Kezdölap arrow Hírek arrow Helsinki Bizottság: európai egyezményt sértene a nyugdíjmegvonás
Helsinki Bizottság: európai egyezményt sértene a nyugdíjmegvonás
2011. May 16.

Helsinki Bizottság: európai egyezményt sértene a nyugdíjmegvonás

Az Emberi Jogok Európai Egyezményének a tulajdonhoz való jogot biztosító rendelkezését sértené a már megszerzett kedvezményes nyugellátás csökkentése, megvonása, vagy az érintettek számára jelentős hátrányt okozó egyéb átalakítása - közölte a Magyar Helsinki Bizottság.

 

Május 13-án Lázár János és Balsai István törvényjavaslatot nyújtott be a hatályos Alkotmány módosítására. A módosítás lehetővé tenné, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátást törvény csökkentse, szociális ellátássá alakítsa, munkavégzésre való képesség esetén pedig megszüntesse - emlékeztet a jogvédő szervezet.

A Helsinki Bizottság közleményében arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen tartalmú törvény nagy eséllyel az Emberi Jogok Európai Egyezményébe ütközne, amelynek Első Kiegészítő Jegyzőkönyve az 1. cikkben rögzíti: „Minden természetes vagy jogi személynek joga van javai tiszteletben tartásához. Senkit sem lehet tulajdonától megfosztani, kivéve, ha ez közérdekből és a törvényben meghatározott feltételek […] szerint történik.”

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának esetjoga egyértelmű abban a tekintetben, hogy a nyugdíjjogosultság tulajdoni védelmet élvez - írja a Magyar Helsinki Bizottság. A strasbourgi bíróság számos döntésében kimondta azt is: a törvényesség követelménye nem merül ki abban, hogy a tulajdonjog elvonását, vagy jelentős korlátozását formálisan szabályszerű törvényben vagy más jogi normában mondja ki az adott ország megfelelő jogalkotó szerve, hanem az is szükséges, hogy a tulajdonjogot elvonó, vagy korlátozó rendelkezés megfeleljen olyan univerzálisan kötelező elveknek, mint az előreláthatóság és a kiszámíthatóság (amelyből értelemszerűen következik a jóhiszeműen szerzett jogok tiszteletben tartásának kötelezettsége is).

Kádár András Kristóf, a Helsinki Bizottság társelnöke elmondta: „egy olyan rendelkezés, amely a már megszerzett nyugellátást az érintettre nézve jelentős hátrányt okozva átalakítja, érdemben csökkenti, vagy akár el is vonja, az előreláthatóság hiánya miatt nyilvánvalóan nem felel meg a »törvényesség« strasbourgi értelemben vett követelményének, így tömeges egyezménysértést eredményezhet.”

A benyújtott módosító javaslatot az országgyűlés még nem fogadta el, a rajta alapuló törvény javaslat formájában sem létezik, így jelenleg nem lehet megjósolni, miként alakul a szabályozás. Amennyiben azonban olyan megoldás születik, amely a Helsinki Bizottság megítélése szerint az Emberi Jogok Európai Egyezményébe ütközik, a szervezet jogi segítséget nyújt az érintetteknek alapjogaik érvényesítéséhez.

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20110516_helsinki_bizottsag_nyugdijak


HÁTTÉRANYAG:


 
2007. szeptember 21., 17:34

Lázár: ami ma zajlik, az pénzkivonás

A Fidesz tárgyalni kíván a rendvédelmi és honvédségi szakszervezetekkel, mert olyan módosítást nem támogat, amellyel szférában dolgozók jogait csorbítanák - közölte Lázár János.

A jövőben a számukra kedvezőbb összegű nyugdíjat választhatják azok a nyugdíjba vonuló hivatásos katonák, rendőrök, határőrök, vám- és pénzügyőrök, tűzoltók, polgári védelmi, büntetés-végrehajtási, illetve nemzetbiztonsági tisztek és tiszthelyettesek, akik legalább 20 év szolgálati idővel rendelkeznek. Ezt a honvédelmi miniszter jelentette be a pénteken Budapesten.

A Fidesz a szolgálati jogviszony olyan módosítását nem támogatja, aminek eredményeképpen a rendvédelmi szerveknél és a honvédségnél dolgozók jogait csorbítanák - közölte reagálásában Lázár János pénteken az MTI-vel. Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke közölte: a kormány előterjesztéséről az érintett szakszervezetekkel is konzultáli kívánnak. Mint mondta, még nem kapták meg az előterjesztést, így a Fidesz-frakció elnöksége pénteken nem is tudta ezt megtárgyalni. Úgy vélte, elfogadhatatlan, hogy az újságírók előbb hozzájutottak az előterjesztéshez, mint a fideszes politikusok.

Lázár János a haderőreformmal kapcsolatban azt mondta: a Fidesz azt tartja sikernek, ha Magyarország olyan honvédséggel rendelkezik, amely képes a hazai és nemzetközi feladatok ellátására. Ami ma zajlik, az pénzkivonás - jelentette ki.

MTI - fidesz.hu

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 18:41
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75