Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Bertha Szilvia írásbeli kérdése 1.
Bertha Szilvia írásbeli kérdése 1.
2011. May 04.

Dr. Kövér László úrnak,
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 91. § (1) bekezdése alapján írásbeli kérdést kívánok benyújtani a Pintér Sándor Belügyminiszterhez, mint a tárgyban illetékes minisztérium vezetõjéhez

Van-e jövõje a tûzoltói életpálya modellnek, hogyan kívánják a tûzoltók munkáját elismerni, áldozatkészségüket megbecsülni, elhivatottságukat megtartani, és a pályán maradásra ösztönözni õket a lakosság biztonságának garantálására, és a megfelelõ színvonalú utánpótlás, humán erõforrás számára vonzerõt gyakorolni?

Benyújtott kérdésemre válaszát írásban várom.

A kormány tervezett módosításai meglehetõsen hátrányosan érintik az egyébként is évek óta megszorításokkal sújtott tûzoltói állományt, sõt, szétverik a maradékát annak a rendszernek, amely a megbecsültség és a biztonságot nyújtó életpálya modell révén még gyakorolt némi vonzerõt a fiatalokra, és ezzel biztosította, hogy minõségben, elhivatottságban és mennyiségben is megfelelõ utánpótlás álljon rendelkezésre.

Ezt az életpálya modellt az elmúlt évek szocialista kormánya már erõteljesen elkezdte felszámolni, és a mostani, Fidesz kormány bevégezni látszik a folyamatot.

A lánglovagok idestova nyolc éve nem kaptak béremelést, reáljövedelmük gyakorlatilag a felére csökkent. Ezt tetézve a kormány most megszünteti a 13. havi fizetés helyettesítésére bevezetett, két részletben kifizetésre kerülõ, évi 98 ezer forintos kereset kiegészítést.

A kormány, Pintér Sándor miniszter úr elõzetes, 200 ezer forintos ígéretével szemben, az ez évi 240 ezer forintról 116 ezerre készül csökkenteni a cafetériát.

Miközben az anyagi juttatások folyamatosan és drasztikusan csökkennek, a nyugdíjba vonulás korhatárát jelentõsen, 25-rõl 30 évre kívánják emelni mindenki számára, valamint a veszélyes munkakörben eltöltött szolgálati idõre vonatkozó 1.2-es szorzót visszaveszik 1-re. Ezek következtében nem lesz ritka példa, hogy 60 éves tûzoltónak kell extrém körülmények közt helytállnia, és fiatalokat is próbára tevõ fizikai megterhelésnek megfelelnie. Ezen számos esetben emberéletek múlhatnak.

Összességébe véve, a tûzoltók sem anyagilag, sem morálisan nem érezhetik már megbecsülve magukat, sõt, abszurd módon még a Legfelsõbb Bíróság által is jogosnak ítélt 2004. május 1. és 2007. december 31 közötti idõszakra esõ „túlóra pénz” problémamentes kifizetésében sem reménykedhetnek, miközben vészhelyzetekben, szélsõséges körülmények közt mentik az emberéleteket, és élnek át egész életre szóló traumákat.

Mindezek tetejében, a katasztrófavédelmi rendszer javításáról és fejlesztésérõl szóló szabályozási koncepcióban a kormány egyértelmûen a tûzoltóság államosításáról foglal állást, és ez a terv, az egységes szakmai szabályozásra és felügyeletre vonatkozó magyarázattal együtt értetlenséget és komoly fenntartásokat szült a szakmán belül, további bizonytalanságot eredményezve az emberekben a jövõre vonatkozóan.

Kérem Miniszter urat, hogy mind a tûzoltók, mind a lakosság megnyugtatására, fejtse ki, milyen életpálya modellel kívánják a tûzoltók áldozatkészségét megbecsülni, elhivatottságát megtartani, és a pályán maradásra ösztönözni õket a lakosság biztonságának garantálására, és a megfelelõ színvonalú utánpótlás, humán erõforrás számára vonzerõt gyakorolni?

Várom megtisztelõ válaszát.

2010. december 13.

Bertha Szilvia
Jobbik

Forrás: http://www.berthaszilvia.hu/content/irasbeli_kerdes_van_e_joevoje_a_tuzoltoi_eletpalya_modellnek_valasszal



BELÜGYMINISZTÉRIUM

DR. PINTÉR SÁNDOR

miniszter

 

Hiv. szám; 30000/6482/2010/13M

 

Válasz Bertha Szilvia (Jobbik) K/1953. számú "Van-e jövõje a tûzoltói életpálya modellnek, hogyan kívánják a tûzoltók munkáját elismerni, áldozatkészségüket megbecsülni, elhivatottságukat megtartani, és a pályán maradásra ösztönözni õket a lakosság biztonságának garantálására, és a megfelelõ színvonalú utánpótlás, humán erõforrás számára vonzerõt gyakorolná?" címen benyújtott kérdésére


Bertha Szilvia asszony részére

országgyûlési képviselõ

Budapest


Tisztelt Képviselõ Asszony!


A Házszabály 91. §-a alapján „Van-e jövõje a tûzoltói életpálya modellnek, hogyan kívánják a tûzoltók munkáját elismerni, áldozatkészségüket megbecsülni, elhivatottságukat megtartani, és a pályán maradásra ösztönözni õket a lakosság biztonságának garantálására, és a megfelelõ színvonalú utánpótlás, humán erõforrás számára vonzerõt gyakorolni?” címmel hozzám intézett, K/1953. számú írásbeli választ igénylõ kérdésével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom.

A Kormány programjában a közbiztonság megteremtése elsõdleges prioritást élven. A katasztrófavédelmi rendszer javításáról és fejlesztésérõl szóló szabályozási koncepció olyan átfogó változtatásokat fogalmaz meg, amely a társadalom biztonságérzetének megerõsítését célozza. Az idén, illetõleg az elmúlt években sajnálatos módon bekövetkezett katasztrófahelyzetek megmutatták, hogy milyen fontos munkát végeznek tûzoltóink, és azt is világossá tették, hogy az ilyen helyzetek megfelelõ szintû kezelése megköveteli a tízoltóság, a tûzvédelem erõteljes, szakmailag felkészült, továbbá egységes irányítását.

A Kormány elismeri és nagyra értékeli azt az önfeláldozó, áldozatkész tevékenységet, amit a tûzoltók végeznek. A nagyobb áldozatvállalással arányos erkölcsi és anyagi megbecsülés indokolta másfél évtizeddel ezelõtt az 1996. évi XLIII. tv. elfogadását. Ugyanakkor az anyagi megbecsülés az elmúlt években jelentõsen megkopott, s az illetményrendszer a jelentõsen bõvülõ pótlékelemek miatt napjainkra áttekinthetetlenné és aránytalanná vált. A pálya vonzóvá tétele és megtartó erejének növelése az illetményrendszer átalakításával érhetõ el, ezt szolgálja az életpálya-modell.

Az életpálya-modell bevezetésének célja a hivatásos állormány pályán tartása, munkájának anyagi elismerése . A vertikális és horizontális modell lehetõvé teszi, hogy a készenléti beosztásban (vonulós tûzoltóként) nagy rutinnal, gyakorlattal, több évtizeden át dolgozók ugyanolyan anyagi, erkölcsi megbecsülést kapjanak, mint azok, akik vállalják a vezetõ beosztásokkal járó többletfeladatokat. A szerteágazó, követhetetlen, célját már el nem érõ pótlékrendszer helyett jelenleg egy teljesítményt, gyakorlatot, tapasztalatot elismerõ bérrendszer kialakításán dolgozunk.

A cafeteria esetében megvalósul a korábbi ígéretnek megfelelõ, évi 200.000 Ft-os keret. Ezen kívül a továbbiakban nem fogja a cafeteriát terhelni a munkába-járáshoz szükséges bérlet és az iskolakezdési támogatás összege, így reálértékben a jövõ évre tervezett cafeteria növekedni fog a mostani összeghez képest. Ugyanakkor ez az összeg egységes lesz valamennyi minisztériumban, megszüntetve ezzel az elõzõ kormányzat által megteremtett aránytalanságokat .

Sajnálatos tény, hogy az elõzõ kormány nem rendezte a tûzoltók ún. elmaradt túlmunkapénzét. Ezért a Kormány az érdekvédelmi szervezetekkel történt egyeztetést követõen a tûzoltók 2004. május 1. és 2007. december 31. között keletkezett túlmunkája megváltásának számítási és kifizetési módját a késõbbiekben rendeletben kívánja szabályozni.


Budapest, 2010. december 23.


Üdvözlettel:

Dr. Pintér Sándor

Forrás: http://www.parlament.hu/irom39/01953/01953-0001.pdf

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 12:12
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75