Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow "Ez hadüzenet" - egy lépéssel közelebb a sztrájkhoz
"Ez hadüzenet" - egy lépéssel közelebb a sztrájkhoz
2011. May 16.

"Ez hadüzenet" - egy lépéssel közelebb a sztrájkhoz

 

Hétfõn kora délután a rendvédelmi demonstrációs bizottság hivatalosan is sztrájkbizottsággá alakult. Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke "hadüzenetként" értékelte Lázár János és Balsai István múlt hét pénteken beterjesztett alkotmánymódosítási javaslatát, mely úgy módosítaná a jelenlegi alkotmányt, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése elõtt folyósított nyugellátás csökkenthetõ, illetve megszüntethetõ is lenne.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke a Hírszerzõnek elmondta: a rendvédelmi dolgozók hadüzenetként értékelik Lázár János Fidesz frakcióvezetõ és Balsai István múlt héten pénteken benyújtott alkotmánymódosítási javaslatát.

A múlt héten pénteken beterjesztett javaslat szerint nyugdíjat az kaphat, aki betöltötte az általános öregségi nyugdíjkorhatárt. Ugyanakkor törvény rendelkezhet arról, hogy a korhatárt még el nem érõk is részesülhessenek nyugdíjban.

Demonstráció-sorozat, sztrájkbizottság

A fideszes képviselõk úgy módosítanák a jelenlegi alkotmányt, hogy kimondanák: az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése elõtt folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthetõ és szociális ellátássá alakítható, ha pedig az ellátást igénybe vevõ munkaképes, akkor megszüntethetõ. A javaslat elfogadása esetén a kormánynak lehetõsége nyílik a már nyugellátásban részesültek helyzetének felülbírálására és munkaerõpiacra való visszakényszerítésére.

Lázár ráadásul - a módosítóra érkezett reakciókra reagálva - hétfõn megerõsítette, hogy az elmúlt években nyugdíjba vonult, az öregségi nyugdíjkorhatár alatti rendõrökre, pénzügyõrökre, határõrökre, büntetés-végrehajtási tisztekre vonatkozik az általa is kezdeményezett, a korhatár elõtti nyugdíjak felülvizsgálatára lehetõséget adó alkotmánymódosítás, a bányászokra, vegyészekre, zenészekre viszont nem vonatkozik indítványuk. A politikus szerint a kormánynak meg kell szüntetnie a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes szolgálati nyugdíját.

A hétfõi ülés kapcsán Kónya elmondta: "a Hivatásunk Védelmében" címmel indított demonstráció sorozat és az abban résztvevõ szervezetek hétfõn kora délután sztrájkbizottsággá alakultak.

"A továbbiakról idõben értesíteni fogjuk a nyilvánosságot" - tette hozzá a Hírszerzõ azon kérdésére, várható-e sztrájk, ha igen, mikor. A Hírszerzõnek korábban Nagy Gábor, a Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezetének gazdasági alelnöke a korábbi tüntetések eredménytelenségére utalva leszögezte: újra az utcára vonulnak, s ha kell, a sztrájktól sem riadnak vissza, annak ellenére, hogy a törvény értelmében a magyar tûzoltók nem sztrájkolhatnak.

"Márciusban a küldöttgyûlésen megkérdeztem, hogy kik azok, akik sztrájkolnának, ha minden kötél szakad. Az ország 96 Hivatásos Önkormányzati Tûzoltósága közül (ebben nincs benne a 18 Fõvárosi Tûzõrség) 86-an jelezték, hogy készek a sztrájkra, mert nincs mit veszteniük" - mondta a Hírszerzõnek adott interjújában.

Még a KDNP-nek sem tetszik

Az MSZP, majd a KDNP képviselõi is kivonultak a parlament alkotmányügyi bizottságának hétfõi ülésérõl, a fideszes Lázár János és Balsai István pénteken beterjesztett két törvényjavaslatának megvitatása közben.

Az MSZP-s Lamperth Mónika elképesztõnek nevezte, hogy ilyen jellegû indítványról pénteken az internetrõl értesülnek, majd hétfõ reggel tudják meg, hogy már a 11 óra 30 perckor kezdõdõ alkotmányügyi bizottsági ülésen tárgyalni fognak róla. A javaslatok tartalmát kritizálva úgy fogalmazott: a Fidesz-KDNP-szövetség totális támadást indít a nyugdíjasok ellen.

A jobbikos Staudt Gábor úgy fogalmazott, elképedve állnak az elõterjesztés elõtt, amely szerinte a mindenkori államba vetett hitet fogja megingatni. Az ellenzéki képviselõ felhívta a figyelmet arra, hogy ha a kormányoldal szerint az államadósságot azért nem lehet újratárgyalni, mert a megkötött szerzõdés köti a magyar államot, akkor ugyanilyen jogon "hogy merik felbontani a szerzõdést, amelyet a saját állampolgáraikkal kötöttek".

Forrás: http://hirszerzo.hu/belfold/20110516_sztrajkbizottsag_rendvedelmi_dolgozok#rss

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 11:20
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75