Kezdölap arrow DEMONSTRÁCIÓ arrow A rendvédelmi szakszervezetek tavaszi-nyári tüntetéseirõl
A rendvédelmi szakszervezetek tavaszi-nyári tüntetéseirõl
2011. September 02.

A rendvédelmi szakszervezetek tavaszi-nyári tüntetéseirõl

Nem talált visszásságra utaló körülményt az ombudsman a fegyveres és rendvédelmi dolgozók szakszervezeteinek budapesti tüntetéseivel kapcsolatos rendõri tömegkezelési gyakorlatban és a parancsnoki intézkedésekben.

Az állampolgári jogok országgyûlési biztosának munkatársai megfigyelõként szereztek tapasztalatokat a tüntetéseken, és a hatóságoktól bekérték a hivatalos iratokat is. A tüntetõk magatartásának vizsgálatára a törvény nem hatalmazza fel az ombudsmant.

Szabó Máté jelentésében a 2011 áprilisi, májusi és júniusi demonstrációk kezelésérõl megállapította, hogy nem mutatható ki olyan intézkedés, amely ellehetetleníthette volna a tüntetni kívánók részvételét. Az egyes tüntetések idejére elrendelt, a megszokottnál nagyobb szolgálati létszámot például a demonstráció egyik szervezõjének nyilatkozata indokolta, amely szerint reális, hogy a megmozdulás elveszti békés jellegét.

Más esetekben – a 2011. április 16-i, és május 6-i rendezvényekkel kapcsolatban az ombudsmani vizsgálat nem talált olyan parancsnoki intézkedést, amely a hétvégi idõszakban megszokotthoz képest magasabb szolgálati létszámot eredményezett volna. Emellett a büntetés-végrehajtás országos parancsnokától, a Honvéd Vezérkar fõnökétõl, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökétõl, az országos katasztrófavédelmi fõigazgatótól, valamint az országos rendõrfõkapitánytól bekért iratok szerint a vezetõk több ízben is felhívták a parancsnokok figyelmét az állomány alapjog-gyakorlásának fontosságára, biztosításának jelentõségére.

Az ombudsman az egyenruha-viselés megtiltásával kapcsolatban alapvetõ joggal összefüggõ visszásságra utaló körülményt nem tárt fel. A gyülekezési jog gyakorlása során az egyenruha és a védõfelszerelés szolgálaton kívüli viselése nem alapjog, így fogalmilag nem történhetett alapjog-korlátozás. A tûzoltók védõfelszerelése nem minõsül egyenruhának, az – hasonlóan a gépjármûvekhez és szakfelszerelésekhez – a tûzoltóságok tulajdonában áll. Ebbõl következik, hogy a laktanyából a védõfelszerelés szolgálati idõn kívüli, szolgálati érdekkel össze nem függõ kivitelérõl az állományilletékes parancsnok rendelkezhet.

A közterületi gyülekezést szabályozó törvény szerint az ilyen megmozdulásokon nem vehet részt az, aki erõszak vagy fenyegetés alkalmazása érdekében az élet kioltására vagy testi sértés okozására alkalmas eszközt tart magánál. Az állampolgári jogok biztosának munkatársai azonban az április 16-i tüntetéseken látták, hogy többen a tûzoltók bontóbaltájával a kézben vonultak. Egy másik hivatalból indított vizsgálat során arról értesültek, hogy egyes szakszervezetek kifejezetten bátorították tagjaikat a bontóbalta – mint a hivatásukra jellemzõ eszköz – viselésére.

A törvény ilyen esetre a rendezvény feloszlatását írja elõ. Az ombudsman álláspontja szerint a rendõrség azzal, hogy a kötelezõ törvényi rendelkezés ellenére nem oszlatta fel a rendezvényt, illetve nem választotta le arról a felfegyverkezve megjelenõ személyeket, hanem az alapjog gyakorlását elõsegítõ, és megnyugtató választ adott egy igen súlyos kockázatra: a szervezõkkel együttmûködve elérte a bontóbalták levételét. Ez, illetve a hasonló alapjog-barát tömegkezelési megoldások elõsegítik a gyülekezési jog gyakorlását, emellett pedig hatásukat tekintve kifejezetten alkalmasak a rendezvény békés jellegének fenntartására – foglalta össze véleményét az állampolgári jogok országgyûlési biztosa.

Az állampolgári jogok országgyûlési biztosa hivatalában szeptember 2-án nemzetközi konferencián összegzi a tüntetések békés jellegének fenntartására szolgáló új módszereket, a kommunikáció és párbeszéd, mint stratégiai elem használatát, annak tapasztalatait és az Európai Unió, ezzel kapcsolatos – magyar részvétellel is folyó – programjának felismeréseit.

A teljes jelentés olvasható az oldalon→

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 16:11
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75