Kezdölap arrow Hírek arrow RÉF arrow Feljegyzés
Feljegyzés
2011. May 26.

Feljegyzés

A 2011. május 23-án megtartott plenáris RÉF ülésen, valamint a május 24-ei kormányülés utáni informális ülésen elhangzottakról

Dr. Pintér Sándor miniszter úr a szolgálati nyugdíjrendszer változásával kapcsolatosan az egyeztetõ tárgyalások során tájékoztatta a szakszervezeti vezetõket, hogy a megbeszélésen elhangzottakat kívánja a Kormány elõtt képviselni. A Tettrekész Magyar Rendõrség Szakszervezete kinyilvánította, hogy az elképzelésekkel nem ért egyet, semmiféle tárgyalásra nem hajlandó a „szerzett jogok” elvételének kérdésében és demonstráció céljából elhagyta a termet.

Miniszter úr közölte, hogy az általános nyugdíjkorhatár 65 év lesz.

Akik idén töltik be az 57. életévüket, azokra nem vonatkozik az alábbiakban vázolt koncepció.

Azok, akik idén nem töltik be az 57. életévüket, a továbbiakban négy kategóriába sorolhatók:

I. Nyugállományban lévõk, akik nem dolgoznak és nem is vállalnak munkát

II. Nyugállományban lévõk, akik dolgoznak/dolgoznának

III. Aktív állomány

IV. Egészségi alkalmatlanság miatt nyugállományba kerültek

 

I. Nyugállományban lévõk, akik nem dolgoznak és nem is vállalnak munkát

Alap megközelítésben a nyugállományban lévõ döntése, hogy visszatér-e a munka világába.

Abban az esetben, ha a nyugdíj mellett – bejelentés nélkül – munkát vállal, ezt a tevékenységet szankcionálni szükséges. Az elképzelés szerint a feketén végzett munka során büntetni kell mind a munkaadót, mind a munkavállalót. Akirõl kiderül, hogy munkavállalóként feketén végez munkát, az általános szabályok szerint szankciókra számíthat (nyugdíj megvonása öregségi korhatárig).

Aki úgy dönt, hogy nyugállományban marad, és nem jön vissza dolgozni, azt – a rá irányadó nyugdíjkorhatártól – jelenleg 65 év felett – illeti meg a teljes nyugdíj. A mindenkori nyugdíjkorhatár eléréséig az általános szabályok szerint a nyugdíjból 16%-os adót köteles fizetni, azonban a levonással terhelt nyugdíj összege nem lehet kevesebb a mindenkori bruttó minimálbér 1,5 szeresénél.

II. Nyugállományban lévõk, akik dolgoznak/dolgoznának

A fenti kategóriába azok tartoznának, akik nyugállományban vannak, de dolgozni szeretnének, vagy már foglalkoztatásban állnak.

a) Aki a magánszektorban végez munkát, jövedelme és a nyugdíja együttesen adózik.

b) Annak részére, aki az állami szektorban (kormánytisztviselõként, köztisztviselõként, közalkalmazottként, vagy Mt. hatálya alá tartozóként) kerül alkalmazásra, a nyugdíj folyósítása felfüggesztésre kerül.

c) Aki a visszafoglalkoztatást vállalja, és a Hszt., Hjv. visszavételre vonatkozó szabályai szerint nincs lehetõség állományba vételre, a fegyveres és rendvédelmi szervek különleges foglalkoztatási állományába kerül hivatásos jogviszonyba. Részére korábbi nyugdíjának megfelelõ nettó illetmény jár, amely nem lehet kevesebb a mindenkori bruttó minimálbér másfélszeresénél.

A szolgálatteljesítés jellege: könnyített, ennek megfelelõ alkalmassági követelményekkel és felszereléssel. (A heti munkaidõt 35 órában állapítanák meg, túlmunka kötelezettség alól mentesülne. Kihirdetett veszélyhelyzet esetén rendes szolgálatra kötelezett.)

d) A parancsnok egyetértésével – a szolgálati követelményeknek való megfelelés esetén – a c) kategóriába tartozó személy a megüresedõ hivatásos státuszok feltöltésénél elõnyben részesülhet.

III. Aktív állomány

A mindenkori nyugdíjkorhatárhoz képest (jelen esetben 65 év) 5 évvel korábban (jelen esetben 60 év) nyugdíjba vonulhat. Ehhez kapcsolódik az a feltétel, miszerint 30 év effektív – a jogszabályok alapján elismert szolgálati idõ figyelembevételével – szolgálati viszonyt teljesíteni kell. A hivatásos életpályamodell kialakítása során a hosszabb szolgálati idõ elismeréséül az 50 év feletti állomány illetményrendszere progresszívan emelkedõ. A nyugdíjrögzítéssel rendelkezõk szerzett jogai megmaradnak, azonban a vonzó illetményrendszerrel a szolgálati életpályán történõ megõrzésük a cél. Ezen kívül a kormánytisztviselõkre vonatkozó elvárások az e kategóriába tartozó állományra is vonatkoznak.

Hivatásos állományú 25 év (HM állománynál 15 év) tényleges szolgálat és betöltött 52. életév együttes megléte esetén a tényleges nyugdíjkorhatár eléréséig kérheti könnyített szolgálatba történõ továbbfoglalkoztatását. A 60. életév elérésekor a hivatásos szolgálatot teljesítõ választhat, hogy a nyugdíjba vonulást vagy a további foglalkoztatást választja. Alkalmasságától függõen az I. vagy a II. kategóriába sorolandó.

2011. december 31-ével a szolgálati idõ a jelenleg hatályos jogszabályok szerint rögzítésre kerül.

Felmerült, hogy amennyiben a jelenlegi hivatásos állományú, aki legalább 25 év szolgálati jogviszonnyal rendelkezik, és a hivatásos szolgálatra alkalmatlanná válik, a munkáltató köteles más – állapotának megfelelõ – jogviszonyban továbbfoglalkoztatni.

IV. Egészségi alkalmatlanság miatt nyugállományba kerültek

Akik korábban a hivatásos állományból egészségi alkalmatlanság miatt rokkantsági nyugállományba kerültek, azoknak egészségi állapotát a civil szabályok szerint felülvizsgálják, és döntenek foglalkoztathatóságukról. Amennyiben a felülvizsgálat során az érintett rokkant nyugdíjasoknál az egészségkárosodás a rokkantsági mértéket nem éri el, esetükben a civil szabályok lesznek irányadók. A 70%-os határ feletti rokkantak ellátása nem változik.

Különös figyelmet fordítunk a szolgálatteljesítéssel összefüggésben megsérült baleseti járadékos kollégákra, ellátásukat változatlan mértékben biztosítjuk.

V. Egyéb felvetések

  1. A nõk 40 év munkaviszony (szolgálati idõ) utáni kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetõsége a szolgálati jogviszonyban állókra is kiterjesztésre kerül, a Hszt. és a Hjt. módosításával.

  2. A szolgálati idõ rendszerek egységesítése érdekében 2011. augusztus 31-éig felülvizsgálatra kerülnek a rendvédelmi szerveknél és a Honvédségnél alkalmazott szolgálati idõ rendszerek.


2011. május 24.

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Jelenleg 4 vendég online
Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 13:35
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75