Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Dávid Tibor: 2012 valóban az elrugaszkodás éve lesz?
Dávid Tibor: 2012 valóban az elrugaszkodás éve lesz?
2011. August 08.

Dávid Tibor: 2012 valóban az elrugaszkodás éve lesz?

Július utolsó munkanapján a közszolgálati életpályamodellek koordinálásáért felelõs Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium jóváhagyta az érintett tárcák által kidolgozott, egyes életutakhoz kapcsolódó ágazati személyzeti stratégiákat. Dávid Tibortól, a Független Rendõr Szakszervezet fõtitkár-helyettesétõl megtudhattuk: csaknem az egész nyár az érdekegyeztetõ fórumok jegyében telt el.

- Érthetõ a felfokozott munkatempó, hiszen a belügyi, a honvédelmi, a nemzetgazdasági, a közigazgatási és a külügyi tárcának július 31-ig kellett elkészítenie az egyes életutakhoz kapcsolódó ágazati személyzeti stratégiákat. Ez tehát határidõig megtörtént, a KIM pedig jóváhagyta a minisztériumok által kidolgozott koncepciókat. Ezek a tervezetek a továbbiakban a szokásos ügymenet alanyai lesznek: a kormány várhatóan augusztusban jóváhagyja az egységes szerkezetbe foglalt törvényjavaslatokat, melyek - minden bizonnyal - vélhetõen már az õszi ülésszak elején a parlamenti képviselõk elé kerülnek. 

- Nekünk, szakszervezeti vezetõknek nem lehetnek illúzióink a készülõ jogszabályokkal kapcsolatban! Tavasszal a kabinet még azt ígérte: a szolgálati nyugdíj elvételéért a hivatásos állományról szóló törvényben „kárpótolnak" bennünket, vagyis egyfajta korrekcióra számíthatunk. Ma már tudjuk - ez biztosan nem teljesül! Az életpályamodell sem elképzeléseink szerint alakul, hiszen rapid módon gyökeresen átalakítja az állomány élet- és munkafeltételeit, mellõzve minden átmenetet. A Független Rendõr Szakszervezet a tárgyalások során mindig hangsúlyozta: a kiszámítható, teljesítményorientált szakmai karrier hívei vagyunk. 

- A szaktárcához eljuttatott javaslatainkat egyeztettük a többi, a rendészeti ágazatban mûködõ - BRDSZ, Rendõr Szakszervezetek Védegylete, RKDSZ - érdekvédelmi szervezettel. Közösen kezdeményeztük, hogy a kormányzati elképzelésekkel szemben a 2014-ig elhúzódó 30%-os illetményemelés már jövõ év elején megvalósuljon, s a kabinet ezt követõen kezdje el az állomány fizetésének európai átlaghoz közelítõ felzárkóztatását. Az új beosztási és illetményrendszer elindításával kapcsolatban is számos homályos pontot fedeztünk fel, s úgy tûnik, a munkáltató számára sem ad egyértelmû kapaszkodási pontokat. Ezek közé tartozik például a különbözõ rangcsoportok fizetési kategóriája. Elfogadhatónak tartjuk ugyanakkor a pótlékrendszer átalakítását, azonban javasoljuk: az eltörölni kívánt pótlékok a bérbe elosztva és a jelenleg még meglévõ béren kívüli juttatások a jelenlegi bérrel együttesen képezzék a tervezett béremelés alapját. Véleményünk szerint a tervezet által ígért „jelentõs" béremelés mindenkinek nettó béremelést kell eredményeznie - a szakszervezetek számára továbbra is elfogadhatatlan a bérek szinten tartása bármely állománykategória számára. 

- A kormányzati koncepcióhoz - a konkrét javaslatokon túl - általános kritikát is megfogalmaztunk. E szerint nem látni a tervezetben az alapvetõ cél megvalósulását: nevezetesen, hogy egy teljes életpályára kiterjedõ, kiszámítható és vonzó, a szervezethez tartozást, lojalitást erõsítõ, hosszú szolgálatvállalásra ösztönzõ életutat mutasson fel a személyi állomány számra.
- Mindezek ismeretében kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy a 2012 valóban az elrugaszkodás éve lesz a rendõri állomány számára. Úgy látom: a szakadék szélérõl a mélybe ugrás vár ránk! Ebben a szituációban a Független Rendõr Szakszervezetre az a méltatlan feladat hárul, hogy tagjainknak párnát készítsünk a becsapódási ponthoz -így talán az érkezés is kevésbé fájdalmas lesz, s megadja a túlélés lehetõségét!

Süli Ferenc

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Jelenleg 1 vendég online
Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 16:00
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75