Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Nettó 140 ezres fizetés alatt nagy érvágás a Matolcsy-csomag
Nettó 140 ezres fizetés alatt nagy érvágás a Matolcsy-csomag
2011. September 18.

Nettó 140 ezres fizetés alatt nagy érvágás a Matolcsy-csomag

A minimálbéren foglalkoztatottak nettó bérük egyhatodát elveszítenék az adó- és járulékváltozások miatt, ha a bérük változatlan marad. Az áfaemelés ráadásul az árakat is megdobja, így a bér vásárlóértéke még inkább romlik. Milyen következményei lesznek a Matolcsy György által bejelentett adóváltozásoknak?

Több adónemre kiterjedő, összesen 450 milliárd forintos adóemelő csomagot jelentett be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken. Az alacsony keresetű munkavállalók lesznek a legnagyobb kárvallottjai a csomagnak.

A legkevesebbet keresők számára a legnagyobb érvágás a személyijövedelemadó-rendszer átalakítása lesz. Egy évvel előrehozzák az szja-rendszer teljes kitisztítását. Most a bruttó bér 1,27-szerese után kell adózni (félszuperbruttó adóalap), az adókulcs 16 százalék, de a levont adóból bizonyos jövedelemhatárig jár a legfeljebb havi 12 100 forintos adójóváírás. Jövőre megszűnik félszuperbruttó, csak a bruttó bér után kell adózni, és nem lesz adójóváírás sem.

Az átlag alatt keresők kevesebbet visznek haza jövőre

Most egy minimálbéres havi 60 600 forintot kap kézhez. (A minimálbér havi bruttó 78 000 forint.) Ha jövőre nem változna a minimálbér, akkor az [origo] számításai szerint csak az szja-rendszer változása miatt a nettó bére 8730 forinttal lesz kevesebb, 51 870 forintot kap kézhez. Ezzel a nettó bérének 14,4 százalékáról lesz kénytelen lemondani.

Havi bruttó 100 ezer forintos keresettel rendelkező személy most 74 280 forintot visz haza, jövőre ennél 7780 forinttal kap kevesebbet, nettó bére 10,5 százaléka csökken.

Ma 210 ezer forint a bruttó átlagbér Magyarországon. Ebből 138 174 forint marad nettóban. Jövőre ugyanekkora bruttó bér mellett 1476 forinttal több marad, vagyis az átlagbér alattiak rosszabbul járnak az szja változtatásával, az átlagbér felettiek jobban, és minél magasabb a kereset, annál nagyobb a haszon.

Minden alkalmazottat azonban egyöntetűen sújt a munkavállalói egészségbiztosítási járulék egy százalékpontos emelése. Ez azt jelenti, hogy a minimálbéren foglalkoztatottak további 780 forinttal kapnak kevesebbet, az átlagbéres szintjén pedig negatívba fordul a közteherváltozások mérlege, mert a járulékemelés 2100 forintot vesz ki a zsebéből, ez pedig meghaladja az szja-változással nyert 1476 forintot.

Az áfaemelés mindenkit érint

A Matolcsy által bejelentett csomagnak része az áfa 25-ről 27 százalékra való emelése, ami mindenkit érint, aki áramszámlát fizet, buszjegyet vesz, fizeti a kábeltévé-előfizetését, mobiltelefonál, benzint tankol, bútort vesz.

Jövőre a kormány számításai szerint átlagosan 4,2 százalékkal haladják meg az árak az ideit, ugyanis ekkora inflációra számít a kabinet. Ez azt jelenti, hogy a bérek vásárlóértéke ennyivel csökken. A minimálbéres nem elég, hogy nettó bérének hatodát elveszíti, de a pénz  még kevesebbet is ér, mert az árak emelkednek.

A helyzetet egy dolog tudja ellensúlyozni, a bruttó bérek emelése. A növekedési kilátások nem jók, a kormány is másfél százalékos gazdasági növekedésre számít, a cégek nagy részének ilyen környezetben nem megy jól. Ilyenkor sok helyen a bruttó bérek emelésére sincs fedezet.

A cégeket béremelésre késztetik

A parlament azonban nyáron elfogadott egy olyan törvényt, amely jövő év elején lép hatályba, és arról szól, hogy az a cég, amelyik nem emeli meg annyival a bruttó béreket legalább a dolgozói kétharmadánál, hogy a nettó bérük ne csökkenjen, akkor azt munkaügyi vizsgálatra számíthat, valamint elesik az állami támogatásoktól és nem vehet részt a közbeszerzésekben.

Sok cég válaszút előtt áll: vagy lemond az állami támogatásokról, közbeszerzési pénzekből, és esetleg munkaügyi bírságot is kockáztat, vagy pedig akkora béremelést hajt végre, amekkorát nem tud finanszírozni létszám megtartása mellett. Ahol a dolgozók nagy aránya keres az átlagbér alatt, ott jelentős, tíz százalék körüli vagy annál is nagyobb béremelést kellene kigazdálkodnia a cégnek a törvény betartásához. Ilyen nagy költségnövekedést pedig vélhetően nem tud minden vállalkozás előteremteni, ezért elbocsátásokra kényszerülhetnek, csak hogy meg tudjanak felelni a törvénynek.

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 14:22
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75