Kezdölap arrow Hírek arrow Kormánypárti képviselőket is felidegesített Lázár nyugdíjas javaslata
Kormánypárti képviselőket is felidegesített Lázár nyugdíjas javaslata
2011. May 16.

Kormánypárti képviselőket is felidegesített Lázár nyugdíjas javaslata

Felháborított több kormánypárti képviselőt a Lázár János fideszes frakcióvezető által pénteken benyújtott alkotmánymódosítás, amely lehetőséget teremt kedvezményes nyugdíjak visszavételére. Lázár hétfőn beszélt a javaslat részleteiről, de több kormánypárti képviselő ezekről csak a frakcióvezető felszólalásából értesült. A módosítás miatt kiakadt a KDNP is: bár a párt támogatja az ötletet, az erről szóló vitában nem kaptak szót, és ezt zokon vették.

Elrontotta a Fidesz a kedvezményes nyugdíjak visszavételéről szóló alkotmánymódosítás időzítését - állította az [origo]-nak több kormánypárti képviselő. A politikusok azt kifogásolták, hogy a javaslatot pénteken beterjesztő Lázár János fideszes frakcióvezető csak a hétfői parlamenti felszólalásában beszélt arról, hogy a tervezet nem általánosságban vonatkozna mindenkire, hanem csak a rendvédelmi dolgozókat érintené.

A Lázár János Fidesz-frakcióvezető és Balsai István képviselő által pénteken benyújtott javaslat lehetővé teszi, hogy csökkentsék vagy megszüntessék azok nyugdíját, akik még nem érték el az általános nyugdíjkorhatárt. A javaslatcsomag másik része előrehozza az új alaptörvény Alkotmánybíróságra vonatkozó egyes rendelkezéseit, így már nyáron megválaszthatnak öt új alkotmánybírát, illetve az Ab új elnökét (a javaslatok tárgyalása miatti vitáról itt, a javaslatokról itt és itt olvashat bővebben).

Csak rendőrökre és katonákra vonatkozik

Az alkotmánymódosító javaslat miatt a hétvégén az ellenzék többször is bírálta a kormányt. Lázár ezekre reagálva mondta azt hétfői napirend előtti felszólalásában, hogy a tervezet kizárólag azt a 30 ezer rendőrt érintené, akik korkedvezményes nyugdíjjal vonultak nyugdíjba, másokra nem lenne érvényes. A frakcióvezető szerint a korkedvezményes nyugdíj diszkriminatív, hiszen például tanárokra nem vonatkozik.

Az [origo]-nak nyilatkozó politikusok szerint nem lehetett kizárólag a rendvédelmi dolgozókra vonatkozó javaslatot benyújtani, ezért dolgoztak ki tágabb mozgásteret adó változatot. A kormányzati szándék azonban az, hogy ez csak a rendőrökre, katonákra vonatkozzon. Az egyik befolyásos politikus hozzátette: ebben a formában szerinte nem lesz gond a javaslattal.

Több fideszes sem értette

"Hamarabb el kellett volna mondani, hogy kire vonatkozik a javaslat" - mondta az egyik ismertebb fideszes képviselő. Egy másik kormánypárti politikus pedig megjegyezte, hogy pénteken, amikor beterjesztették a módosítást, el kellett volna mondani három dolgot: azt, hogy aki munkaképes, annak vissza kell térnie a munkaerőpiacra; a javaslat csak a rendvédelmi dolgozókat érinti, a bányászokat, vegyészeket, operaénekeseket nem; csak az 57 év alattiakra vonatkozik a javaslat, vagyis a mindenkori nyugdíjkorhatár mínusz 5 év alattiakra.

A javaslat hétfőn még a kormánypárti képviselők között is zavart keltett. A Fidesz egyik képviselője a hétfői parlamenti ülés előtt úgy fogalmazott az [origo]-nak, hogy "a tervezet vállalhatatlan, alkotmányosan tarthatatlan, el fog bukni a strasbourgi emberjogi bíróság előtt". A javaslatot keményen bíráló képviselő ekkor még nem tudta megmondani, hogyan fog megvalósulni a javaslat a gyakorlatban. Mindössze annyit mondott, hogy ő pénteken értesült róla.

A Fidesz egy másik, ismertebb képviselője arról beszélt, hogy a javaslat a hétvégén zavart okozhatott, több képviselő valószínűleg nem volt tisztában azzal, hogy mindez mit fog jelenteni majd a gyakorlatban, vonatkozni fog-e például a bányászokra. Egy kormányzati tisztviselő ezzel szemben az [origo]-nak azt mondta, hogy korábbi frakcióülésen már felmerült a téma, így szerinte lehetett tudni, hogy pontosan mit takar a javaslat.

Zokon vette a KDNP

A javaslat miatt látványos konfliktus alakult ki a kormánypártok között. A KDNP képviselői ugyanis kivonultak az alkotmányügyi bizottság hétfői üléséről, ahol a kedvezményes nyugdíjakat érintő alkotmánymódosításról volt szó. Félórányi vita után a fideszes Szakács Imre azt javasolta, hogy zárják le a vitát. Ezt sem az ellenzék, sem a KDNP nem támogatta, de a fideszes többség megszavazta.

Később KDNP-s képviselők az [origo]-nak azt mondták, hogy képviselőik eljárásjogi problémák miatt vonultak ki az ülésről, annak tartalmai részével egyetértenek. Mindössze az bántotta őket, hogy az ülésen nem kaptak szót.HÁTTÉRANYAG:


2006. december 14., 15:40
 

Vonják vissza a hivatásosok nyugdíjazásával kapcsolatos elképzeléseket

A Fidesz sajnálatosnak tartja a 140 somogyi rendőr idő előtti nyugdíjba vonulását, leszerelését.

Az évek óta anyagi gondokkal küzdő rendőrök lépése egyértelmű üzenet a kormány számára: a hivatásosok élet és munkakörülményei, az állományban a jövővel kapcsolatos bizonytalanság indokolttá teszi az elkeseredett emberek lépését. A rendőri állományban egyértelművé vált, hogy a Gyurcsány-kormány megélhetési válságba taszítja az embereket. A rendőrök a megszerzett jogaik elvesztésétől tartanak, attól, hogy Gyurcsány Ferenc kormányának elképzelései szerint nem mehetnek 25 év szolgálat után jól megérdemelt pihenőre.

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség a somogyi rendőrök lépését olyan jelzésnek tekinti a kormányzat felé, amely megmutatja, hogy a rendőri állomány egzisztenciális ellehetetlenítésével a kormány működésképtelenné teheti a rendvédelmi szervezeteket. Attól tartunk, hogy a somogyi rendőrök példája nem lesz egyedi, s több száz elkeseredett hivatásos követheti őket országszerte. 

Kérjük a rendészeti minisztert, hogy a hivatásosok nyugdíjazásával kapcsolatos szigorítási elképzeléseit az állomány megnyugtatása, a rendőrség működőképességének fenntartása érdekében vonja vissza.

Lázár János
Fidesz - Magyar Polgári Szövetség
Védelmi Kabinet vezetője

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 14:23
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75