzéki évei alatt, kétharmados kormányon se' perc alatt feledésbe merültek. A Fidesz közösségformáló ereje azonban megmaradt, és végre valóban erõt sugárzó egységbe forrasztotta azokat, akiket egy év alatt büntetett, fenyegetett, félrevezetett. A Fidesz múltjából az új tömeg jelene lett. 

A tömegben csak néhány ismerõs arc; két néni Budaházy kiengedését veti össze Damu Roland 6 évre szóló büntetésével; egy láthatóan rutinos tüntetõ férfi a Horthy-rendszerrel azonosítja a mait, s ad ebbõl leckét a körülötte állóknak, mígnem szomszédja leinti. Csend. A zászlótengertõl nem látom a színpadot, s azon morfondírozom, lehet-e bénábban kezdeni egy tüntetést, mint hogy követeléseik után egyenként felolvassák a résztvevõ szakszervezetek nevét. Mire a felsorolás a tízedikhez, én pedig az Alkotmány utca torkolatához érek, rájövök, talán csak akkor lehetne forróbb hangulatú ez a "jelenlétmérés", ha a tûzoltók félmeztelenül jönnének lázba a bölcsõdei dolgozóktól.

Ekkorra már csak kis járatokon tudok mozogni a téren, s ahogy újabb és újabb ováció kíséri a szakszervezetek nevét, elõször érzem, összefogtak, összetartoznak. Ott és akkor kutyát sem érdekelnek a szigorúan "magánemberként" szereplõ politikusok, a szakszervezeti köpenyben kereplõket igazán csak az ügyészségi és minisztériumi dolgozók érdekképviseletének jelenléte hozza lázba, és készteti kiáltásra: "bátrak vagytok, oroszlánok".

Miközben a "szakszervezetek Rákay Philipjének" becézett Dopeman megköszöni a meteorológusok érdekvédelmi szervezetének a jó idõt, két lánnyal beszélgetek; nem mondják meg, honnan jöttek vagy milyen szakmában dolgoznak. Így nem lesz könnyû - gondolom, s mintha csak látnák letörtségem, közlik: azt mondták nekik a munkahelyükön, ha eljönnek, és szerepelnek, hétfõn már be se menjenek. Hitetlenkedem, nem túloznak-e, erre egy szakszervezeti zászlót tartó férfi odafordul: "szinte mindenhol célozgattak rá, hogy a vezetõség nem igazán örülne a demonstrálásnak, és a szervezeti vezetõket is több helyen megfenyegették". 
És mégis itt vannak, okkal. 

Az Alkotmány utcából éles "Orbán takarodj!" hangzik fel, én meg továbbsétálok, hogy felmérjem a tömeget. A színpad háta mögül próbálom belátni a teret, közben már zene szól, majd egy beszéd, és az egyszerre felhevülõ - tapsoló, ujjongó - tömeg hallatszik, akiknek valaki azt kiáltja a mikrofonba: "Merjünk nagyot ébredni!" Végre.

Forrás: http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=477174

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 11:33
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75