Kezdölap arrow Hírek arrow ÁÉT arrow Tájékoztató a BÉT szakértõi ülésérõl
Tájékoztató a BÉT szakértõi ülésérõl
2011. August 01.

Személyzeti stratégia, nyugdíj

2011. július 27-én szerdán délben a Belügyminisztérium 108-as tárgyalójában szakértõi Belügyi Érdekegyeztetõ Tanács üléseket tartottak, melyeken az FTSZ-t Kiss József elnök képviselte. Az ülésen jelen voltak – a TMRSZ kivételével – további, fegyvereseket képviselõ szakszervezetek is.

Az ülést a Minisztérium részrõl Zsinka András fõosztályvezetõ úr vezette, a legmagasabb munkáltatói szinten Dr. Eiselt György helyettes államtitkár úr vett részt a minisztériumi részrõl. Helyet kapott megfigyelõként a KIM képviselõje, továbbá a BM irányítása alá tartozó munkáltatók képviselõi is.

A minisztériumi ülést megelõzõen az OKF Személyzeti Fõosztályán reggel 8-kor a tûzoltói életpálya és pályaív pontosítása érdekében volt egyeztetés, amelyen az OKF részérõl Bittmann Tibor fõosztályvezetõ és az OKF oktatási felelõse pontosította az OKF részérõl hétfõn a belügyminisztériumban a szakszervezetekkel ismertetett katasztrófavédelmi pályaív kezdeti modelljét.

Az OKF illetékesei tájékoztatták a jelenlévõ szakszervezetek képviselõit, hogy:

1.) A hétfõi BM szakági egyeztetésen tett észrevételeket elfogadva módosították a tûzoltói pályaívben:

- az általános állami végzettségi követelményeket, így - a BRDSZ hétfõi felvetése ellenére – tûzoltók tekintetében továbbra is lehetõség lesz szakmunkás végzettséggel bekerülni a rendszerbe és a szakmunkás végzettségû tûzoltók sem ragadnak be az elsõ rangosztály elsõ két rendfokozat és beosztás kategóriájába,

- illetve támogatják azon szakszervezeti álláspontot, hogy további elõrelépés érdekében a szakmunkás végzettségû tûzoltók érettségije megszerzésének támogatása a munkáltató feladata.

2.) A szakszervezetek hétfõi észrevételeinek megfelelõen próba besorolást végeztek a tervezett új bértábla alapján és a legalább 10 éves szolgálati viszonnyal rendelkezõ tûzoltók ekkor már jobban járnak az új besorolással, de a kezdõk (2 év) esetében közel 20 %-os bércsökkenést eredményezne az új bértábla és összességében nem látják az új bértábla és a szociális elemek költségvetési fedezetét.

3.) Szakszervezeti kérésre tájékoztatták a szakszervezeteket, hogy az új Katvéd törvény kapcsán az állami tûzoltóságok szervezeti modelljei még nincsenek kidolgozva, a jelenlegi elképzelések szerint ez év október végén, november elején lesznek e-tervek elsõ érdekképviseleti egyeztetései, ezért 2012. január 1-én valamennyi önkormányzati tûzoltóságot – a gazdálkodás változása kivételével – változatlan szervezetben vesznek át. A tûzoltóságok szerkezeti átalakulására 2012 elsõ félévében kerülhet sor, amely során nem terveznek létszámcsökkentést és telephely csökkenést, inkább növekedést szeretnének.

Szakszervezetek határozott álláspontja volt, hogy azonnali bérnövekedés nélkül nincs tûzoltó életpálya modell és pályaív.

A Belügyminisztériumban Zsinka András fõosztályvezetõ eredményesnek nevezte az eddigi egyeztetéseket, de a béremelés tekintetében ígéretet nem tudott tenni, a 2012-es béremelést szinte lehetetlennek ítélte, de tájékoztatása szerint Miniszter Úr mindent megtesz annak mielõbbi megvalósítása érdekében.

Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy a tervezet nem tesz különbséget a jelenleg hivatásos állományban lévõ és szolgálatot teljesítõ kollégák és az újonnan felszerelõ kollégák életpálya modellje között. Úgy gondoljuk, hogy a jelenleg állományban lévõkre ez a modell nem nyújt megoldást, nem jelent perspektívát, esetenként amennyiben nem rendelkezik valaki érettségivel besorolásánál visszalépést is jelent.

Az életpálya modell kapcsán sokszor felmerült a 25 év szolgálati idõvel rendelkezõ, és szolgálati tevékenységre alkalmatlanná vált hivatásosok nyugállománya kérdése.

Dr. Eiselt György helyettes-államtitkár nem értését fejezte ki, hogy a nyugállománynak mi köze van az életpálya modellhez, hiszem a nyugdíjról a Kormány már döntött és a következõ tárgyalás napirendje az ezzel kapcsolatos törvénytervezet nulladik változatának megvitatása.

Eiselt Úr kijelentéseit a szakszervezeti oldal hevesen (Zsinka Úr szerint érthetõ érzelmektõl túlzsúfolva) kikérte magának.

A szolgálati nyugdíj szabályainak változása ügyében délután kettõ órakor kezdõdtek a tárgyalások.

A szolgálati nyugdíj vonatkozásában elkészül egy ún. 1. számú tervezet, amelyet pénteken közigazgatási államtitkár úr véleményez, a minisztérium pedig hétfõn tájékoztatja errõl az érdekképviseleteket.

A jelenleg ismert nyugdíjszabályok tervezett módosításai elfogadhatatlanok éppúgy a még rendszerben lévõ, mint a nyugdíjas állományra nézve, tiltakozásunkat ezúttal is kifejeztük.

A szakszervezeti oldal tagjai, külön külön, kihangsúlyozták rendvédelmi ágakként ezen Kormányzati szándék rendvédelmi életpályát és hivatást megsemmisítõ hatását.

Alapvetõen nem értünk egyet a koncepciónak azzal a részével, amely a már rendszerben levõ állományra hátrányt okoz, a szolgálati nyugdíjas állományra pedig értelmezhetetlen.


Budapest, 2011. július 29.

Kiss József

elnök   

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 17:07
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75