Kezdölap arrow Hírek arrow NYÍLT LEVÉL Szíjjártó Péter miniszterelnöki szóvivõnek
NYÍLT LEVÉL Szíjjártó Péter miniszterelnöki szóvivõnek
2011. August 08.

NYÍLT LEVÉL

Szíjjártó Péter miniszterelnöki szóvivõnek

Tisztelt Szóvivõ Úr!

Az MTV 2011. augusztus 1-én sugárzott MA REGGEL címû adásában Ön az államadósság elmúlt két kormányzati ciklus alatti felhalmozódásáért való felelõsség megállapításával kapcsolatban kijelentette, hogy „visszaható hatállyal nem lehet jogszabályt alkotni". Megállapításával a Független Rendõr Szakszervezet teljes mértékben egyetért, mivel az összhangban van a jogállamiság és a jogbiztonság magyar és nemzetközi jogban általánosan elfogadott elveivel. Mindezek tükrében viszont nem értjük, hogy miért alkalmaz a kormányzat más mércét az öregségi korhatár alatt nyugállományba vonultakkal szemben? Miért terveznek olyan jogszabályokat elfogadni, melyek a hatályos jogszabályok alapján jóhiszemûen szerzett és gyakorolt jogaiktól fosztanának meg visszamenõleges hatállyal több százezer nyugdíjast, köztük a fegyveres és rendvédelmi szféra szolgálati nyugdíjasait?

Az Alkotmánybíróság több döntésében elvi éllel mutatott rá arra, hogy a visszamenõleges hatályú jogalkotás tilalmába ütközik az is, ha valamely jogszabály rendelkezéseit a hatálybalépése elõtt létrejött jogviszonyokra rendeli alkalmazni a jogalkotó. Az Országgyûlés által június 06-án kormánypárti javaslatra elfogadott alkotmány-módosítás viszont éppen ebbe az irányba mutat, mivel megteremti annak lehetõségét, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelõzõen folyósított nyugellátásokat csökkentsék, szociális ellátássá alakítsák, vagy munkavégzésre való képesség esetén akár a meg is szüntessék!

Tisztelt Szóvivõ úr!

Nem gondolja, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelõzõen nyugállományba vonultak jogait ugyan olyan mértékben védi a visszamenõleges hatályú jogalkotás tilalmának alkotmányos elve, mint az ország eladósításában közremûködõket? Ráadásul Önök a választási kampányban írásbeli garanciát vállaltak arra, hogy kormányzásunk alatt megvédik a nyugdíjakat! A Független Rendõr Szakszervezet tagsága választ vár arra, hogy miként érvényesül ez a garancia a június elején elfogadott alkotmány-módosítás fényében?

Budapest, 2011. augusztus 4.

Pongó Géza
fõtitkár

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 14:50
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75