Kezdölap arrow Hírek arrow Tüntetõ tûzoltók után nyomoz a BRFK Korrupciós Bûnözés elleni osztálya
Tüntetõ tûzoltók után nyomoz a BRFK Korrupciós Bûnözés elleni osztálya
2011. September 27.

Tüntetõ tûzoltók után nyomoz a BRFK Korrupciós Bûnözés elleni osztálya

Az atlatszo.hu birtokába került dokumentumok tanúsága szerint hónapokig tartó, rendkívül alapos nyomozást folytatott a rendészeti szakszervezetek által szervezett tavaszi demonstráción tûzcsapokat nyitogató tüntetõk után a Budapesti Rendõr-fõkapitányság Korrupciós Bûnözés Elleni Osztálya. A 2011. április 16-án tartott demonstráció résztvevõi közül több tüntetõt azonosítottak, õket rongálás miatt akarják bíróság elé állítani. 

A birtokunkba került dokumentumok tanúsága szerint Fegyverneki Ferenc egyike annak a nyolc embernek, akiket tûzcsap-nyitogatókként azonosított a korrupciós bûnözés elleni osztály nyomozása. A gyanú szerint a nyugdíjas tûzoltó a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége által szervezett áprilisi demonstráción „jelenlétével a tûzcsapot megnyitó demonstrálókat a cselekmény elkövetésére buzdította, mellyel az elkövetõk szándékerõsítõ hatását eredményezõ pszichikai bûnsegélyt nyújtott” (jegyzõkönyv gyanúsított kihallgatásáról, PDF). A rendõrség szerint ez bûnsegédlet rongálás vétségében, ezért Fegyvernekit rabosították: lefényképezték és ujjlenyomatot vettek tõle. Ügyét vádemelési javaslattal továbbították az ügyészségnek.

Fegyverneki szerint ez nonszensz, hiszen nem történt rongálás, a rendõrség sem állítja hogy õ rongált volna, ráadásul nem is õ szerepel azokon a videófelvételeken, amelyek a „pszichikai bûnsegéd” tevékenységét örökítik meg. A nyugdíjas tûzoltó azt mondta az atlatszo.hu-nak, hogy a rendõrség eljárása alkalmas a jogaikért demonstráló rendvédelmisek megfélemlítésére, hiszen ilyen alapon bármelyik tüntetõt meggyanúsíthatták volna.

Fegyvernekin kívül még hét férfit azonosított az augusztusig tartó, rendkívül alapos nyomozás tûzcsap-nyitogatóként, köztük olyan tûzoltókat, akik akkor nem is tüntethettek, mert éppen szolgálatban voltak Vácon. Az eljárás alaposságára jellemzõ, hogy a BRFK Bûnügyi Információs Fõosztály a katasztrófavédelemnél és a tûzoltóságoknál is adatgyûjtést végzett, a nyomozás során több száz oldal irat keletkezett, és még a gyanúsítottak cellainformációit is beszerezte a rendõrség a mobilszolgáltatóktól.

Ebben a kiemelt jelentõségû bûnügyben a kárérték (a Fõvárosi Vízmûvek tájékoztatása, PDF) 27,500, azaz huszonhétezer-ötszáz forint volt, ebbõl 21 ezer forintot szakértõi díjként számolt el a vízmû – az elfolyt víz értéke alapján nem is indulhatott volna büntetõeljárás. A nyomozás költségérõl nincs értesülésünk.

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 13:30
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75