Kezdölap arrow Hírek arrow Kormánypárti képviselõket is felidegesített Lázár nyugdíjas javaslata
Kormánypárti képviselõket is felidegesített Lázár nyugdíjas javaslata
2011. May 16.

Kormánypárti képviselõket is felidegesített Lázár nyugdíjas javaslata

Felháborított több kormánypárti képviselõt a Lázár János fideszes frakcióvezetõ által pénteken benyújtott alkotmánymódosítás, amely lehetõséget teremt kedvezményes nyugdíjak visszavételére. Lázár hétfõn beszélt a javaslat részleteirõl, de több kormánypárti képviselõ ezekrõl csak a frakcióvezetõ felszólalásából értesült. A módosítás miatt kiakadt a KDNP is: bár a párt támogatja az ötletet, az errõl szóló vitában nem kaptak szót, és ezt zokon vették.

Elrontotta a Fidesz a kedvezményes nyugdíjak visszavételérõl szóló alkotmánymódosítás idõzítését - állította az [origo]-nak több kormánypárti képviselõ. A politikusok azt kifogásolták, hogy a javaslatot pénteken beterjesztõ Lázár János fideszes frakcióvezetõ csak a hétfõi parlamenti felszólalásában beszélt arról, hogy a tervezet nem általánosságban vonatkozna mindenkire, hanem csak a rendvédelmi dolgozókat érintené.

A Lázár János Fidesz-frakcióvezetõ és Balsai István képviselõ által pénteken benyújtott javaslat lehetõvé teszi, hogy csökkentsék vagy megszüntessék azok nyugdíját, akik még nem érték el az általános nyugdíjkorhatárt. A javaslatcsomag másik része elõrehozza az új alaptörvény Alkotmánybíróságra vonatkozó egyes rendelkezéseit, így már nyáron megválaszthatnak öt új alkotmánybírát, illetve az Ab új elnökét (a javaslatok tárgyalása miatti vitáról itt, a javaslatokról itt és itt olvashat bõvebben).

Csak rendõrökre és katonákra vonatkozik

Az alkotmánymódosító javaslat miatt a hétvégén az ellenzék többször is bírálta a kormányt. Lázár ezekre reagálva mondta azt hétfõi napirend elõtti felszólalásában, hogy a tervezet kizárólag azt a 30 ezer rendõrt érintené, akik korkedvezményes nyugdíjjal vonultak nyugdíjba, másokra nem lenne érvényes. A frakcióvezetõ szerint a korkedvezményes nyugdíj diszkriminatív, hiszen például tanárokra nem vonatkozik.

Az [origo]-nak nyilatkozó politikusok szerint nem lehetett kizárólag a rendvédelmi dolgozókra vonatkozó javaslatot benyújtani, ezért dolgoztak ki tágabb mozgásteret adó változatot. A kormányzati szándék azonban az, hogy ez csak a rendõrökre, katonákra vonatkozzon. Az egyik befolyásos politikus hozzátette: ebben a formában szerinte nem lesz gond a javaslattal.

Több fideszes sem értette

"Hamarabb el kellett volna mondani, hogy kire vonatkozik a javaslat" - mondta az egyik ismertebb fideszes képviselõ. Egy másik kormánypárti politikus pedig megjegyezte, hogy pénteken, amikor beterjesztették a módosítást, el kellett volna mondani három dolgot: azt, hogy aki munkaképes, annak vissza kell térnie a munkaerõpiacra; a javaslat csak a rendvédelmi dolgozókat érinti, a bányászokat, vegyészeket, operaénekeseket nem; csak az 57 év alattiakra vonatkozik a javaslat, vagyis a mindenkori nyugdíjkorhatár mínusz 5 év alattiakra.

A javaslat hétfõn még a kormánypárti képviselõk között is zavart keltett. A Fidesz egyik képviselõje a hétfõi parlamenti ülés elõtt úgy fogalmazott az [origo]-nak, hogy "a tervezet vállalhatatlan, alkotmányosan tarthatatlan, el fog bukni a strasbourgi emberjogi bíróság elõtt". A javaslatot keményen bíráló képviselõ ekkor még nem tudta megmondani, hogyan fog megvalósulni a javaslat a gyakorlatban. Mindössze annyit mondott, hogy õ pénteken értesült róla.

A Fidesz egy másik, ismertebb képviselõje arról beszélt, hogy a javaslat a hétvégén zavart okozhatott, több képviselõ valószínûleg nem volt tisztában azzal, hogy mindez mit fog jelenteni majd a gyakorlatban, vonatkozni fog-e például a bányászokra. Egy kormányzati tisztviselõ ezzel szemben az [origo]-nak azt mondta, hogy korábbi frakcióülésen már felmerült a téma, így szerinte lehetett tudni, hogy pontosan mit takar a javaslat.

Zokon vette a KDNP

A javaslat miatt látványos konfliktus alakult ki a kormánypártok között. A KDNP képviselõi ugyanis kivonultak az alkotmányügyi bizottság hétfõi ülésérõl, ahol a kedvezményes nyugdíjakat érintõ alkotmánymódosításról volt szó. Félórányi vita után a fideszes Szakács Imre azt javasolta, hogy zárják le a vitát. Ezt sem az ellenzék, sem a KDNP nem támogatta, de a fideszes többség megszavazta.

Késõbb KDNP-s képviselõk az [origo]-nak azt mondták, hogy képviselõik eljárásjogi problémák miatt vonultak ki az ülésrõl, annak tartalmai részével egyetértenek. Mindössze az bántotta õket, hogy az ülésen nem kaptak szót.



HÁTTÉRANYAG:


2006. december 14., 15:40
 

Vonják vissza a hivatásosok nyugdíjazásával kapcsolatos elképzeléseket

A Fidesz sajnálatosnak tartja a 140 somogyi rendõr idõ elõtti nyugdíjba vonulását, leszerelését.

Az évek óta anyagi gondokkal küzdõ rendõrök lépése egyértelmû üzenet a kormány számára: a hivatásosok élet és munkakörülményei, az állományban a jövõvel kapcsolatos bizonytalanság indokolttá teszi az elkeseredett emberek lépését. A rendõri állományban egyértelmûvé vált, hogy a Gyurcsány-kormány megélhetési válságba taszítja az embereket. A rendõrök a megszerzett jogaik elvesztésétõl tartanak, attól, hogy Gyurcsány Ferenc kormányának elképzelései szerint nem mehetnek 25 év szolgálat után jól megérdemelt pihenõre.

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség a somogyi rendõrök lépését olyan jelzésnek tekinti a kormányzat felé, amely megmutatja, hogy a rendõri állomány egzisztenciális ellehetetlenítésével a kormány mûködésképtelenné teheti a rendvédelmi szervezeteket. Attól tartunk, hogy a somogyi rendõrök példája nem lesz egyedi, s több száz elkeseredett hivatásos követheti õket országszerte. 

Kérjük a rendészeti minisztert, hogy a hivatásosok nyugdíjazásával kapcsolatos szigorítási elképzeléseit az állomány megnyugtatása, a rendõrség mûködõképességének fenntartása érdekében vonja vissza.

Lázár János
Fidesz - Magyar Polgári Szövetség
Védelmi Kabinet vezetõje

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 18:23
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75