Kezdölap arrow Hírek arrow "Ez hadüzenet" - egy lépéssel közelebb a sztrájkhoz
"Ez hadüzenet" - egy lépéssel közelebb a sztrájkhoz
2011. May 16.

"Ez hadüzenet" - egy lépéssel közelebb a sztrájkhoz

 

Hétfőn kora délután a rendvédelmi demonstrációs bizottság hivatalosan is sztrájkbizottsággá alakult. Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke "hadüzenetként" értékelte Lázár János és Balsai István múlt hét pénteken beterjesztett alkotmánymódosítási javaslatát, mely úgy módosítaná a jelenlegi alkotmányt, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás csökkenthető, illetve megszüntethető is lenne.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke a Hírszerzőnek elmondta: a rendvédelmi dolgozók hadüzenetként értékelik Lázár János Fidesz frakcióvezető és Balsai István múlt héten pénteken benyújtott alkotmánymódosítási javaslatát.

A múlt héten pénteken beterjesztett javaslat szerint nyugdíjat az kaphat, aki betöltötte az általános öregségi nyugdíjkorhatárt. Ugyanakkor törvény rendelkezhet arról, hogy a korhatárt még el nem érők is részesülhessenek nyugdíjban.

Demonstráció-sorozat, sztrájkbizottság

A fideszes képviselők úgy módosítanák a jelenlegi alkotmányt, hogy kimondanák: az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, ha pedig az ellátást igénybe vevő munkaképes, akkor megszüntethető. A javaslat elfogadása esetén a kormánynak lehetősége nyílik a már nyugellátásban részesültek helyzetének felülbírálására és munkaerőpiacra való visszakényszerítésére.

Lázár ráadásul - a módosítóra érkezett reakciókra reagálva - hétfőn megerősítette, hogy az elmúlt években nyugdíjba vonult, az öregségi nyugdíjkorhatár alatti rendőrökre, pénzügyőrökre, határőrökre, büntetés-végrehajtási tisztekre vonatkozik az általa is kezdeményezett, a korhatár előtti nyugdíjak felülvizsgálatára lehetőséget adó alkotmánymódosítás, a bányászokra, vegyészekre, zenészekre viszont nem vonatkozik indítványuk. A politikus szerint a kormánynak meg kell szüntetnie a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes szolgálati nyugdíját.

A hétfői ülés kapcsán Kónya elmondta: "a Hivatásunk Védelmében" címmel indított demonstráció sorozat és az abban résztvevő szervezetek hétfőn kora délután sztrájkbizottsággá alakultak.

"A továbbiakról időben értesíteni fogjuk a nyilvánosságot" - tette hozzá a Hírszerző azon kérdésére, várható-e sztrájk, ha igen, mikor. A Hírszerzőnek korábban Nagy Gábor, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének gazdasági alelnöke a korábbi tüntetések eredménytelenségére utalva leszögezte: újra az utcára vonulnak, s ha kell, a sztrájktól sem riadnak vissza, annak ellenére, hogy a törvény értelmében a magyar tűzoltók nem sztrájkolhatnak.

"Márciusban a küldöttgyűlésen megkérdeztem, hogy kik azok, akik sztrájkolnának, ha minden kötél szakad. Az ország 96 Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága közül (ebben nincs benne a 18 Fővárosi Tűzőrség) 86-an jelezték, hogy készek a sztrájkra, mert nincs mit veszteniük" - mondta a Hírszerzőnek adott interjújában.

Még a KDNP-nek sem tetszik

Az MSZP, majd a KDNP képviselői is kivonultak a parlament alkotmányügyi bizottságának hétfői üléséről, a fideszes Lázár János és Balsai István pénteken beterjesztett két törvényjavaslatának megvitatása közben.

Az MSZP-s Lamperth Mónika elképesztőnek nevezte, hogy ilyen jellegű indítványról pénteken az internetről értesülnek, majd hétfő reggel tudják meg, hogy már a 11 óra 30 perckor kezdődő alkotmányügyi bizottsági ülésen tárgyalni fognak róla. A javaslatok tartalmát kritizálva úgy fogalmazott: a Fidesz-KDNP-szövetség totális támadást indít a nyugdíjasok ellen.

A jobbikos Staudt Gábor úgy fogalmazott, elképedve állnak az előterjesztés előtt, amely szerinte a mindenkori államba vetett hitet fogja megingatni. Az ellenzéki képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy ha a kormányoldal szerint az államadósságot azért nem lehet újratárgyalni, mert a megkötött szerződés köti a magyar államot, akkor ugyanilyen jogon "hogy merik felbontani a szerződést, amelyet a saját állampolgáraikkal kötöttek".

Forrás: http://hirszerzo.hu/belfold/20110516_sztrajkbizottsag_rendvedelmi_dolgozok#rss

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.5-10.3.22-MariaDB-0+deb10u1-log
Idő: 14:03
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1136
Linkek: 75