Kezdölap arrow DEMONSTRÁCIÓ arrow Lemondott Kónya Péter
Lemondott Kónya Péter
2011. May 27.

Lemondott a Pintérrel tárgyaló rendvédelmisek vezetője

Lemondott posztjáról a kormány nyugdíjtervei miatt hetek óta tüntető fegyveres és rendvédelmi dolgozókat tömörítő sztrájkbizottság elnöke. Kónya Péter arra hivatkozott, hogy Orbán Viktor az ígéretével ellentétben mégsem tárgyal hétfőn a szakszervezetekkel, a sztrájkbizottságban pedig olyan többségi vélemény alakult ki a kormány által ajánlott kompromisszumról, amit nem tud jó lelkiismerettel képviselni.

Lemondott posztjáról Kónya Péter, a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek tagjait tömörítő sztrájkbizottság elnöke. A rendvédelmisek hetek óta tüntetnek az ellen, hogy kormányzat a Széll Kálmán-tervvel eltörölné a korkedvezményes nyugdíjukat. A Pintér Sándor belügyminiszterrel folytatott tárgyalásaikon a minisztérium a múlt hét végén kompromisszumos javaslatot terjesztett a sztrájkbizottság elé, eszerint nem maradna a kedvezményes korhatár, de a már nyugdíjban lévő rendőröknek és rendvédelmisek önkéntes alapon dönthetnének arról, hogy visszamennek-e dolgozni.

A sztrájkbizottság ígéretet kapott arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök jövő hét hétfőn tárgyalóasztalhoz ül velük. Kónya Péter a lemondó levelében arra hivatkozik, hogy megtudták: Orbán egyéb elfoglaltsága miatt csütörtökre tette át az egyeztetés időpontját.

Kónya ezen kívül azzal indokolja lemondását, hogy a kormány tervezett intézkedés-csomagjának elfogadhatóságával kapcsolatban olyan többségi vélemény alakult ki a sztrájkbizottságban, amely számomra emberileg nem vállalható.

"A sztrájkbizottság vezetőjeként, a résztvevő szervezetek vezetői által kialakított többségi véleményt kellett mindig képviselnem. Az elmúlt napokban és a mai napon kialakított többségi véleményt képviselni nem tudom, az a lelkiismeretemmel összeegyeztethetetlen. Mindig is a konfliktusok tárgyalásos rendezésének híve voltam, ugyanakkor olyan tárgyalást, ahol jégre viszik az egyik felet, míg a másik a száraz parton áll, támogatni nem tudok" - indokolta lemondását. Kónya azt írta, ennél bővebben az állomány érdekében a tárgyalások végéig nem kíván nyilatkozni a lemondása okairól.

Tovább tüntetnek

Hétfőn újra a Kossuth térre hirdetett tünetést a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ), hogy a rendvédelmi dolgozók szervzett jogai ellen tiltakozzon. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) pedig tíztől este nyolcig "szociális konzultációt hirdetett". A szakszervezet elnöke pénteken közleményben jelentette be, hogy elmarad a konzultáció, mert Orbán Viktor nem ül le hétfőn tárgyalni a szakszervezetekkel. Árok Kornél azt írta, hogy ha csütörtökre átett miniszterelnöki tárgyalás sikeres lesz, a szociális konzultációt később megtartják.

"Ha a június 2-i tárgyalás eredménytelenül zárulna, azt a Kossuth téren azonnal meg fogjátok tudni" - írta Árok Kornél, aki szerint ebben az esetben előveszik "azokat, a már kidolgozott és kész forgatókönyveket, amelyek tartalmazzák a megfelelő és szükséges válaszlépéseket". Amíg a legcsekélyebb lehetőség megvan arra, hogy tárgyalásos úton mindenki számára elfogadható és érdemi eredmény szülessen, addig a HTFSZ szeretne élni ezzel - írta, hozzátéve, hogy "úgy érezzük, hogy az erőszak, jelen helyzetben nem vezethet eredményre".

 

 

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 16:38
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75