Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow NYÍLT LEVÉL Szíjjártó Péter miniszterelnöki szóvivőnek
NYÍLT LEVÉL Szíjjártó Péter miniszterelnöki szóvivőnek
2011. August 08.

NYÍLT LEVÉL

Szíjjártó Péter miniszterelnöki szóvivőnek

Tisztelt Szóvivő Úr!

Az MTV 2011. augusztus 1-én sugárzott MA REGGEL című adásában Ön az államadósság elmúlt két kormányzati ciklus alatti felhalmozódásáért való felelősség megállapításával kapcsolatban kijelentette, hogy „visszaható hatállyal nem lehet jogszabályt alkotni". Megállapításával a Független Rendőr Szakszervezet teljes mértékben egyetért, mivel az összhangban van a jogállamiság és a jogbiztonság magyar és nemzetközi jogban általánosan elfogadott elveivel. Mindezek tükrében viszont nem értjük, hogy miért alkalmaz a kormányzat más mércét az öregségi korhatár alatt nyugállományba vonultakkal szemben? Miért terveznek olyan jogszabályokat elfogadni, melyek a hatályos jogszabályok alapján jóhiszeműen szerzett és gyakorolt jogaiktól fosztanának meg visszamenőleges hatállyal több százezer nyugdíjast, köztük a fegyveres és rendvédelmi szféra szolgálati nyugdíjasait?

Az Alkotmánybíróság több döntésében elvi éllel mutatott rá arra, hogy a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmába ütközik az is, ha valamely jogszabály rendelkezéseit a hatálybalépése előtt létrejött jogviszonyokra rendeli alkalmazni a jogalkotó. Az Országgyűlés által június 06-án kormánypárti javaslatra elfogadott alkotmány-módosítás viszont éppen ebbe az irányba mutat, mivel megteremti annak lehetőségét, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátásokat csökkentsék, szociális ellátássá alakítsák, vagy munkavégzésre való képesség esetén akár a meg is szüntessék!

Tisztelt Szóvivő úr!

Nem gondolja, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően nyugállományba vonultak jogait ugyan olyan mértékben védi a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmának alkotmányos elve, mint az ország eladósításában közreműködőket? Ráadásul Önök a választási kampányban írásbeli garanciát vállaltak arra, hogy kormányzásunk alatt megvédik a nyugdíjakat! A Független Rendőr Szakszervezet tagsága választ vár arra, hogy miként érvényesül ez a garancia a június elején elfogadott alkotmány-módosítás fényében?

Budapest, 2011. augusztus 4.

Pongó Géza
főtitkár

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 14:24
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75