Kezdölap arrow Hírek arrow Betelhet a pohár a rendvédelmieknél
Betelhet a pohár a rendvédelmieknél
2011. May 23.

Betelhet a pohár a rendvédelmieknél

A Rendészeti Érdekegyeztető Fórum mai ülésén derül ki, mi a kormány hivatalos álláspontja a korkedvezményes nyugdíj ügyében, továbbá ez alapján az is eldőlhet, hogy lesz-e minden eddiginél erősebb tiltakozás. Az előzetes nyilatkozatok nem sok jót sejtetnek, a kormány koncepciója ugyanis kész. Eszerint szinte minden 57 évnél fiatalabb nyugdíjast újra orvosi felülvizsgálatra küldenének. Az ügyben már beadott alkotmánymódosítás "átírására" viszont aligha lesz idő.

 

Ma döntenek a rendvédelmiek arról, szerveznek-e újabb megmozdulást a közeljövőben, miután az érdekvédők a Rendészeti Érdekegyeztető Fórumon megismerik a kormány hivatalos álláspontját a korkedvezményes nyugdíjat érintő szabályozás módosításáról. A sztrájkbizottság korábban többször is egyeztetett a belügyminiszterrel, de ezek kizárólag informális ülések voltak, a 48 évesen nyugdíjba vonult Pintér Sándornak ugyanis nem volt felhatalmazása arra, hogy a kormány álláspontjától eltérő követelésekben engedjen.

Az érdekvédők döntését előre sejteni lehet, a megfogalmazott igényeik és a kabinet szándéka ugyanis nagyon távol áll egymástól. Még egyértelműbbé teszi a helyzetet, hogy a parlament ma dönt a téma sürgős tárgyalásba vételéről, holnap pedig már a részletes vita várható. A helyzet akkor mérgesedett el, amikor a fideszes Lázár János bejelentette: a nyugellátások megváltoztatására lehetőséget adó alkotmánymódosító javaslattal a fegyveres és rendvédelmi dolgozókat célozta meg a kormány. Az érdekvédők viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy a már nyugállományban lévőket ne érintse a módosítás. 

A kabinet terve ezzel szembemegy, hiszen minden 57 évesnél fiatalabb nyugdíjas nyugdíjjogosultságát felülvizsgálnák. Akit visszarendelnek dolgozni, "korlátozott szolgálat ellátására" kötelezik, az állami intézményekben a feketemunkát-, vagy számlázást ellenőrznék, illetve az ő feladatuk lenne a közmunkások felügyelete is. Három hónapig 20 százalékkal csökkentett nyugdíjat kapnak, ha nem fogadják el a felajánlott munkát, a harmadik visszautasítás után teljes ellátásukat is elveszítik.

A szakmai és a civil szervezetek is értetlenül fogadták a visszamenőleges hatályú javaslatot. Egyebek mellett a Magyar Helsinki Bizottság is arra hívta fel a figyelmet, ezzel a módszerrel sérülne az Emberi Jogok Európai Egyezménye. Jogi úton segítik az érintetteket, ebben állapodtak meg a Független Büntetés-Végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetségével. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetével is jogi és anyagi segítséget ígért, de felhívták a figyelmet arra, hogy a bírósági eljárás két évig is eltarthat.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke internetes oldalán úgy fogalmazott: meg lehet változtatni a nagy ellátórendszereket, de nem úgy, hogy megszerzett jogosultságokat kicsavarnak az emberek kezéből. A szocialista pártelnök szerint a Fidesz újabb nagy lépést tett a diktatórikus működés felé, Balsai István és Lázár János nyugdíjjal kapcsolatos javaslatával a kétharmados szavazógép szerzett jogaitól fosztana meg magyar állampolgárokat, "közülük is a leggyorsabban azon csoportok tagjait, akik tüntetni merészeltek az Orbán-kormány ellen. Mindezt a Fidesz a még érvényben lévő, eddig is számos alkalommal meggyalázott alkotmány módosításával kívánja elérni, ami azt jelzi, hogy még idén végezni akarnak a piszkos munkával". 

Megjegyezte azt is, egy évvel ezelőtt sokan annak tudatában szavaztak bizalmat a Fidesznek, hogy az új kormány a demokratikus játékszabályok betartásával fogja megváltoztatni Magyarországot. "Mi szóltunk, hogy ez a bizalom alaptalan, de véleményünkkel kisebbségben maradtunk" - fogalmazott az MSZP elnöke.

A szocialista párt egyébként arra kérte Demeter Ervint és a kormánypárti többséget, hogy ne szavazzák meg a javaslatot, mert hiteltelenné válnak. Török Zsolt szóvivő sajtótájékoztatóján egy 2006-os felvétellel igazolta, hogy az akkor még ellenzékben lévő fideszes Demeter Ervin bírálta a szocialista kormány szolgálati nyugdíjakat szigorító tervezetét. Konkrétan azt mondta akkor Demeter: "indokolt a kedvezményes elbánás, mert ez arányban áll azzal a kockázattal, amit ők vállalnak. Nekik van egy szolgálati nyugdíjuk, ezt akarja elvenni jelen tervezettel a kormány". A fideszes országgyűlési képviselő ma már nem emlékszik saját szavaira pontosan. "De most lényegesen más helyzetben van az ország gazdaságilag, mint 2006-ban volt" - fogalmazott a hét végén Demeter Ervin.

Török Zsolt egyébként felhívta a figyelmet arra is, hogy Schmitt Pál korábban 3 millió nyugdíjasnak küldött levelet, amelyben garantálta a Fidesz, hogy megvédi a nyugdíjakat, most viszont 600 ezer embertől szeretnék elvenni szerzett jogukat. Elfogadhatatlannak, jogállam-ellenesnek nevezte a szóvivő az indítványt, amit szerint "Orbánisztánban lehet, Európában nem". Megjegyezete azt is: az MSZP tett lépéseket a nyugdíjbavonulás feltételeinek szigorítására, de a szerzett jogok visszamenőleges elvétele soha nem volt ezek között, és nem is terveztek ilyet.

Kemény kritika Rasmussentől


Orbán Viktor olyan vezetőnek látszik, akit túlzottan rabul ejtett az olcsó populizmus - véledett az Európai Szocialista Párt elnöke a Népszabadságnak adott interjújában. Poul Nyrup Rasmussen szerint a valódi vezetőknek van stratégiai elképzelésük, Orbán viszont csak a rövid távú érdekekre koncentrál. Talán ez magyarázza a róla kialakult képet Magyarországon és Európában egyaránt - mondta. 

A médiatörvény is egy volt a Fidesz azon kísérletei közül, amelyek a magyar jogrend meggyengítését igyekeznek elérni, a nemrégiben elfogadott új alkotmány ugyancsak komolyan befolyásolja a demokratikus intézmények jövőjét Magyarországon. Ennek még nagyon súlyos következményei lesznek az ország jövőjét illetően, mert az új alaptörvény nem egy széles politikai konszenzus, nem egy demokratikus vita eredménye, hiszen azt egyedül a kormánypártok fogadták el - jegyezte meg az európai szocialista politikus.

Muhari Judit / Népszava

 


 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 14:23
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75