Kezdölap arrow DEMONSTRÁCIÓ arrow Összefoglalók a tegnapi egyeztetésről
Összefoglalók a tegnapi egyeztetésről
2011. May 10.

A belügyminiszter nem ígért semmit, de azt betartja

Annak ellenére, hogy érdemi tárgyalásra hívta május 6-i demonstráción a fegyveres és rendvédelmi szakszervezeteket a belügyminiszter, azt mondta a május 9-én reggel lebonyolított találkozó elején, hogy informális beszélgetést szeretne folytatni a megjelentekkel. A három órás megbeszélés végén azt állapíthattuk meg, hogy az álláspontok semmit sem közeledtek, a belügyminiszter nem ígért semmit, azt viszont – mint mondta - betartja. Az egyeztetésen az egységes demonstrációs bizottsághoz tartozó szakszervezetek vezetői képviselték a tagságot...

A belügyminiszter - a tárca államtitkárai és országos hatáskörű parancsnokai jelenlétében - azt közölte a megbeszélés elején, hogy nem tudja a Honvédszakszervezet képviselőivel lefolytatni az egyeztetést, mert hatáskörén kívül esnek a katonák. Ezt követően Czövek János Hosz elnök határozott tiltakozására szakszervezetünk vezetői a tárgyalóteremben maradhattak, s meghallgathatták az egyeztetésen történteket. Pintér Sándor kijelentette, hogy nála nem férnek bele a jó erkölcsbe a pénteki napon történtek, a demonstráció csak rontott a fegyveres és rendvédelmi dolgozók megítélésén a demonstráció.

Kónya Péter, az egységes demonstrációs bizottság vezetője miután a belügyminiszter rendelkezésére bocsátotta a szakszervezetek korábbi 8 pontos követelés-csomagjára épülő 7 pontos álláspontot, kijelentette: Egyértelműen látszott pénteken, hogy elkeseredett az állomány, mindenki eltökélt abban, hogy megőrizze a szerzett jogait. Olyan tárgyalásokra van szükség, amely során nagyon hamar eredményt kell felmutatni. Nagyon sok múlott a szakszervezeti vezetők tevékenységén, hogy békésen menjen végbe a pénteki tiltakozás. Figyelmeztető jel, hogy közösségi oldalakon kezdenek önálló kezdeményezésekbe mind a nyugállományúak, mind az aktívak, ezeket a törekvéseket már nem tudjuk féken tartani. Készek vagyunk az eredeti nyolcpontos követeléscsomagot megosztva is tárgyalni. Véleményünk szerint nem a törvények szigorításával, hanem új illetményrendszerrel, életpálya-modellel kell benn tartani a 25 év szolgálati viszonnyal rendelkező állományt. A költségvetési sarokszámok meghatározása előtt akarunk tárgyalni a 2012-es illetményfejlesztésről. Ehhez ragaszkodunk.

7 pontos álláspontról Pintér Sándor elmondta: a következő időszakban is a kormány álláspontját fogom képviselni, de minden részletkérdésről hajlandó és kész vagyok tárgyalni. Az új életpályamodell folyamatosan készül, de nincs olyan állapotban még, hogy a kormány elé mehessen. Annak ellenére, hogy több vezető politikus is bejelentette, hogy a nyugállományban lévőkhöz szerzett jogaihoz nem nyúlnak hozzá, el kell mondanom, hogy felülvizsgáljuk az elmúlt években nyugdíjba vonult kollégák egészségügyi és egyéb körülményeit, illetve a nyugállományba vonulás módjait. Ugyanakkor nekem az si fontos, aki szolgálatba jár, aki garantálja a rendet, a biztonságot.

Fabók Ferenc, az FBVSZOSZ elnöke kijelentette: a börtönőrökkel nem foglalkozik, az egy-két lelkiismeretes parancsnokon kívül senki. Egy forintot nem költenek rekreációra a bv-nél. Voltam Romániában is, 20 év szolgálati idő és 45 éves életkor van érvényben, teljesen nyitottak vagyunk, vezessük be mi is! Milyen életpálya az, ahol 5 perc késésért 400 ezer forintos pénzbüntetést vetnek ki a kollégára, s mivel nem tudja kifizetni, megalázó módon leültetik Tökölön. Nagyon rossz üzenete lenne, ha megszüntetnék, elvennék a nyugdíjakat. (ezt követően pedig Schmitt Páltól idézett, aki a kampány időszakában a nyugdíjak garantálása mellett szónokolt, bocsátott ki szórólapot). Mi nem az utcán akarunk megnyilvánulni, hanem a tárgyaló asztalnál.

Ezt követően elhangzott, hogy tenni kell valamit tenni, hogy emeljük az illetményalapot, majd a szakszervezeti jogosítványok esetleges megkurtítása is – túl általánosan, de – szóba került.

Kónya Péter összefoglalva az elhangzottakat elmondta: Nem közeledtek az álláspontok, az irányvonal rossz. Ezt az állomány nem fogadja el, meg kell teremteni a munkabékét. Akiket a törvény erejével fognak visszahívni, nem fog minőségi munkát végezni. Azért menekülnek el az emberek a testületektől, mert ilyen alacsony illetmények vannak.

Elhangzott az is, hogy ,,kozmoszi" magasságokban határozza meg a feladatokat a Széll Kálmán Terv, ám semmilyen részlet még nincs kidolgozva. Miután Kónya Péter azt is megkérdezte, hogy melyek azok a változások, amelyek a szolgálati nyugdíjrendszert érintik, a szakszervezeti vezetők megfogalmazták, hogy hiteltelenné válik a kormány, ha visszahívják a nyugállományúakat, hiszen az aktívak semmit nem fognak – ezt követően – elhinni a kormánynak.

Holecz Gábor, a VPDSZ elnöke: Azt szeretnénk, ha a belügyminiszter a miniszterelnök elé tárná ezeket a problémákat. Illetve, hogy kapjon felhatalmazást, tárgyalási mandátumot arra, hogy milyen sarokpontokról egyeztethet. Nem akarok már azzal foglalkozni, hogy tagjainkat és a szimpatizánsokat megóvjam a retorzióktól.

Czövek János Hosz elnök: Azt szeretnénk, hogy továbbra is egységes fegyveres és rendvédelmi egyeztetések folyjanak, melybe a KIM-et is bevonnánk.   

Talabér Zoltán, a PVDÉSZ elnöke hangsúlyozta, hogy amikor a szakma és a politika össze-vissza beszél, akkor megkérdőjelezhető az országirányítás hatékonysága is.

Ezt követően abban egyeztek meg a tárgyaló felek, hogy - a belügyminiszter külföldi szolgálati útja miatt - a jövő héten, RÉF ülés keretében, majd szakmai egyeztetéseken folytatják a tárgyalásokat. Erről egyébként Kónya Péter rögtönzött  sajtótájékoztatón azonnal informálta a média megjelent képviselőit.

- A szakszervezeti oldal korábbi 8 pontos követelését egy 7 pontos álláspont kialakítása követte. Ezt ismertettük a belügyminiszterrel. Tudvalévő a konvergencia-programról, hogy 3 éves bérbefagyasztást terveznek, ez teljesen elfogadhatatlan számunkra. A belügyminiszter újfent megerősítette a tűzoltók túlóra díjainak – járulékokkal, kamatokkal növelt - idei kifizetését. Nem sikerült eredményre jutni a már nyugállományúak státuszáról, juttatásairól, hiszen a belügyminiszter egyértelműsítette, hogy azon kollégák, akik nem érték még el a nyugdíjkorhatárt, s egészségesek, azok státuszát felülvizsgálják.

Továbbra is készek vagyunk a korrekt tárgyalásokra, bár az állomány türelme már fogytán, sokan elkeseredettek, s úgy látjuk eljön az idő, hogy a szakszervezetek már nem tudják kordában tartani a tiltakozásokat, a békésnek szervezett, de esetenként indulatossá váló demonstrációkat. Bízunk a kormány bölcsességében, s változtatnak magatartásukon. A demonstrációs bizottság folyamatosan értékeli a helyzetet, nem hátráltunk meg, továbbra is aktívan képviseljük jogainkat. Eltökéltek vagyunk, az egyeztetések megkezdése nem azt jelenti, hogy visszakozunk. Az érdemi tárgyalások egyébként a RÉF ülés keretei között a jövő héten folytatódnak - tette hozzá Kónya Péter.

SzR.

Forrás: http://www.frdesz.org.hu/cikk/5308/afrdeszpinter0509.html


A FÜGGETLEN RENDŐR SZAKSZERVEZET
F Ő T I T K Á R Á N A K
12/2011. (V. 09.) számú
T Á J É K O Z T A T Ó J A
a Fegyveres és Rendvédelmi Szervek Demonstrációs Bizottsága
és a belügyminiszter közötti 2011. május 09-ei egyeztetésről

Pintér Sándor belügyminiszter a mai napon reggel 8 órakor fogadta a fegyveres és rendvédelmi szféra szakszervezeteinek vezetőit. Az egyeztetésen jelen voltak a BM államtitkárai, valamint az ORFK és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője.

Bár a megbeszélés 3 órán át tartott, a felek álláspontja nem közeledett egymáshoz, ennek ellenére apró pozitívumként értékelhető, hogy elindult egyfajta együttgondolkodás. Tisztázódott az is, hogy Pintér Sándor sok kérdésben képvisel a szakszervezetekéhez hasonló álláspontot, de továbbra is igen sok témakört másként ítélnek meg a felek.

A belügyminiszter egyértelművé tette, hogy a kormányzat a Széll Kálmán tervben meghirdetett intézkedésekből nem tud és nem is szándékozik engedményeket tenni. Ez elsősorban az aktív állomány nyugdíjkorhatárának emelésére és a már nyugállományba helyezett állomány járandóságára vonatkozik. A miniszter kifejtette, hogy a költségvetésnek évente 65 milliárd forintos kiadást eredményez a hivatásos állományból korhatár alatt nyugállományba vonultak (jelenleg 29.372 fő) szolgálati nyugdíjának finanszírozása. Ezt a kormányzat hosszú távon nem tarja fenntarthatónak ezért felül kívánják vizsgálni valamennyi korábban egészségi alkalmatlanság, rokkantság, átszervezés és egyéb jogcímeken alapuló nyugállományba helyezéseket, illetve az érintettek számára folyósított nyugdíjakat. Ennek részletei azonban még nincsenek kidolgozva, így azokról a szakszervezetekkel egyeztetni fog a minisztérium. Pintér Sándor egyértelművé tette, hogy a jelenlegi rendszer nem tartható fenn, mivel a probléma kezelésére kidolgozott eddigi módszerek nem bizonyultak megfelelőnek. Ezzel kapcsolatban példaként említette, hogy az előző kormányzati ciklusban meghirdetett lehetőség alapján eddig mindössze 6 nyugállományú kolléga szerelt vissza a rendőrséghez. A nyugdíjak felülvizsgálatával összefüggésben kiemelte azt is, hogy a szolgálati nyugdíjrendszer felülvizsgálatának kérdése nem a BM kompetenciájába tartozik, mert az a teljes magyar nyugdíjrendszer felülvizsgálatának képezi a részét.

Megerősítette a RÉF pénteki ülésén elhangzottakat, mely szerint a hivatásos életpályamodell a Magyary Zoltánról elnevezett terv részeként kialakításra kerülő egységes közszolgálati életpályamodell részét fogja képezni és átjárhatóságot fog biztosítani a közszféra különböző ágai között. Ennek részletei azonban még szintén nincsenek kidolgozva, ezért e vonatkozásban is számítanak a szakszervezetek javaslataira.

A felek megállapodtak abban, hogy a jövő héten megkezdik a konkrét tárgyalásokat és szakértői egyeztetéseket a hivatásos életpályamodelljéről és a szolgálati nyugdíjrendszer átalakításáról.

A belügyminiszter hangsúlyozottan kérte, hogy a szakszervezetek legyenek partnerek a tárgyalások és az esetleges további demonstrációk rendezett, jogi keretek között tartásában.

A szakszervezeti vezetők kinyilvánították, hogy készek a korábban nyolc pontban megfogalmazott követeléseikről külön-külön tárgyalásokat folytatni, tehát nem csak "csomagban". A szakszervezeti oldal kész arra is, hogy az új közszolgálati életpályamodellről konstruktív tárgyalásokat folytasson a kormánnyal.

A szakszervezetek egyértelművé tették azt is, hogy 2012-ben az elmúlt évek bérbefagyasztásait követően az illetményrendszerbe is beépülő bérfejlesztést tartunk csak elfogadhatónak. A belügyminiszter ezzel kapcsolatban jelezte: akkor tud erre ígéretet tenni, ha a közszféra egészére vonatkozóan ilyen irányú tervei lesznek a kormánynak. Véleményünk szerint ezt kétségessé teszi a konvergenciaprogram, melynek angol nyelvű változata szerint a kormány hároméves bérbefagyasztást tervez a közszférában.

A Demonstrációs Bizottság kiemelte, a kormánynak be kell látnia, hogy változtatnia kell eredeti elképzelésein, mivel elkövetkezhet az az idő, amikor a szakszervezeti vezetők nem tudják egy-egy demonstráció békés jellegét biztosítani.

Álláspontunk szerint nagyobb várakozás előzte meg a belügyminiszterrel való informális egyeztetést annál, mint amilyen eredménnyel az ténylegesen végződött. Ennek oka elsősorban az, hogy a legfontosabb kérdésekben még nem született kormányzati döntés, másrészt sok kérdés meg is haladja a BM kompetenciáját, mivel azok a hivatásos állománynál szélesebb kört érintenek. A belügyminiszter elmondása szerint az a hét szerdai kormányülésen sok, még nem tisztázott kérdésben döntés születhet.

Az FRSZ kiszámíthatóságot és a jogbiztonság alkotmányos alapelvének tiszteletben tartását követeli, melynek a még állományban lévőkre és a nyugállományba vonultakra is vonatkoznia kell! A további tárgyalások során is arra fogunk törekedni, hogy a Demonstrációs Bizottság egységes állásponttal lépjen fel. Szakszervezetünk miként eddig is, ezt követően is minden törvényes eszközt fel kíván használni a hivatásos állomány és a már nyugállományba vonultak jogainak megóvása érdekében.

Forrás: http://www.frsz.hu/directory/news/news_2011-5-9_4162.php


Tájékoztató

a belügyminiszterrel 2011. május 9-én folytatott megbeszélésről

A rendvédelmi és fegyveres szervek szakszervezetei Demonstrációs Bizottságának szervezésében 2011. május 6-án (pénteken) megtartott demonstráción bejelentett belügyminiszteri meghívás alapján a mai napon megbeszélésre került sor a Belügyminisztériumban a belügyminiszter, valamint a rendvédelmi- és fegyveres szervek szakszervezeteinek képviselői között.

A pénteki demonstráció ereje és jellege segítette elő azt, hogy a belügyminiszter kénytelen volt tárgyalásokba bocsátkozni, mielőtt az elégedetlen munkavállalók végső elkeseredettségükben további lépésekre szánták volna el magukat. A megbeszélés kezdetén a belügyminiszter elfogadhatatlannak és a hivatásos állományú személyekhez méltatlannak minősítette a demonstráción történt egyes megnyilvánulásokat.

A Demonstrációs Bizottság elnöke, Kónya Péter leges legelső mondatában elfogadhatatlannak nevezte az izraeli zászló elégetését a demonstráción, mivel az nem volt a demonstráció programjába betervezve, majd ezt követően a fontossági sorrendet megtartva a következő kérdésről, azaz a szolgálati nyugdíj és egyéb munkavállalói jogosultságok kérdéskörében ismertette a munkavállalói oldal addig is ismert álláspontját.

A TMRSZ a szakszervezetek követelésén túl választ várt arra is, hogy mikor kezdi meg a kormány az 1000, azaz ezer eurós EU-s minimálbérhez felzárkóztatást, valamint arra is, hogy a jelen lévő ORFK vezetője a mai napig miért nem küldte meg jogerős bírói ítéletben foglalt kötelezés ellenére azt, hogy kik azok a kiváltságos személyek akik a rendőrség közvagyonnak minősülő szolgálati gépkocsijait saját célú használatra üzemeltetik. Az ORFK vezetője ezt követően azt a valótlan állítást tette, hogy az ORFK már adott választ, azaz azt sugallta, mint ha az ORFK vezetője eleget tett volna a bíróság jogerős ítéletében foglalt kötelezésnek. Ez azonban valótlan nyilatkozat, amelynek elfogadhatatlansága mellett legalább annyira megdöbbentő is, figyelemmel arra, hogy az ORFK első számú vezetője mondott nyilvánvalóan valótlan tényt.

Az ORFK ugyanis a mai napig nem küldte meg azokat az adatokat, amelyet jogerős bírói ítélet mond ki és kötelezi az ORFK-t azok kiadására. Ennyit az ORFK vezetőjének szavahihetőségéről. A belügyminiszter pedig kinyilatkoztatta, hogy ő hisz az ORFK vezetőjének.

A belügyminiszter világossá tette azt is, hogy a kedvezményes kort (jelenleg 57 betöltött életévet) el nem ért és szolgálati nyugdíjban részesülő állomány „erkölcstelen” módon, munka nélkül veszi fel a nyugdíját és – talán nem pontosan szó szerint, de a használt terminológiát és tartalmat tekintve ezzel a jelleggel illetve a szolgálati nyugdíjasokat – kijelentette, „ahogy a cigányok esetében is munkához kívánja kötni a kormány a segélyben részesítés feltételét, úgy a rendvédelem területéről nyugdíjba vonult személyeknek is dolgozniuk kell ha pénzt akarnak látni".

A miniszter kifejtette, hogy a kormány abban érdekelt, hogy aki dolgozni tud, annak munkát kell biztosítani és más nem kaphat nyugdíjat.

A belügyminisztert és a kormányt a jelek szerint tehát abszolút nem zavarja az a tény, hogy a jelenleg nyugállományban lévő hivatásosak teljesítették a jogszabályban számukra előírt kötelezettséget és ennek ellentételezéseként részesülnek ma nyugellátásban, így egyértelműen sértő azt kijelenteni, hogy a szolgálati nyugdíjas rendőrök egy szinten lennének a segélyekből megélésre berendezkedett leszakadt néprétegekkel, a miniszter szavai szerint a „cigányokkal”.

Mindenesetre meg lehet állapítani, hogy a kormányoldal retorikája már fejlődést mutat, két héttel ezelőtt a rendészeti szakembereket még ürülékhez hasonlította a kormánypárt egyik fő ideológusa, míg a mai napon már csupán a segélyből élő cigány emberekhez. Erre figyelemmel mindenképpen haladás, ha ma már retorikájában emberszámba veszik a hivatásos munkavállalókat.

A Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezetének elnöke e kijelentés miatt kérdőre is vonta a belügyminisztert, aki azt mondta, hogy ő nem ezt mondta, de ha így is lehetett volna érteni, természetesen ő ezt nem így gondolta, de majd visszahallgatja.

A TMRSZ főtitkára kb. egy óra tömény semmitmondó „szájtépés” után megismételte a korábban feltett kérdéseit, amire továbbra sem kapott választ, a miniszter nem tudott semmi olyan érdemit mondani, vagy ígérni, amely a kialakult bizonytalanságot eloszlathatta volna.

2011. május 11-én kormányülés lesz, azon a belügyminiszter képviselni fogja az ágazat munkavállalóinak az érdekét, de – mint mondta – „senki ne várja tőle azt, hogy szembemegy a saját kormánya akaratával”.

A fenti egyértelműen eredménytelen beszélgetést érdemi egyeztetésnek, érdemi tárgyalásnak semmiképpen sem lehet minősíteni. A Demonstrációs Bizottság elnöke által tartott sajtótájékoztató azon kitételével, miszerint „jövő héten folytatódnak az érdemi tárgyalások”, nem tudunk egyetérteni, figyelemmel arra, hogy az érdemi tárgyalások még meg sem kezdődtek.

A belügyminiszter pénteken időt akart nyerni, a Demonstrációs Bizottság ezt megadta neki, de sajnálatos tény, hogy a belügyminiszter továbbra is időhúzásra játszik, konkrét javaslatot, javaslatokat, elképzeléseket nem fogalmazott meg, tervezetet nem terjesztett elő.

Meglátásunk szerint a miniszter szondázta a jelen lévő szakszervezetek megalkuvásra való hajlandóságát, amelyre a jelen helyzetben csak egy lehetséges választ lehet adni, mégpedig a következő demonstráció időpontjának a kitűzését azzal, hogy mindez a rendőrellenes kormányzat előkészületeinek a megakadályozása érdekében szükséges.

Kétsége ne legyen senkinek arról, hogy csupán kommunikációs trükk az, hogy a szolgálati nyugdíjas rendőröket szeretnék visszafoglalkoztatni. A kormányzat célja ugyanaz, mint amit a 3 millió magán-nyugdíjpénztári tag esetében már megtett - és amely idézi az ötvenes évek ÁVH-s ténykedését -, mégpedig a teljes padláslesöprést erkölcsre és társadalmi igazságosságra hivatkozva, hogy aztán az elvont összegeket focira, képviselői költségtérítésre, külföldi agresszor missziók és további nemzetellenes tevékenység finanszírozására fordíthassák.

A cél az, hogy a szolgálati nyugdíjasok nyugdíjának folyósítását meg akarják szüntetni és alternatívaként munkát ajánlanak nekik cserébe.

Csupán arról feledkezik látszólag a kormányzat, hogy azok, akik szolgálati nyugdíjban részesülnek, már teljesítették a rájuk eső részt, azaz ledolgozták azt aminek az ellentételezéseként ők nyugellátásra jogosultak. A nyugdíj mellett pedig, ha dolgoznak, a társadalom adófizető, „hasznos” tagjai jelenleg is.

A nyugdíj és az esetleges jövedelmük képezte sokak azon szándékát, hogy lakást vegyenek, vagy egyéb célra hitelt vegyenek fel. Amennyiben a rendőrellenes kormányzat a jogosan járó nyugdíjak padlássöpréséről rendelkezne, ezeknek a nyugállományú kollégáknak nagy valószínűséggel be fog dőlni a hitelük.

A rutinos tárgyaló hírében álló belügyminiszter abban is elszólta magát, hogy a kormányzat 65 milliárd forint megtakarításában gondolkodik, amely egyértelmű beismerése annak, hogy a már szolgálati nyugállományban lévők részére járó nyugellátást meg kívánja szüntetni a jelenlegi rendőrellenes kormányzat.

A beszélgetésen a miniszter burkoltan - vagy nem is annyira burkoltan, hiszen lebegtette a kérdésekben való kormányzati koncepciót – megfenyegette a szakszervezetek vezetőit. Egyrészt azzal, hogy a megbeszélésre meghívta a Katasztrófavédelem és az ORFK vezetőit, utóbbit azzal a felvezetéssel, hogy a rendőrség feladata a szükséges intézkedések megtétele, másrészt abban a nyilatkozatban is burkolt fenyegetés volt, hogy a rendvédelmi szerveken belül működő szakszervezeti jogok is felülvizsgálatra kerülnek.

Érdekessége a megbeszélésnek, hogy szombaton, azaz május 7-én került megrendezésre a Rendőrség és a Tűzoltóság hivatalos ünnepsége, ahonnan a miniszter az egyik megjelent reprezentatív szakszervezeti vezetővel lényegében „megüzente”, hogy a „Pintér nem lesz hajlandó engedni” a szakszervezetek követelésének.

A megbeszélésről összegzésképpen el lehet mondani, hogy taktikailag – akkor is látva, de a mai napon ez egyértelmű megerősítést nyert - nagy hiba volt a pénteki rendezvényen a demonstráció ünnepnek minősítése.

Az ugyanis, hogy egy miniszter hajlandó leülni tárgyalni, vagy inkább beszélgetni, nem tekinthető eredménynek. Eredményt az hozhat csak, ha a tűzoltók vehemenciája és tettrekészsége lesz általános a következő demonstráció alkalmával, hiszen a miniszter – látva a tűzoltók elégedetlenségének fokát, valamint annak erőteljes kifejezését mind verbális, mind fizikai értelemben – kénytelen volt sebtiben megígérni azt, hogy a közel 7 év óta tartó pereskedés és jogerős pernyerés értelmében a kormány az év végéig ki fogja részükre fizetni a jogos járandóságukat.

A szolgálati nyugdíj jelenlegi feltételeinek a megőrzésére ugyanilyen erőt, elszántságot és szervezettséget kell felmutatni, ezért a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete vezetősége azt fogja javasolni a tagságának e kérdéskörben, hogy ki kell nyilvánítani a demonstrációs sorozat folytatására való hajlandóságot és e körben kifejezetten keresni kell az együttműködést a tűzoltó és büntetés-végrehajtási szakszervezetekkel.

A rendőrség másik négy szakszervezete (FRSZ, BRDSZ, RVE (KRSZ), RKDSZ) a pénteki demonstráció autós felvonulásában vett részt zömében. Ismereteink szerint a gyalogos vonulásban és a Kossuth téri megnyilvánulásokban nem vettek részt számottevő létszámban, ezért részükre, illetve tagságuk részére ezúton is javasoljuk, hogy a TMRSZ-HTFSZ-FBVSZOSZ (rendőrök-tűzoltók-büntetés-végrehajtás) további demonstrációs hajlandóságához mind mozgósítás, mind pedig magatartás tekintetében zárkózzanak fel és lépjenek fel erélyesen a rendőrellenes kormányzati szándékok ellen.

A TMRSZ mind a Demonstrációs Bizottságban kialakuló álláspontról tájékoztatni fogja tagságát, mind a Demonstrációs Bizottság további szakszervezetei irányában ki fogja fejteni a saját tagsága döntésének, akaratának lényegét, azaz a TMRSZ hivatalos álláspontját.

A jelenlegi helyzetben értékelve a kormányzat eddigi magatartását álláspontunk szerint a demonstrációs sorozat továbbfolytatása és erőteljesebbé tétele látszik indokoltnak.

Szekszárd/Budapest, 2011. május 9.

TMRSZ

Forrás: http://www.tmrsz.hu/hirek-aktualis/1468-tajekoztato-megbeszeles-belugyminiszterrel-20110509.html


Felülvizsgálják a „fiatal nyugdíjas hivatásosokat”

Érdemi előrelépés nélkül zárult hétfőn Pintér Sándor belügyminiszter és a rendvédelmi érdekképviseletek megbeszélése. Csupán abban sikerült megállapodniuk, hogy a jövő héten szakértői és plenáris üléseken párhuzamosan folyatják az egyeztetéseket.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke a találkozót követően a NOL érdeklődésére azt mondta: az érdekképviseletek nem kaptak egyértelmű választ arra, mit tervez a kormány a már szolgálati nyugdíjba vonult hivatásosokkal. Pintér Sándor azt azonban nyilvánvalóvá tette, hogy felülvizsgálják mindazoknak a szolgálati nyugdíját, akik kedvezménnyel mentek nyugdíjba, de még nem érték el az öregségi nyugdíj általános korhatárát.

Bár korábban kormányzati és belügyi illetékesek jelentős béremelést helyeztek kilátásba a rendvédelmi szféra dolgozói számára, a hétfői egyeztetéseken Pintér Sándor csak arra tett ígéretet a szakszervezeteknek – tudtuk meg Kónya Pétertől -, hogy amennyiben jövőre a közszférában lehetőség lesz bérfejlesztésre, úgy a rendvédelmi területen dolgozók is számíthatnak béremelésre.

Kónya Péter ezzel kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy a konvergencia program angol nyelvű fordítása szerint a kormány három éves bérbefagyasztást tervez a közszférában. Ebből egyenesen következik, hogy nem lesz bérfejlesztés, amit rendvédelmi érdekképviseletek elfogadhatatlannak tartanak.

Kónya a tárgyalás egyetlen pozitívumaként értékelte, hogy a kormány álláspontja sem egységes és „nincs bebetonozva” szolgálati nyugdíj ügyében. A demonstrációs bizottság kora délután értékeli a helyzetet és dönt az esetleges további demonstrációkról.

A Belügyminisztérium egyelőre nem kívánt nyilatkozni, de azt ígérték, a nap folyamán közleményben ismertetik álláspontjukat.

Forrás: http://nol.hu/belfold/felulvizsgaljak_a__fiatal_nyugdijas_hivatasosokat


Fenyegetnek a rendvédelmisek

Elkövetkezhet az az idő, amikor szakszervezeti vezetők nem tudják egy-egy demonstráció békés jellegét biztosítani – mondta a rendvédelmi dolgozókat képviselő bizottság vezetője.

Kónya Péter közölte: nem közeledtek az álláspontok a rendvédelmi dolgozók érdekképviseleteinek vezetői és a belügyminiszter hétfő délelőtti, több mint háromórás informális megbeszélésén.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke azt mondta, nagyobb várakozással tekintettek a tárgyalások elé. Pozitívnak értékelte a megbeszélést ugyanakkor abból a szempontból, hogy elindult egyfajta együttgondolkodás. Közölte, az is látszik, hogy a miniszter sok kérdésben az övékhez hasonló álláspontot képvisel.

Pintér Sándor megerősítette korábbi ígéretét, amely szerint még ebben az évben minden tűzoltónak kifizetik az elmaradt túlmunkadíjat, járulékokkal és kamatokkal együtt – mondta a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke.

Mint elmondta, a szakszervezeti vezetők kinyilvánították azt is, hogy készek a korábban nyolc pontban megfogalmazott követeléseikről külön-külön tárgyalásokat folytatni, tehát nem csak “csomagban”. A szakszervezeti oldal kész arra is, hogy az új közszolgálati életpályamodellről konstruktív tárgyalásokat folytasson a kormánnyal.

Kitért arra: a szakszervezetek egyértelművé tették azt is, hogy 2012-ben az elmúlt évek bérbefagyasztásait követően az illetményrendszerbe is beépülő bérfejlesztést tartanak csak elfogadhatónak. A belügyminiszter ezzel kapcsolatban azt jelezte: akkor tud erre ígéretet tenni, ha a közszféra egészére vonatkozóan ilyen irányú tervei lesznek a kormánynak.

A demonstrációs bizottság vezetője azt hangoztatta: jelentős bérrendezést várnak el a kormánytól a teljes fegyveres és rendvédelmi szférára vonatkozóan.

Szólt arról is, hogy nem sikerült dűlőre jutniuk a már nyugállományba vonult kollégák státusza és juttatásai tekintetében. Pintér Sándor erről azt mondta, hogy még nincs kialakult kormányzati elképzelés, de azt “egyértelműsítette”: valamilyen módon felülvizsgálják azoknak a kollégáknak a státuszát, akik egészségesek és szolgálati nyugdíjba vonultak, de még nem érték el a (rendes) nyugdíjkorhatárt.

Kónya Péter közölte, hogy készek a további korrekt tárgyalásokra, de jelezték a miniszternek: remélik, hogy megértették a demonstrációk üzenetét; az állomány rendkívül elkeseredett, és eltökélt abban, hogy a törvényben garantált jogait megőrizze.

Kiemelte, a kormánynak be kell látnia, hogy változtatnia kell eredeti elképzelésein. Úgy fogalmazott: elkövetkezhet az az idő, amikor a szakszervezeti vezetők nem tudják egy-egy demonstráció békés jellegét biztosítani. Azt hangoztatta: ha nem tudnak megegyezni a kormánnyal, folytatják a demonstrációkat.

Forrás: http://www.fn.hu/belfold/20110509/fenyegetnek_rendvedelmisek/

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 17:35
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75