Kezdölap arrow DEMONSTRÁCIÓ arrow ELFOGADHATATLAN
ELFOGADHATATLAN
2011. June 06.

A Kormány által elõterjesztett változat a nyugállományban lévõkre.


I.
A Kormány vállalja, hogy 2011. december 31-ig a szolgálati nyugdíjasok helyzetének rendezésére vonatkozóan alábbiak megvalósításához szükséges intézkedéseket megteszi, az azokhoz szükséges jogszabályok elõkészítésérõl gondoskodik.
1. A szolgálati nyugdíj jogszabályokban rögzített jelenlegi rendszere 2012. január 1-jével megszûnik.

2. A Széll Kálmán Tervben foglaltak szerint, az Országgyûlés által alkotott törvények alapján 2012. január 1-jével megszûnik azoknak a szolgálati nyugdíjasoknak a szolgálati nyugdíj folyósítása, akik rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatár elõtt mentek nyugállományba. Helyette a folyósított nyugdíjjal azonos összegû szolgálati járandóságban részesülnek, amelyre a mindenkori nyugdíjemelési szabályokat kell alkalmazni.
3. Azon szolgálati nyugdíjasokra, akik 2011. december 31-éig betöltik az 57. életévüket, továbbá azokra, akik szolgálatteljesítés során szerzett baleset, sérülés vagy betegség következtében hivatásos szolgálatra alkalmatlanná válás miatt kerültek nyugállományba, nem vonatkoznak az 4-5. és 7. pontokban foglaltak és a nyugdíjas jogállással kapcsolatos jogszabályokban biztosított kedvezményeit sem veszíti el.
4. A Kormány a Széll Kálmán Tervben elhatározottaknak megfelelõen arra törekszik, hogy a felsõkorhatár elõtt nyugállományba vonult szolgálati nyugdíjasok a munka világába, elsõsorban a fegyveres és rendvédelem területre visszatérjenek, és a köz érdekét szolgáló munkát, foglalkozást biztosítson a számukra. A munka világába történõ visszatérést az érintett személy önkéntes elhatározása alapján kell biztosítani.
5. A Kormány álláspontja szerint az öregségi korhatár elõtt folyósított ellátás keresetpótló juttatásnak minõsül, ezért az abban részesülõnek is hozzá kell járulnia a nemzetgazdaság kiadásaihoz. Ebbõl következõen az, aki nem kíván visszatérni a munka világába, az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig a szolgálati nyugdíja helyébe lépõ szolgálati járandóságának 16%-át köteles személyi jövedelemadóként befizetni, azonban a levonással terhelt járandóság összege nem lehet kevesebb a mindenkori bruttó minimálbér 1,5 szeresénél. Az érintettek az adójogszabályokban biztosított gyermekkedvezményeket is igénybe vehetik, ha azt más címen nem vették igénybe.
6. Ha szolgálati járandóságra jogosult a szolgálati járandósága mellett bejelentés és/vagy munkaszerzõdés nélkül munkát vállal (feketén dolgozik), annak szankciójaként a szolgálati járadék folyósítását megszüntetik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig.
7. Akik 2012. január 1-jét követõen a szolgálati járandóságuk folyósítása mellett költségvetési szerven kívüli gazdálkodó szervnél foglalkoztatási jogviszonyban állnak, vagy egyéb keresõ tevékenységet folytatnak, annak a szolgálati járandósága a személyi jövedelemadó szempontjából a nyugdíjjal esik egy tekintet alá.
8. Azoknak, akiket 2012. január 1-jét követõen költségvetési szervnél (hivatásos állományúként, kormánytisztviselõként, köztisztviselõként, közalkalmazottként, vagy a Munka Törvénykönyve XII. fejezete hatálya alá tartozó munkavállalóként) foglalkoztatnak, a szolgálati járandóságának folyósítása felfüggesztésre kerül.
9. Azon személy, aki vállalja a visszafoglalkoztatást, de a Hszt. és a Magyar Honvédség hivatásos és szerzõdéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (a továbbiakban: Hjt.) visszavételre vonatkozó szabályai szerint nincs lehetõség állományba vételére, a fegyveres és rendvédelmi szervek különleges foglalkoztatási állományába (szenior állomány) kerül hivatásos jogviszonyba. A szolgálati járandóság folyósítása egyidejûleg felfüggesztésre kerül. A szenior állományba kerülõ nettó illetménye a szolgálati nyugdíjával (szolgálati járandóságával) megegyezik. Az illetmény emelésére a nyugdíjakra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. A szenior állományba tartozónak a jogviszony létesítésekor a hivatásos szolgálati idejénél a korábbi nyugdíj-megállapításkor beszámított hivatásos szolgálati idejét kell alapul venni.
10. A szenior állomány könnyített szolgálatot lát el, ennek megfelelõ alkalmassági követelményekkel és felszereléssel. A heti munkaidõ 35 órában kerülne megállapításra, a túlmunka kötelezettség alól mentesülne. A szolgálatát 06.00 és 22.00 óra között idõszakban látja el. Kihirdetett veszélyhelyzet esetén a hivatásos szolgálati viszonyra vonatkozó szabályok teljes egészében vonatkoznak rá, annak megfelelõen kötelezhetõ szolgálatra.
11. A szenior állományban történõ foglalkoztatás a hivatásos állománynak biztosított nyugdíj elõtti rendelkezési állományba kerülés idõpontjáig tart. A jogviszonyt megszüntetni, csak a szenior állományú kérelmére vagy neki felróható okból, súlyosan kifogásolható magatartása miatt lehet.
A szenior állományba tartozó az állományból kérésére elbocsátható, illetve egy alkalommal visszavehetõ. Akit a szenior állományból elbocsátanak, az az idõközi emelésekkel növelt szolgálati járandóságra jogosult, kivéve, akit szándékos bûncselekmény miatt jogerõsen elítéltek. Ez esetben a szolgálati járandóság az öregségi nyugdíj korhatár eléréséig megvonásra kerül.
12. A szenior állományban lévõ személy, ha a Hszt-ben és a Hjt-ben meghatározott alkalmassági, illetve visszavételi követelményeknek megfelel, a megüresedõ hivatásos státuszok betöltésénél elõnyben részesülhet (a beosztásnak megfelelõ besorolással és illetménnyel).
13. A rokkantsági nyugállományban lévõ volt hivatásos állomány egészségi állapota az általános szabályok szerint kerül felülvizsgálatra. A 70%-os rokkantsági fok felett az ellátás nem változik.

A Kormány által elõterjesztett változat az aktívállományban lévõkre.


II.
A Kormány vállalja, hogy 2011. december 31-ig az szolgálati nyugdíj rendszerének megváltozásával összefüggésben a Hszt. és a Hjt. hatálya alá tartozó szolgálati viszonyban állók vonatkozásában alábbiak megvalósításához szükséges intézkedéseket megteszi, az azokhoz szükséges jogszabályok elõkészítésérõl gondoskodik.

1. A kormány szándékai szolgálati nyugdíj jogszabályokban rögzített jelenlegi rendszere 2012. január 1-jével megszûnik.
2. A Hszt. és Hjt. hatálya alá tartozó  aktív hivatásos állomány hivatásos szolgálati ideje a jelenleg hatályos szabályok szerint rögzítésre kerül 2011. december 30-ával. Ez követõen teljesített szolgálatból csak a tényleges (pótidõ nélkül számított) szolgálatban eltöltött idõ kerül figyelembe vételre.
3. Annak a hivatásos állományúnak, aki 2011. december 31-én rendelkezik a jelenleg hatályos Hszt. és Hjt. szabályai szerint legalább 20 év hivatásos szolgálati viszonnyal, a szolgálati nyugdíja rögzítésre kerül, és az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor választhat az akkor megállapításra kerülõ társadalombiztosítási nyugdíj, illetve az így rögzített szolgálati nyugdíj, vagy a Hszt és a Hjt. jelenlegi hatályos szabályai szerint már rögzített szolgálati nyugdíja között.
4. 2012. január 1-jét követõen a hivatásos szolgálati viszonyban álló a reá irányadó társadalombiztosítási öregségi nyugdíj korhatár elõtt öt évvel "nyugdíj elõtti rendelkezési állományba" vonulhat, ha legalább 30 év hivatásos jogviszonyban eltöltött szolgálati idõvel rendelkezik. Ez az állomány csak veszélyhelyzet vagy rendkívüli állapot kihirdetésével hívható szolgálatba.
5. A Hszt. hatálya alá tartozó hivatásos állományút 25 év, a Hjt. hatálya alá tartozót 15 év tényleges szolgálat és betöltött 52. életév együttes megléte esetén az öregségi korhatár eléréséig kérelmére könnyített szolgálatban foglalkoztatják tovább. Illetménye nem csökkenhet, de a könnyített szolgálat tartama alatt nem is emelkedik. A 60. életév elérésekor a hivatásos szolgálatot teljesítõ dönthet, hogy a nyugdíj elõtti rendelkezési állományba kerülést vagy a további foglalkoztatást választja.
Azok a hivatásos állományú, aki nem rendelkezik tényleges 25 év (Honvédség esetében 15 év) hivatásos szolgálattal, de a hivatásos állományba vételük elõtt a fegyveres szerv (Magyar Honvédség) alkalmazottjaként dolgozott és a ledolgozott idõt 0,5 szeresen beszámítva a hivatásos szolgálati ideje eléri a 25 évet, ugyancsak kérheti a könnyített szolgálatban való továbbfoglalkoztatását.
6. A nyugdíjrögzítéssel már rendelkezõkre vonatkozó megállapítások a fentiek szerint alkalmazandók.
7. Azon hivatásos állományú esetében, aki legalább 25 év szolgálati jogviszonnyal rendelkezik, és a hivatásos szolgálatra egészségi, pszichikai vagy fizikai okból alkalmatlanná válik, gondoskodni kell a közszférában más foglalkozatási jogviszonyban történõ, egészségi állapotának, végzettségének, képzettségének megfelelõ továbbfoglalkoztatásáról, vagy ha további közszférában történõ foglalkoztatására akaratán kívüli okból nincs lehetõség, illetménypótló ellátásban kell részesíteni.
Az országos parancsnok javaslatára a miniszter kivételesen engedélyezheti a nyugállományba vonulást, ha a hivatásos állományú közszférában történõ további munkavégzésre akaratán kívül okból nincs lehetõség.
8. Különös figyelmet fordítunk a szolgálatteljesítéssel összefüggésben megsérült baleseti járadékos kollégákra, ellátásukat változatlan mértékben biztosítjuk vagy növeljük.
9. A nõk 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetõsége a szolgálati jogviszonyban állókra is kiterjesztésre kerül. Az hivatásos állományú nõ, aki 2011. december 31-ig megszerzi a Tny. 18. §-ában meghatározott szolgálati idõt, és legalább tíz év hivatásos szolgálati idõvel rendelkezik, szolgálati nyugdíjra jogosulttá válik. Ezt követõen, a társadalombiztosítási nyugellátás szabályai szerint veheti igénybe a nõk kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetõségét.
10. Az egységesítés érdekében 2011. augusztus 31-éig a szakszervezetek bevonásával felülvizsgálatra kerülnek a Hszt. és a Hjt. hatálya alá tartozó szerveknél alkalmazott szolgálatteljesítési idõrendszerek.
11. A Kormány megbízásából a belügyminiszter a szakszervezetek bevonásával munkabizottságot hoz létre a hivatásos életpályamodell tartalmának egyeztetésére.
12. A Kormány a hivatásos életpályamodell kialakítása során olyan illetmény- és elõmeneteli rendszert kialakítását tervezi, amely a hivatásos életpálya teljes egészére folyamatos illetménynövekedést biztosít, preferálva a hosszabb szolgálatvállalást.
A hivatásos életpálya modell kialakítása során a hosszabb szolgálati idõ elismeréséül az 20 év szolgálat után az illetményrendszer progresszíven emelkedõ lesz a hivatásos életpálya végéig. Ennek figyelembe vételével kell kialakítani a nyugdíjszámítást is.
Jelentõs szerepet szán a munkateljesítménynek és a folyamatos tudásbõvítésnek is. Az új illetményrendszerre való átállás idõpontjának meghatározása további egyeztetést igényel.
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 14:49
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75