Kezdölap arrow Hősi halottak arrow Nemzetközi arrow Mi lett szeptember 11. hőseivel?
Mi lett szeptember 11. hőseivel?
2011. September 11.

Mi lett szeptember 11. hőseivel?

Megmentőként vonultak be a világtörténelembe az ikertornyok tragédiájánál életeket mentő tűzoltók. De mi történt azóta? Népszerűségük mintha csökkent volna.

Kisebb botrányt okozott a New York-i tűzoltók körében az, hogy az idei megemlékezésre nem hívták meg őket. Michael Bloomberg New York-i polgármester hivatala szerint az eseményeken elsősorban annak a csaknem 3 ezer áldozatnak a hozzátartozói vehetnek részt, akik a New York-i és washingtoni támadások során, valamint a Pennsylvaniában lezuhant repülőgépen életüket vesztették. A város vezetése szerint a mentésben segédkezőket az előző megemlékezésekre sem hívták meg, számukra egy másik alkalommal rendeznek emlékszertartást. A tűzoltók a meghívás elmaradása mellett azt is sérelmezik, hogy a tavaly decemberben elfogadott törvény ellenére, amelynek értelmében 4,2 milliárd dollárt fordítanak a gyógykezelésükre és a kárpótlásukra, a kormányzat távolról sem tett meg mindent értük.

A New York-i tűzoltók körül kialakult pátoszt oszlatja az egyik legsikeresebb, itthon Ments meg!(Rescue Me) címmel futó sorozat is, mely szintén leszámol a tűzoltók idealizálásával. Ha valaki emberéleteket ment, és a szakmája miatt hőssé válik, attól még magánemberként lehet homofób, alkoholista, netán szexista. A sorozat – a főhős példáján – megmutatja, mennyire nehéz megküzdeni egy ilyen tragédia emlékeivel. Tommy Gavin (Denis Leary), a sorozat főszereplője képtelen feldolgozni a veszteséget, hogy négy kollégáját is elveszítette a World Trade Centernél, köztük unokaöccsét is, akinek emléke ráadásul látomásokban gyötri. Emellett a házassága is tönkrement, a megoldást pedig az alkohol és más tudatmódosító szerektől várja.

A különféle kutatások – a mentésben részt vevő tűzoltók több egészségügyi ellenőrzésen is átestek az elmúlt 10 évben – rendre azt mutatják, hogy ezek az emberek komoly testi és mentális problémákkal küzdenek. Az egyik kutatás szerint 28 százalékuk volt depressziós 9/11 óta, 32 százalékuk szenvedett poszttraumás stressztől, 21 százalékuk pedig pánikbetegségtől.

Az egyik legtöbbet idézett tanulmány David Prezant, a New York-i tűzoltóság vezető orvosa közreműködésével készült, akinek amúgy a pulmonológia a szakterülete. A 9/11-es tűz nem volt szokványos: hihetetlenül nagy részecskesűrűség volt a levegőben az omlás után, és a két repülőgép üzemanyaga is ott égett el. A kutatók több száz vegyi anyagot mutattak ki a romokból keletkező porból, köztük számos ismert rákkeltőt: az ikertornyok alsó oszlopait például azbeszt borította. Ráadásul a por szemcséin megtapadó mérgező anyagok mélyebben bejutnak a tüdőbe és a vérkeringésbe is könnyebben bekerülnek.

Mintha 12 évet öregedtek volna

A már említett tanulmány szerint a mentés közben belélegzett por, füst és toxikus kémiai anyagok hosszabb távra elhúzódó légzési problémákat okoztak és okoznak tűzoltóknál, tüdőkapacitásuk például átlagosan olyan mértékben csökkent, mintha 12 évet öregedtek volna. Az orvosok úgy vélték, az érintettek tüdeje egy idő elteltével regenerálódik, amint az épülettüzeknél előforduló füstmérgezések után is gyakran megtörténik, ám az újabb felmérések még rosszabb eredményeket hoztak.

Gyakoribb lett a tűzoltóknál az igen súlyos bajnak tekinthető szarkoidózis, amely a tüdő gyulladásos betegségét jelenti. Ennél a légzőszervben gyulladás jön létre, amelynek hatására kis sejtcsomók keletkeznek illetve hegszövet képződik, ami károsítja az egészséges szöveteket. A terrorcselekményt követően százezer tűzoltóra nyolcvanhat szarkoidózisos eset jutott, míg az azt megelőző tizenöt évben mindössze tizenöt. Ám vannak olyan tűzoltók, akiknek már javult az állapota.

Mindemellett azt is állítják a szakorvosok – a Lancet című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányban –, hogy a rák kockázatát is megnövelte a 10 évvel ezelőtt belélegzett mérgező füst és por. A tűzoltók a rák változatos válfajaitól szenvednek, leggyakoribb körükben a bőr-, pajzsmirigy- és prosztatarák, illetve a non-Hodgkin limfóma, mindazonáltal nehéz egy általános trendet kimutatni – szögezte le az írás. A rák persze később is kialakulhat, a kockázat megvan.

Bizonytalanságra hivatkoznak az úgynevezett WTC Egészségügyi Program irányítói is, akik idén júliusban úgy döntöttek, hogy az eddig jogszabály alapján finanszírozott kezeléseket – többnyire a mentésben résztvett rákbeteg tűzoltókét – ezentúl nem fizetik, mert nem egyértelmű az összefüggés a szervezetükben kialakult halálos kór és aközött, hogy a tragédia helyszínén káros anyagok hatásának voltak kitéve.

A legújabb, a New York-i Egészségügyi és Mentálhigiénés Intézet munkatársai által végzett vizsgálat azt állapította meg, hogy azok, akik közvetlenül ki voltak téve a terrortámadás hatásának, nagyobb hajlamot mutatnak a gyomorból történő savas refluxbetegség kialakulására. A jelenség pontos hátterét a tudósok nem tárták fel, mindazonáltal igen valószínűnek tartják, hogy a felelős az esemény okozta stresszélmény lehet.


A legszerencsésebb tűzoltó

Mike Kosowski, az 53 éves tűzoltó, aki szintén részt vett a mentésben, nemrég azt nyilatkozta mindenfelé, hogy ő a világ legszerencsésebb embere. Ő lett ugyanis a népszerű PokerStars Million Dollar Challenge tévéműsor első győztese, egymillió dollárt szakítva.

A 2009-ben először kiírt versenyen amatőr pókeresek játszhattak a világ legjobbjaival. Kosowski 16 ezer játékos közül lett a legjobb, de az élőselejtezőben először kiesett. Aztán kapott még egy lehetőséget, hogy a fináléba kerülhessen. És élt vele.


 

Forrás (képekkel és videóbetéttel): http://hvg.hu/egeszseg/20110909_szeptember_11_tuzoltok_egeszseg

 

 

 

 

 

 

 

 
Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 22:01
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1133
Linkek: 76