Kezdölap arrow Hírek arrow BÉT arrow Tájékoztató a BÉT szakértői üléséről
Tájékoztató a BÉT szakértői üléséről
2011. August 01.

Személyzeti stratégia, nyugdíj

2011. július 27-én szerdán délben a Belügyminisztérium 108-as tárgyalójában szakértői Belügyi Érdekegyeztető Tanács üléseket tartottak, melyeken az FTSZ-t Kiss József elnök képviselte. Az ülésen jelen voltak – a TMRSZ kivételével – további, fegyvereseket képviselő szakszervezetek is.

Az ülést a Minisztérium részről Zsinka András főosztályvezető úr vezette, a legmagasabb munkáltatói szinten Dr. Eiselt György helyettes államtitkár úr vett részt a minisztériumi részről. Helyet kapott megfigyelőként a KIM képviselője, továbbá a BM irányítása alá tartozó munkáltatók képviselői is.

A minisztériumi ülést megelőzően az OKF Személyzeti Főosztályán reggel 8-kor a tűzoltói életpálya és pályaív pontosítása érdekében volt egyeztetés, amelyen az OKF részéről Bittmann Tibor főosztályvezető és az OKF oktatási felelőse pontosította az OKF részéről hétfőn a belügyminisztériumban a szakszervezetekkel ismertetett katasztrófavédelmi pályaív kezdeti modelljét.

Az OKF illetékesei tájékoztatták a jelenlévő szakszervezetek képviselőit, hogy:

1.) A hétfői BM szakági egyeztetésen tett észrevételeket elfogadva módosították a tűzoltói pályaívben:

- az általános állami végzettségi követelményeket, így - a BRDSZ hétfői felvetése ellenére – tűzoltók tekintetében továbbra is lehetőség lesz szakmunkás végzettséggel bekerülni a rendszerbe és a szakmunkás végzettségű tűzoltók sem ragadnak be az első rangosztály első két rendfokozat és beosztás kategóriájába,

- illetve támogatják azon szakszervezeti álláspontot, hogy további előrelépés érdekében a szakmunkás végzettségű tűzoltók érettségije megszerzésének támogatása a munkáltató feladata.

2.) A szakszervezetek hétfői észrevételeinek megfelelően próba besorolást végeztek a tervezett új bértábla alapján és a legalább 10 éves szolgálati viszonnyal rendelkező tűzoltók ekkor már jobban járnak az új besorolással, de a kezdők (2 év) esetében közel 20 %-os bércsökkenést eredményezne az új bértábla és összességében nem látják az új bértábla és a szociális elemek költségvetési fedezetét.

3.) Szakszervezeti kérésre tájékoztatták a szakszervezeteket, hogy az új Katvéd törvény kapcsán az állami tűzoltóságok szervezeti modelljei még nincsenek kidolgozva, a jelenlegi elképzelések szerint ez év október végén, november elején lesznek e-tervek első érdekképviseleti egyeztetései, ezért 2012. január 1-én valamennyi önkormányzati tűzoltóságot – a gazdálkodás változása kivételével – változatlan szervezetben vesznek át. A tűzoltóságok szerkezeti átalakulására 2012 első félévében kerülhet sor, amely során nem terveznek létszámcsökkentést és telephely csökkenést, inkább növekedést szeretnének.

Szakszervezetek határozott álláspontja volt, hogy azonnali bérnövekedés nélkül nincs tűzoltó életpálya modell és pályaív.

A Belügyminisztériumban Zsinka András főosztályvezető eredményesnek nevezte az eddigi egyeztetéseket, de a béremelés tekintetében ígéretet nem tudott tenni, a 2012-es béremelést szinte lehetetlennek ítélte, de tájékoztatása szerint Miniszter Úr mindent megtesz annak mielőbbi megvalósítása érdekében.

Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy a tervezet nem tesz különbséget a jelenleg hivatásos állományban lévő és szolgálatot teljesítő kollégák és az újonnan felszerelő kollégák életpálya modellje között. Úgy gondoljuk, hogy a jelenleg állományban lévőkre ez a modell nem nyújt megoldást, nem jelent perspektívát, esetenként amennyiben nem rendelkezik valaki érettségivel besorolásánál visszalépést is jelent.

Az életpálya modell kapcsán sokszor felmerült a 25 év szolgálati idővel rendelkező, és szolgálati tevékenységre alkalmatlanná vált hivatásosok nyugállománya kérdése.

Dr. Eiselt György helyettes-államtitkár nem értését fejezte ki, hogy a nyugállománynak mi köze van az életpálya modellhez, hiszem a nyugdíjról a Kormány már döntött és a következő tárgyalás napirendje az ezzel kapcsolatos törvénytervezet nulladik változatának megvitatása.

Eiselt Úr kijelentéseit a szakszervezeti oldal hevesen (Zsinka Úr szerint érthető érzelmektől túlzsúfolva) kikérte magának.

A szolgálati nyugdíj szabályainak változása ügyében délután kettő órakor kezdődtek a tárgyalások.

A szolgálati nyugdíj vonatkozásában elkészül egy ún. 1. számú tervezet, amelyet pénteken közigazgatási államtitkár úr véleményez, a minisztérium pedig hétfőn tájékoztatja erről az érdekképviseleteket.

A jelenleg ismert nyugdíjszabályok tervezett módosításai elfogadhatatlanok éppúgy a még rendszerben lévő, mint a nyugdíjas állományra nézve, tiltakozásunkat ezúttal is kifejeztük.

A szakszervezeti oldal tagjai, külön külön, kihangsúlyozták rendvédelmi ágakként ezen Kormányzati szándék rendvédelmi életpályát és hivatást megsemmisítő hatását.

Alapvetően nem értünk egyet a koncepciónak azzal a részével, amely a már rendszerben levő állományra hátrányt okoz, a szolgálati nyugdíjas állományra pedig értelmezhetetlen.


Budapest, 2011. július 29.

Kiss József

elnök   

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 20:04
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75