Kezdölap arrow Hírek arrow Helsinki Bizottság: európai egyezményt sértene a nyugdíjmegvonás
Helsinki Bizottság: európai egyezményt sértene a nyugdíjmegvonás
2011. May 16.

Helsinki Bizottság: európai egyezményt sértene a nyugdíjmegvonás

Az Emberi Jogok Európai Egyezményének a tulajdonhoz való jogot biztosító rendelkezését sértené a már megszerzett kedvezményes nyugellátás csökkentése, megvonása, vagy az érintettek számára jelentõs hátrányt okozó egyéb átalakítása - közölte a Magyar Helsinki Bizottság.

 

Május 13-án Lázár János és Balsai István törvényjavaslatot nyújtott be a hatályos Alkotmány módosítására. A módosítás lehetõvé tenné, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelõzõen folyósított nyugellátást törvény csökkentse, szociális ellátássá alakítsa, munkavégzésre való képesség esetén pedig megszüntesse - emlékeztet a jogvédõ szervezet.

A Helsinki Bizottság közleményében arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen tartalmú törvény nagy eséllyel az Emberi Jogok Európai Egyezményébe ütközne, amelynek Elsõ Kiegészítõ Jegyzõkönyve az 1. cikkben rögzíti: „Minden természetes vagy jogi személynek joga van javai tiszteletben tartásához. Senkit sem lehet tulajdonától megfosztani, kivéve, ha ez közérdekbõl és a törvényben meghatározott feltételek […] szerint történik.”

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának esetjoga egyértelmû abban a tekintetben, hogy a nyugdíjjogosultság tulajdoni védelmet élvez - írja a Magyar Helsinki Bizottság. A strasbourgi bíróság számos döntésében kimondta azt is: a törvényesség követelménye nem merül ki abban, hogy a tulajdonjog elvonását, vagy jelentõs korlátozását formálisan szabályszerû törvényben vagy más jogi normában mondja ki az adott ország megfelelõ jogalkotó szerve, hanem az is szükséges, hogy a tulajdonjogot elvonó, vagy korlátozó rendelkezés megfeleljen olyan univerzálisan kötelezõ elveknek, mint az elõreláthatóság és a kiszámíthatóság (amelybõl értelemszerûen következik a jóhiszemûen szerzett jogok tiszteletben tartásának kötelezettsége is).

Kádár András Kristóf, a Helsinki Bizottság társelnöke elmondta: „egy olyan rendelkezés, amely a már megszerzett nyugellátást az érintettre nézve jelentõs hátrányt okozva átalakítja, érdemben csökkenti, vagy akár el is vonja, az elõreláthatóság hiánya miatt nyilvánvalóan nem felel meg a »törvényesség« strasbourgi értelemben vett követelményének, így tömeges egyezménysértést eredményezhet.”

A benyújtott módosító javaslatot az országgyûlés még nem fogadta el, a rajta alapuló törvény javaslat formájában sem létezik, így jelenleg nem lehet megjósolni, miként alakul a szabályozás. Amennyiben azonban olyan megoldás születik, amely a Helsinki Bizottság megítélése szerint az Emberi Jogok Európai Egyezményébe ütközik, a szervezet jogi segítséget nyújt az érintetteknek alapjogaik érvényesítéséhez.

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20110516_helsinki_bizottsag_nyugdijak


HÁTTÉRANYAG:


 
2007. szeptember 21., 17:34

Lázár: ami ma zajlik, az pénzkivonás

A Fidesz tárgyalni kíván a rendvédelmi és honvédségi szakszervezetekkel, mert olyan módosítást nem támogat, amellyel szférában dolgozók jogait csorbítanák - közölte Lázár János.

A jövõben a számukra kedvezõbb összegû nyugdíjat választhatják azok a nyugdíjba vonuló hivatásos katonák, rendõrök, határõrök, vám- és pénzügyõrök, tûzoltók, polgári védelmi, büntetés-végrehajtási, illetve nemzetbiztonsági tisztek és tiszthelyettesek, akik legalább 20 év szolgálati idõvel rendelkeznek. Ezt a honvédelmi miniszter jelentette be a pénteken Budapesten.

A Fidesz a szolgálati jogviszony olyan módosítását nem támogatja, aminek eredményeképpen a rendvédelmi szerveknél és a honvédségnél dolgozók jogait csorbítanák - közölte reagálásában Lázár János pénteken az MTI-vel. Az Országgyûlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke közölte: a kormány elõterjesztésérõl az érintett szakszervezetekkel is konzultáli kívánnak. Mint mondta, még nem kapták meg az elõterjesztést, így a Fidesz-frakció elnöksége pénteken nem is tudta ezt megtárgyalni. Úgy vélte, elfogadhatatlan, hogy az újságírók elõbb hozzájutottak az elõterjesztéshez, mint a fideszes politikusok.

Lázár János a haderõreformmal kapcsolatban azt mondta: a Fidesz azt tartja sikernek, ha Magyarország olyan honvédséggel rendelkezik, amely képes a hazai és nemzetközi feladatok ellátására. Ami ma zajlik, az pénzkivonás - jelentette ki.

MTI - fidesz.hu

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 06:29
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75