Kezdölap arrow DEMONSTRÁCIÓ arrow Orbán mindenkit sokkolt - sztrájkok, tüntetések jönnek
Orbán mindenkit sokkolt - sztrájkok, tüntetések jönnek
2011. June 07.

Orbán mindenkit sokkolt - sztrájkok, tüntetések jönnek

Sztrájkok és demonstrációk következnek mostantól egymással párhuzamosan a rendvédelmi ágazatban. A szakszervezetekkel folytatott egyeztetésen Orbán Viktor kijelentette, hogy a rendvédelmi dolgozók csak az elsők a sorban, a kormány célja az, hogy 2012-től teljesen megváltoztassa a nyugdíjrendszert.

Valamivel több mint egy órát kaptak kedd reggel hét órakor a szakszervezetek arra, hogy Orbán Viktorral találkozzanak. Ez csupán arra volt elég, hogy az egyes érdekvédelmi szervezetek két percben elmondják a véleményüket. Az érdekképviseletek mindegyike azt mondta, elutasítják a kormány terveit, amely szerint a jövőben a korkedvezményes nyugdíjat eltörlik és a szerzett jogokat elveszik. Szijjártó Péter szombaton úgy nyilatkozott, hogy az 57 éves kor alatti nyugdíjas rendvédelmiek nyugdíját átneveznék juttatássá, amelyet megadóztatnának. Hétfőn pedig a parlament megszavazta az első lépést, azaz azt, hogy a nyugdíjak szabadon elvehetők, átalakíthatók szociális jutattássá.

Vége a tárgyalásoknak

Megegyezés nem született, Orbán Viktor pedig sokkolt. Pongó Géza, a Független Rendőrszakszervezet főtitkára szerint Orbán Viktor a megbeszéléseken nyilvánvalóvá tette: a rendvédelmi dolgozók csak az elsők a sorban, a kormány célja az, hogy 2012-től teljesen megváltoztassa a nyugdíjrendszert, és olyan - az eddiginél lényegesen előnytelenebb - kiszámítási módot vezessen be, ami "minél tovább a munka világában tartja az embereket".

A szakszervezeti vezetők szerint itt vége is a tárgyalásoknak - legalábbis a korkedvezményes nyugdíjról. Mint Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke mondta, nincs értelme erről a tárgyalóasztal mellett folytatni az egyeztetéseket, ezért június 16-án bohócforradalom jeligével az utcára vonulnak. Emellett jogászaik minden lehetséges fórumot megkeresnek azért, hogy a kormány ne tudja elvenni a már megszerzett nyugdíjakat.

Az FRSZ is lezártnak tekinti a megbeszéléseket, mert a kormány álláspontját sem az aktív, sem a nyugállományú rendvédelmisek esetében nem fogadják el. Előbbieknél teljesen megszűnne a korkedvezményes nyugdíj lehetősége, utóbbiak esetében pedig jöhet a nyugdíjak csökkentése, megadóztatása, hogy így "ösztönözzék" ismét munkavállalásra az érintetteket.

Más tárgyalások kezdődnek viszont a rendvédelmi dolgozók életpályamodelljének kidolgozásáról. Ezt a Belügyminisztérium fogja koordinálni, és a szakszervezetek is részt vesznek benne.

Orbán elvárja, hogy rend legyen

A tárgyalások után több órával Szijjártó Péter mondta el az újságíróknak, hogy Orbán Viktor mit mondott a szakszervezeteknek. "Orbán Viktor kormányfő elvárja, hogy a rendvédelmi dolgozók minden körülmények között a rend oldalán álljanak, biztosítsák a rend fenntartását, és semmilyen módon ne álljanak át a rendbontók, a rendetlenséget szítók oldalára" - közölte.

Mit mondta, Orbán Viktor világossá tette, hogy a rendvédelmi dolgozók és a kormány egy oldalon állnak, a választóvonal ugyanis nem a kabinet és a rendvédelmisek, hanem a rend oldalán állók és a rendbontók között húzódik.

Nagy Linda, a Belügyminisztérium szóvivője arról beszélt, hogy Pintér Sándor tárcavezető folytatni fogja a tárgyalásokat a rendvédelmi szakszervezetekkel az életpályamodellel kapcsolatban. Ezt az egyeztetést a tervek szerint szeptember közepéig zárják le, és remélik, hogy a modell főbb elemei a jövő év elejével hatályba lépnek.

Forrás: http://hirszerzo.hu/belfold/20110607_orban_rendvedelmi_targyalas

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 16:27
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75