Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Kötelező legkisebb munkabér és a szolgálati járandóság összege
Kötelező legkisebb munkabér és a szolgálati járandóság összege
2011. August 08.

Kötelező legkisebb munkabér és a szolgálati járandóság összege

A 2011. december 31. napján megszűnő szolgálati nyugdíjak helyébe 2012. január 01.-től belépő szolgálati járandóság a mindenkori legmagasabb szja sávval adózik és nem lehet kevesebb a minimálbér 1,5 szeresénél –áll a legutóbbi Hszt tervezetben.

Azt már tudjuk, hogy a „legmagasabb szja” sáv törvényszerűen bejöhet 2012. január 01-én, akár kizárólag a szolgálati járandóságokra szabottan is, első lépésben a 30-40%-os sávval.

Ez vonatkozni fog a munkavilágába visszatérő senior rendőr „jövedelmi” minimumára is, ugyanis a senior rendőr jövedelme nem lehet alacsonyabb a korábban megállapított szolgálati járandóságánál, azaz a korábbi szolgálati nyugdíjának a mindenkori legmagasabb szja-val csökkentett összegénél. Ez utóbbi a legszerencsésebb esetben 2012. január 01-én 16%-os szja, vagy a várható 30-40%-os új, magasabb szja sáv. Ugyanakkor, ha országosan maximum 100-200 fős létszámú, mai szolgálati nyugdíjas megy vissza a különleges (senior) rendőri szolgálatba önkéntesen, akkor a B terv lép érvénybe.

B esetben ösztönző (szja helyett különadó) sáv lép elő, amely időszakosan emelkedhet (növekedhet) 5-10%-al (6 hónap, 12 hónap, 24 hónap stb.), míg minden otthon maradó mai szolgálati nyugdíjas szolgálati járadéka le nem csökken a brt. minimálbér (ez évben 78.000,- Ft) 1,5 szeresének összegére. Itt még csak találgatni lehet, hogy az adótörvénybe egyszerűen bele sem teszik a szolgálati járandóság szja-n kívüli járulékteher mentességét, így egyéb terhek is csökkenthetik a nevezett járandóságot.

A hatalmi játékszereknek ekkor még nincs végük. Hiszen a minimálbér, amely az új Mt. szerint már a kötelező legkisebb munkabér nevet viseli, és nagyon fontos a szolgálati járandóság minimum összegének meghatározásakor (nem lehet kevesebb a másfélszeres minimálbérnél), a Kormány kizárólagos hatásköre lesz. Sőt, azon kívül, hogy a kötelező legkisebb munkabért egyoldalúan a Kormány állapítja meg, az eltérő is lehet munkavállalói csoportonként.

Itt a sokadik betartási lehetőség a szolgálati járandóságot „igénybevevők” móresre tanítására.

A szolgálati járandóságban részesülőkre vonatkozó minimálbér/legkisebb munkabér megállapításakor a Kormány a munkavállalók képzettségét, szükségleteit is figyelembe veszi, az új Mt. tervezet szerint is.  Ezeken túl mérlegelni kell a munkabérek országos szintjét, az életfenntartási költségeket, a társadalombiztosítási juttatásokat, az egyes társadalmi csoportok viszonylagos életszínvonalát, valamint a gazdasági körülményeket, ideértve a gazdasági fejlődés követelményeit, a termelékenységi szinteket és a foglalkoztatottság növelésének kívánatos voltát. Csak a fenti legutolsó kritérium, „a foglalkoztatottság növelésének kívánatos volta” adja magát: aki nem vállalja a senior foglalkoztatást, az ellene dolgozik a gazdasági fejlődés követelményeinek és a foglalkoztatottság növelésének kívánatosságát csökkenti! Az ilyen egyének minimálbérét célszerű a magas szja sávok terhén kívül a mai köztisztviselői illetményalapnak (38.650,-Ft) megfelelő minimálbérrel/legkisebb munkabérrel meghatározni- áll az egyik nem hivatalos tervezetben. Így már teljesen oda jutunk, amikor negyedéve azt láttuk egyes táblázatos tervezetekben, hogy 6-12-24 hónap után a mai szolgálati nyugdíjak 30-50%-a marad meg a jövőben…

A legkisebb munkabér megállapításának törvényi tervezete nem tartalmazza a munkakörhöz szükséges iskolai végzettség és szakképesítés szintjétől függő garantált bérminimum mértékének megállapítására vonatkozó szabályozást sem.

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsot (OÉT) felváltó Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról szóló törvényjavaslatból is ez derül ki.

Mindezek tetejébe további aprósságok az aktív munkavállalók jövő évi életéhez. Jövőre a már elfogadott szja-szabályok szerint a jelenlegi 1,27 százalék helyett csak 1,135 százalékkal kellene “szuperbruttósítani” a béreket. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy jövőre 140 milliárd forintot spórolna meg a költségvetés az adójóváírás csökkentéséből.

Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi havonta 12 100 forintos kedvezményt 4000 forinttal kellene mérsékelni, ha nem változna a jelenleg 2 millió 750 ezer forintos bruttósított adóalap, ameddig igénybe lehet venni.

SZB Mozgalom

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 19:21
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75