Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Kötelezõ legkisebb munkabér és a szolgálati járandóság összege
Kötelezõ legkisebb munkabér és a szolgálati járandóság összege
2011. August 08.

Kötelezõ legkisebb munkabér és a szolgálati járandóság összege

A 2011. december 31. napján megszûnõ szolgálati nyugdíjak helyébe 2012. január 01.-tõl belépõ szolgálati járandóság a mindenkori legmagasabb szja sávval adózik és nem lehet kevesebb a minimálbér 1,5 szeresénél –áll a legutóbbi Hszt tervezetben.

Azt már tudjuk, hogy a „legmagasabb szja” sáv törvényszerûen bejöhet 2012. január 01-én, akár kizárólag a szolgálati járandóságokra szabottan is, elsõ lépésben a 30-40%-os sávval.

Ez vonatkozni fog a munkavilágába visszatérõ senior rendõr „jövedelmi” minimumára is, ugyanis a senior rendõr jövedelme nem lehet alacsonyabb a korábban megállapított szolgálati járandóságánál, azaz a korábbi szolgálati nyugdíjának a mindenkori legmagasabb szja-val csökkentett összegénél. Ez utóbbi a legszerencsésebb esetben 2012. január 01-én 16%-os szja, vagy a várható 30-40%-os új, magasabb szja sáv. Ugyanakkor, ha országosan maximum 100-200 fõs létszámú, mai szolgálati nyugdíjas megy vissza a különleges (senior) rendõri szolgálatba önkéntesen, akkor a B terv lép érvénybe.

B esetben ösztönzõ (szja helyett különadó) sáv lép elõ, amely idõszakosan emelkedhet (növekedhet) 5-10%-al (6 hónap, 12 hónap, 24 hónap stb.), míg minden otthon maradó mai szolgálati nyugdíjas szolgálati járadéka le nem csökken a brt. minimálbér (ez évben 78.000,- Ft) 1,5 szeresének összegére. Itt még csak találgatni lehet, hogy az adótörvénybe egyszerûen bele sem teszik a szolgálati járandóság szja-n kívüli járulékteher mentességét, így egyéb terhek is csökkenthetik a nevezett járandóságot.

A hatalmi játékszereknek ekkor még nincs végük. Hiszen a minimálbér, amely az új Mt. szerint már a kötelezõ legkisebb munkabér nevet viseli, és nagyon fontos a szolgálati járandóság minimum összegének meghatározásakor (nem lehet kevesebb a másfélszeres minimálbérnél), a Kormány kizárólagos hatásköre lesz. Sõt, azon kívül, hogy a kötelezõ legkisebb munkabért egyoldalúan a Kormány állapítja meg, az eltérõ is lehet munkavállalói csoportonként.

Itt a sokadik betartási lehetõség a szolgálati járandóságot „igénybevevõk” móresre tanítására.

A szolgálati járandóságban részesülõkre vonatkozó minimálbér/legkisebb munkabér megállapításakor a Kormány a munkavállalók képzettségét, szükségleteit is figyelembe veszi, az új Mt. tervezet szerint is.  Ezeken túl mérlegelni kell a munkabérek országos szintjét, az életfenntartási költségeket, a társadalombiztosítási juttatásokat, az egyes társadalmi csoportok viszonylagos életszínvonalát, valamint a gazdasági körülményeket, ideértve a gazdasági fejlõdés követelményeit, a termelékenységi szinteket és a foglalkoztatottság növelésének kívánatos voltát. Csak a fenti legutolsó kritérium, „a foglalkoztatottság növelésének kívánatos volta” adja magát: aki nem vállalja a senior foglalkoztatást, az ellene dolgozik a gazdasági fejlõdés követelményeinek és a foglalkoztatottság növelésének kívánatosságát csökkenti! Az ilyen egyének minimálbérét célszerû a magas szja sávok terhén kívül a mai köztisztviselõi illetményalapnak (38.650,-Ft) megfelelõ minimálbérrel/legkisebb munkabérrel meghatározni- áll az egyik nem hivatalos tervezetben. Így már teljesen oda jutunk, amikor negyedéve azt láttuk egyes táblázatos tervezetekben, hogy 6-12-24 hónap után a mai szolgálati nyugdíjak 30-50%-a marad meg a jövõben…

A legkisebb munkabér megállapításának törvényi tervezete nem tartalmazza a munkakörhöz szükséges iskolai végzettség és szakképesítés szintjétõl függõ garantált bérminimum mértékének megállapítására vonatkozó szabályozást sem.

Az Országos Érdekegyeztetõ Tanácsot (OÉT) felváltó Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról szóló törvényjavaslatból is ez derül ki.

Mindezek tetejébe további aprósságok az aktív munkavállalók jövõ évi életéhez. Jövõre a már elfogadott szja-szabályok szerint a jelenlegi 1,27 százalék helyett csak 1,135 százalékkal kellene “szuperbruttósítani” a béreket. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy jövõre 140 milliárd forintot spórolna meg a költségvetés az adójóváírás csökkentésébõl.

Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi havonta 12 100 forintos kedvezményt 4000 forinttal kellene mérsékelni, ha nem változna a jelenleg 2 millió 750 ezer forintos bruttósított adóalap, ameddig igénybe lehet venni.

SZB Mozgalom

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 11:39
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75