Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Szijjártó szerint kihasználták a szakszervezeteket
Szijjártó szerint kihasználták a szakszervezeteket
2011. October 05.

Szijjártó szerint kihasználták a szakszervezeteket

A szakszervezeti tüntetések jogszerûségét nem vitatja a kormány. A miniszterelnök szóvivõje szerint azonban "sajnálatos, hogy egyes szakszervezeti vezetõk nem az emberek érdekeit képviselik, hanem saját politikai ambícióikat helyezik elõtérbe".

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke csütörtökön a fõvárosban tartott szakszervezeti tüntetés elõtt az MTI-nek azt mondta, a demonstrációsorozattal elsõsorban az új alaptörvény, illetve a munka törvénykönyve ellen, valamint a nyugdíjak és a sztrájkjog védelméért tüntetnek csaknem száz szakszervezet és társadalmi szervezet összefogásával. Késõbb átnyújtották Schmitt Pál államfõnek címzett tízpontos petíciójukat a Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársának; a dokumentumban egyebek mellett a méltányos és igazságos adórendszer visszaállítását és az új munka törvénykönyvének elfogadását megelõzõ egyeztetést követelnek, továbbá a petíció tartalmazza a szolgálati korengedményes és korkedvezményes nyugdíj visszaállításának igényét is.

A kormányszóvivõi iroda az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: Magyarország demokratikus jogállam, a kormány elismeri minden munkavállaló és szervezet alkotmányos jogát a sztrájkhoz, a tiltakozáshoz. Tüntetéshez minden szakszervezetnek és civilszervezetnek joga van - folytatják -, a kabinet ugyanakkor mélységesen sajnálja, hogy "egyes szakszervezeti vezetõk nem az emberek érdekeit képviselik, hanem saját politikai ambícióikat helyezik elõtérbe".

A kormány álláspontja nem változott meg az ország megújításával, átalakításával, egy új munka törvénykönyve megalkotásával, valamint a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjakkal kapcsolatban - szögezik le, hozzátéve, hogy az ezekkel kapcsolatos törvény- és egyéb jogszabály-alkotási folyamat nem áll le, az a kabinet és az Országgyûlés szándékának megfelelõen folytatódik.

Kitérnek arra is, hogy a kabinet elkötelezett a nyílt tervezésû törvényalkotás mellett, folyamatosan lehetõséget teremtve arra, hogy az állampolgárok elmondhassák véleményüket az életüket érintõ gazdaság- és társadalompolitikai kérdésekben. "A rendszerváltás óta soha ilyen széles körû konzultáció nem elõzte meg a törvények elõkészítését, mint most. A kormány szándéka szerint ez a jövõben is így lesz" - írják.

Álláspontjuk szerint "morális értelemben" elfogadhatatlan, hogy életerõs, szakmailag felkészült, munkaképes emberek nyugdíjban részesüljenek, miközben még hosszú évekig hasznos munkát végezhetnének a közösség javára. Emellett a nyugdíjrendszer önálló lábra állítása - azaz, hogy ne növekedjen évrõl évre az államadósság - gazdasági szempontból is megköveteli, hogy változtasson a kormányzat a korábbi gyakorlaton - fûzik hozzá.

A miniszterelnök és a belügyminiszter már eddig is több alkalommal egyeztetett az érintett érdekvédelmi szervezetekkel, a kormányfõ legutóbb az elmúlt héten ült tárgyalóasztalhoz a legnagyobb munkaadói és a munkavállalói szervezetekkel; a konzultációk azóta is folyamatosak - zárja közleményét a kormányszóvivõi iroda.

Forrás: http://www.fn.hu/belfold/20110930/szijjarto_szerint_kihasznaltak_/

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 15:44
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75