Kezdölap arrow Hírek
Hírek
Itt találod a híreket különbözõ kategóriákba sorolva.


Drágán szállíthat a tûzoltóknak a Synergon
2009. August 27.

index.hu

A három ajánlat közül a legdrágábbat, a Synergonét találták a legjobbnak a bírálók a fõvárosi tûzoltóság új bevetésirányítási rendszerére kiírt pályázaton.

A Synergon szállíthatja a fõvárosi tûzoltók új bevetésirányítási rendszerét, írja a Népszabadság. A három pályázat közül 186,5 millió forinttal a legdrágább ajánlat gyõzött a gyorsított, tárgyalásos közbeszerzési eljáráson. Az EADS, Európa legnagyobb biztonságipari konszernje 133 millióért, míg a rendszert jelenleg üzemeltetõ Professzionál Informatika Zrt. 107 millióért végezte volna el a szükséges kiegészítést.

Tovább...
 
Teljesen megbénul a tûzoltóság?
2009. August 15.
Oszkóhoz fordultak levélben
www.mno.hu

Jövõre már a tavasz elején megbénulhat a tûzoltóság munkája, ugyanis forrásátcsoportosítás miatt közel kétmilliárd forinttal csökkenne a hivatásos tûzoltók 2010-es évi támogatása. Mivel a jövedéki adó és az áfa emelése is megnehezíti a mûködést, ezért a pénzügyminiszterhez fordult a Magyar Tûzoltó Szövetség (MTSZ) elnöke.
Bende Péter vezérõrnagy, az MTSZ elnöke az MTI-nek pénteken azt mondta: az adójogszabályok változása miatt 1,4 milliárd forinttal csökkenne a támogatásuk, emellett 350 milliót vonnának el hivatásos önkormányzati tûzoltóságoktól a köztestületi önkéntes tûzoltók javára. A tûzoltó tábornok közölte: az üzemanyag jövedéki adójának 7 százalékos emelése és az 5 százalékpontos áfanövekedés olyan pluszterheket ró a tûzoltóságokra, hogy már akár a tavasz elején nem tudnak káresetekhez vonulni. A tûzoltó jármûvek évente mintegy kétmillió liter gázolajat fogyasztanak, a jövedéki adó emelésének éves kihatása meghaladja a 60 millió forintot.
Tovább...
 
JEGYZÕKÖNYV 2009.05.27. ÁÉT
2009. June 27.

JEGYZÕKÖNYV

az Ágazati Érdekegyeztetõ Tanács

2009. május 27-én megtartott ülésérõl


Dr. Csire Péter úr, fõosztályvezetõ, Humánerõforrás és Civilkapcsolati Fõosztály, levezetõ elnök:

Hölgyeim és Uraim! Nagy tisztelettel köszöntök mindenkit az Ágazati Érdekegyeztetõ Tanács soron következõ ülésén. Megállapítom, hogy mind a munkáltató mind a munkavállalói oldal részérõl a meghívottak jelen vannak, az ülés megtartásának akadálya nincsen. Egyben bejelentem, hogy a mai ülésünk kezdeményezése a Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete részérõl indult, akik egyben javaslatot is tettek a mai ülés napirendjére, amelyet az Érdekegyeztetõ Tanács titkára jóvoltából a meghívónkban szerepeltettünk. Mindenekelõtt arra szeretném a szíves álláspontjukat kérni, hogy a javasolt napirendi pontokat megszavazzuk-e, illetõleg van-e újabb napirendi javaslat a munkavállalói oldal részérõl? Bárdos Judit Fõtitkár Asszony! .......



 
Történelmi demonstráció a Kossuth téren
2009. June 23.

 


Szakszervezetünk petíciója a kormány és a tárca irányítói elõtt

Süli-Szita-K.N.F.  -  HOSZ

Szapora dobpergés verte fel az esõ áztatta belváros csendjét június 22-én, a kora délutáni órákban. Pontos és hangos volt a ritmus - mintegy hétszáz katona menetelésének ütemét szabta meg. A maga nemében történelmi demonstráció látványa sem volt hétköznapi a Parlament környékén sétáló emberek számára: egyenruhában vagy terepszínû felsõben, Honvédszakszervezet felirattal érkeztek a demonstrálók a magyar törvényhozás épülete elé, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a katonákat sújtó újabb megszorítások ellen. A menet élén a Hosz elnöke és két alelnöke – Mészáros Géza, dr. Heiling Ottó és Szincsák Gyula – haladt, majd elfoglalták helyüket a Kossuth téren felállított emelvényen...
Tovább...
 
SZÉF: Továbbra sincs munkabéke
2009. June 18.
 Tovább folytatódott a sikertelen egyeztetések sorozata a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztetõ Fórumán (SZÉF). A Hszt. módosításáról és a szakszervezeti követelésekrõl szóló június 17-i tárgyaláson hamar kiderült, hogy a törvénymódosítások jelenlegi formájukban nem elfogadhatóak a szakszervezetek számára, illetve, hogy a Honvédszakszervezet továbbra is fenntartja demonstrációs szándékát...

 

A június 17-i egyeztetésen a munkaadói oldal elnöke, Juhász Gábor IRM államtitkár, a munkavállalói oldalé pedig Kónya Péter FRDÉSZ elnöke volt. 

A Hszt. módosításáról szóló egyeztetés során Juhász Gábor, az IRM államtitkára, a munkaadói oldal ügyvivõje elmondta, hogy az utolsó tárgyalási nap óta egyre több kérdés tisztázódott. Komoly elõrelépésnek nevezte, hogy a szakmunkásképzést folytató szakközépiskolákban eltöltött tanulmányi idõ szolgálati idõbe történõ beszámításának akadálya – az AB határozat megszületése napján érvényes bírósági ítélettel rendelkezõk esetében – elhárult. Ugyancsak sikernek könyvelte el a tûzoltók délutáni és éjszakai pótlékának rendszeres juttatássá válását, valamint a már IRM rendeletben is rögzített, a rendõrök hosszú szolgálati idejét elismerõ hûségpénzét. Az államtitkár azt is kifejtette, hogy kimondott célja a munkáltatóknak, hogy mihamarabb, de a szakszervezetek egyetértésével kerüljenek az Országgyûlés elé a módosító javaslatok. Juhász Gábor szakközépiskolai tanulmányi idõ beszámítására vonatkozó kérdésére reagálva a HM tárcát képviselõ dr. Till Szabolcs jogi fõosztályvezetõ kijelentette: ami a Hszt.-ben elrendezõdik, az a Hjt.-be is bekerülhet. 

Tovább...
 
SZÉF: A munkabéke érdekében?!
2009. June 14.

A szakszervezetek számára is fontos a munkabéke, bár a bérek és a juttatások vonatkozásában még mindig elég távoliak az álláspontok - hangsúlyozta Kónya Péter a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztetõ Fóruma (SZÉF) június 11-i ülésén. Az IRM államtitkára és az FRDÉSZ elnöke vezetésével lezajlott plenáris ülésen aláírt Megállapodás ma sem született, de a konzultációk folytatódnak...

Az oldalegyeztetések után hamar világossá vált, hogy ma sem lesz aláírt Megállapodás a munkaadói és a munkavállalói oldalak között. Juhász Gábor IRM államtitkár kiemelte, hogy a tárca mihamarabb a Parlament elé vinné a Hszt. módosítását, majd a munkabéke megõrzése érdekében további konzultációkat kezdeményezett. Kónya Péter pedig a 13. havi illetmények kompenzációjáról és az adójogszabályi változásokról szeretett volna tárgyalni. Az FRDÉSZ elnöke a frissen megkapott törvénymódosító-javaslatokról szakértõi konzultációt kezdeményezett, majd azt javasolta, hogy minden évben rögzítsék annak a kollégának a nyugdíját, aki eléri a 20 év jogszerzõ szolgálati idõt. .....

 

Tovább...
 
A tûzoltókban bízunk, a politikusokban nem
2009. June 11.
A magyarok leginkább a tûzoltókban, a postásokban és a pedagógusokban bíznak, legkevésbé pedig az újságírókban és a politikusokban. A tavalyi évhez képest a legnagyobb bizalomvesztést a bankárok szenvedték el - mutatta ki a GfK legújabb kutatása.
A 2009 tavaszán végzett felmérés feltérképezte, mekkora bizalom övezi 20 szakma és szervezet képviselõit: az orvosokat, bankárokat, köztisztviselõket és önkormányzati képviselõket, politikusokat, rendõröket, postásokat, ügyvédeket, bírákat, tanárokat, tûzoltókat, vállalatvezetõket, a szakszervezetek, a sajtó, a papság, a marketingszakma, a piackutatók, a katonaság, a környezetvédõ szervezetek, a reklámszakma és a jótékonysági szervezetek képviselõit. A felmérés 16 európai országban és az Egyesült Államokban összesen 17.295 fõ megkérdezésével zajlott.
Tovább...
 
Több SZÉF ülés is volt május 29-én?
2009. June 02.
Szegény rendvédelmi szakszervezeti tagság a legutóbbi SZÉF ülésrõl kiadott különbözõ szakszervezeti híradások után ismét elbizonytalanodott. Talán több SZÉF ülés volt egy nap, esetleg azon résztvevõ egyes rendvédelmi szakszervezeti vezetõket az UFÓK ellopták rövidebb-hosszabb idõszakra, így rendkívüli látomásaik, képzelgéseik, heveny és krónikus amnéziás rohamaik léptek fel, esetleg ott sem lévõ „legbátrabb, legerõsebb” érdekképviselet vezetõjével konzultáltak, majd módszertani foglakozás keretében elsajátították a bevált kommunikációs stratégiát?
 
Tovább...
 
Az FRSZ vétója miatt elmaradt a SZÉF megállapodás aláírása
2009. June 01.
Juhász Gábor rendészeti államtitkár a Hszt. módosítás elõkészítésére vonatkozó tárgyalások lezárásaként május 29-ére összehívta a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztetõ Fórumának ülését. A tanácskozás kezdetén a munkavállalói oldal elnöki tisztét betöltõ Kónya Péter FRDÉSZ elnök bejelentette, hogy az oldalt alkotó 11 szakszervezet közül egyedüliként a Független Rendõr Szakszervezet utasította el a megállapodás aláírását és azzal együtt a Hszt. módosítás elfogadását. Az elõzetes egyeztetés során kiderült, hogy az FRSZ elutasítás ismeretében a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete és a Rendészeti Védegylet is feladja korábbi álláspontját és az FRSZ-hez hasonlóan elutasítja a megállapodás elfogadását. A BRDSZ és az RV képviselõi kifejtették, hogy csak abban az esetben látnak lehetõséget a megállapodás aláírására, ha azt a jelen levõ, rendõrségen mûködõ mindhárom szakszervezet elfogadja.
Tovább...
 
Újabb SZÉF ülés, újabb megállapodás.... Mi jön még?
2009. June 01.
MEGÁLLAPODÁS

A Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztetõ Fóruma Kormányzati és Munkavállalói oldala között a munkabékérõl és a fegyveres és rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyát érintõ jogszabály-módosításokról

A mellékelt megállapodás tervezet (munkapéldány) aláírásra a mai napon sem  került, azt június 11-én ismét tárgyalja a SZÉF. Az államtitkárral történt folyamatos egyeztetések végén a korábbi egyeztetéseken részt vevõ  szakszervezetek nyilatkoztak, hogy elfogadják - némi kiegészítéssel -  az akkori megállapodásokat.
Ezt a nyilatkozatot az összes ( BRDSZ, RV, FRSZ ) képviselõ elfogadta. Ennek megfelelõen lett kitûzve a következõ SZÉF ülés (május 29.).
Tovább...
 
Az ÁÉT-en történt
2009. May 28.
Ágazati Érdekegyeztetõ Tanács soron következõ ülésére 2009. május 27-én (szerdán) 14 órai kezdettel került sor az Önkormányzati Minisztériumban.
 
A napirendi pontok között szerepelt többek között:

- a 13. havi illetmény és béren kívüli juttatások kompenzációs lehetõségei
- a szolgálati törvény módosításának jelenlegi helyzete
- a fegyveres szervek állományának munkaköri egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasságának, illetve keresõképtelenség megállapításáról szóló rendelet módosításának kihatása az önkormányzati miniszter irányítása alá tartozó hivatásos állomány ellátásnak vonatkozásában
Tovább...
 
Áttörés a Hszt. egyeztetésében
2009. May 20.
Áttörés a Hszt módosításával kapcsolatos tárgyalásokon
a Kormány visszalép a nyugdíjba vonulási feltételek drasztikus szigorításától

Juhász Gábor államtitkár a Kormány képviselõjeként és rendvédelmi dolgozók érdekképviseleti szerveinek vezetõi a lefolytatott több órás megbeszélés eredményeként megállapodtak, hogy a Kormány visszavonja a szolgálati törvény nyugdíjazási szabályainak módosítására vonatkozó elõterjesztését. A nyugdíjba vonulásra vonatkozó szabályok drasztikus szigorításának elmaradása mellett további kedvezõ hír, hogy a Kormány továbbra is kitart, az Alkotmánybíróság döntése elõtt beszámított szakközépiskolai idõ késõbbi felülvizsgálatának Hszt-ben történõ kizárása mellett.
Tovább...
 
2009.05.14. HSZT egyeztetés
2009. May 17.

2009. május 14-i egyeztetés:

2009. évi …. törvény
a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló
1996. évi XLIII. törvény módosításáról

1. §

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hszt.) 2. §-ának k) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

[E törvény alkalmazásában]
„k) kinevezés:
a munkáltatói jogkört gyakorló elöljáró rendelkezése hivatásos állományba vételrõl (szolgálati viszony létesítésérõl); magasabb vagy azonos, illetve vezetõi beosztásba helyezésrõl; az elsõ, az elsõ tiszti és tábornoki rendfokozatok megállapításáról;”



Az IRM államtitkára olyan ígéretet tett, hogy a Hszt. módosításával felmerült problémákat nagy valószínûséggel május 19-én újra átbeszéli a szakszervezetek vezetõivel.

 
Hszt. módosítás tervezet
2009. May 12.
2009. évi …. törvény
a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló
1996. évi XLIII. törvény módosításáról
 
1.  §

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hszt.) 2. §-ának k) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

[E törvény alkalmazásában]
„k) kinevezés:
a munkáltatói jogkört gyakorló elöljáró rendelkezése hivatásos állományba vételrõl (szolgálati viszony létesítésérõl); magasabb vagy azonos, illetve vezetõi beosztásba helyezésrõl; az elsõ, az elsõ tiszti és tábornoki rendfokozatok megállapításáról;”
Tovább...
 
SZÉF 2009.05.08.
2009. May 11.
Sikertelen volt az egyeztetés a szolgálati törvény módosításáról a rendvédelmi szakszervezetek és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium között pénteken.

A napirenden szereplõ témák visszautasítása után kivonult a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztetõ Fóruma (SZÉF) munkavállalói oldala az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban (IRM) tervezett tárgyalásról. A napirend tartalmazta az úgynevezett hûségpótlékot, a nyugdíjrendszer átalakítását és a rendészeti szakközépiskolákban töltött évek szolgálati idõbe beszámításának kérdését - mondta a Turi András szakállamtitkárral folytatott egyeztetést követõen a minisztérium épületénél tartott sajtótájékoztatón a munkavállalói oldal nevében Kónya Péter.

Megjegyezte, hogy a szolgálati nyugdíjrendszer szigorításáról hajlandóak tárgyalni, de csak hosszabb átmenettel, fokozatosan, felmenõ rendszerben, ami azt jelenti, hogy a változtatások hatása 10-15 év múlva jelentkezhet.

A hûségpótlék kapcsán az érdekvédõ azt mondta: azzal a célkitûzéssel, hogy megtartsák a tapasztalt kollégákat, egyet lehet érteni, de a módszerrel nem. A jelenlegi helyzetben nem lehet a rendõrségen belül egyes rétegeket preferálni, illetve ezt a rendelkezést csak a rendõrökre alkalmazni, mert ez óhatatlanul szembefordít egymással különbözõ munkavállalói csoportokat. Nem szerencsés, az ,,oszd meg és uralkodj" elvének alkalmazása, minden fegyveres és rendvédelmi dolgozónak kapnia kellene ezt a pótlékot.

Rámutatott arra is, hogy a Bajnai-csomag eltörli a rendvédelmi és fegyveres testületeknél a 13. havi bért, ami 8,3 százalékos csökkenés elvonást jelent, ennek kompenzálásáról mindeddig érdemben nem tárgyalt a kormányzat a szakszervezetekkel.

Kónya Péter hangsúlyozta: a rendvédelmi szakszervezetek kifejezik szolidaritásunkat azokkal, akik pénteken a megszigorító intézkedések miatt sztrájkoltak.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy amennyiben jövõ hét közepéig nincs kormányzati válasz, akkor hatékony lépéseket tesznek.

Bár ebben a szférában nincs sztrájkjog, de "nem lesz igaza az egykori miniszterelnöknek, hogy kimennek az utcára aztán hazamennek, (...) meg fogjuk találni a törvényes eszközöket a hatékony demonstrációhoz" - mondta Kónya Péter.

 
Bemutatkozott Varga Zoltán önkormányzati miniszter
2009. April 29.
 

Az Önkormányzati Minisztérium márványaulájában 2009. április 20-án, kora délelõtt megtartott apparátusi értekezleten köszönt el Gyenesi István a tárca munkatársaitól és mutatkozott be Varga Zoltán, az újonnan kinevezett önkormányzati miniszter.

„Nem új dolgokat kell kitalálnunk, hanem a meglévõ feladatokat kell végrehajtani úgy, hogy eközben ne adjuk fel a lényeget” – fogalmazta meg az új önkormányzati miniszter, Varga Zoltán a szakterület elõtt álló feladatokat.

A tárcavezetõ az állomány elõtt elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy az elkövetkezõ idõszak mindenkit a feladatok újraértékelésére és egyúttal egy minõségileg átalakított gondolkodásra késztet majd. A kormány ugyanis arra szerzõdött, hogy válságot kezel.

 
Tovább...
 
SZÉF EMLÉKEZTETÕ
2009. April 29.

  a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztetõ Fóruma

2009. március 20-ai ülésérõl


Helyszín: Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (Budapest, V. ker. Kossuth tér 2-4.) 439/A. számú tárgyalóterem

Idõpont: 2009. március 20., 12.00 órai kezdettel

Levezetõ elnök: Novákné Lepsényi Éva asszony (MKDSZ)

Oldalelnökök: Kónya Péter, a munkavállalói oldal elnöke, FRDÉSZ elnök

Dr. Turi András, a munkaadói oldal elnöke, IRM rendészeti szakállamtitkár

 

Napirendi pontok:


  1. A szakmunkásképzést folytató szakközépiskolákban töltött tanulmányi idõ szolgálati idõbe történõ beszámításáról szóló 78/B/2008. AB határozat.

  2. A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (Hszt.) és a Magyar Honvédség hivatásos és szerzõdéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (Hjt.) módosítása.

 

A teljes dokumentum megtekintése (pdf)

 
Alkotmánybírósághoz fordul az FRSZ a 13. havi illetmény megvonása miatt
2009. March 25.

A 13. havi illetmény megvonását az alaptörvénybe ütközõnek tartja a Független Rendõr Szakszervezet, ezért az Alkotmánybíróságnál kezdeményezzük az erre vonatkozó törvény visszamenõleges hatályú megsemmisítését. 2009-03-23

FRSZ sajtóközlemény (pdf)

 
SZÉF Tájékoztató 2009.03.20.
2009. March 21.

a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztetõ Fórumának 2009.03.20-i ülésérõl.

A Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztetõ Fórumának 2009. 03. 20-án 12 órakor kezdõdött ülésén megjelent dr. Draskovics Tibor szakminiszter , aki napirend elõtt kijelentette, hogy HSZT a szolgálati nyugdíjmódosítással és a korpótlékkal kapcsolatos tervezet csak egy a minisztériumba kidolgozott tervezetek egyike,melynek hatása alaptalan félelmet, szorongást és felháborodást okozott, az csak munkaanyagnak minõsül. Ilyen jellegû tervek továbbra is készülni fognak a minisztériumban, mivel ez a feladatuk.

Tájékoztatta a jelenlévõket, hogy a Kormány továbbra is tartja magát a 2008. decemberében kötött SZÉF szintû megállapodáshoz, hogy csak a szakszervezetek egyetértésével nyúl hozzá a kabinet a szolgálati jogviszonyban állók nyugdíjrendszerének szabályaihoz.

Közölte, hogy az eddigi nyugdíjrögzítések és az ezzel összefüggõ nyugdíjszabályok változatlanul megmaradnak, a Kormány nem akar ezeken változtatni. Kérte a szakszervezeteket, hogy az érintett állományt nyugtassuk meg ennek érdekében.

Tájékoztatást adott arról is, hogy az Alkotmánybíróság szakközépiskolai évek beszámításával kapcsolatos döntése nem érinti az eddig elismert és a szolgálati jogviszonyba beszámított szakközépiskolai éveket, azokat a tárca jóhiszemûen szerzett jognak tekinti és nem is akarnak hozzányúlni.

Fontosnak tartotta a miniszter kiemelni, hogy a jelenlegi FÜV vizsgálatok szigorításával továbbra is foglalkozzon mind a Kormány és mind az érdekképviseletek is azzal, hogy a hivatásos állományú motivált legyen a testületnél történõ további munkavégzésre, mely korrekt korpótlékkal kell megfizetni.

Március 24-én (kedden) a délelõtti órákban a Hszt módosításával kapcsolatban ismét összeül a szakértõi értekezlet,mivel több olyan eleme van a megismert legújabb változatnak, amit az érdekképviseletek elõzetesen a szakértõi értekezleten nem tárgyaltak meg.

Budapest, 2009. március. 20.

Nagy Gábor

 

 

 
A rendõr késõbb menne nyugdíjba, és nem sztrájkolhat
2009. March 13.
Legyen hûségpénz a fiatalabb rendõröknek is, ne szigorítsák a nyugállományba vonulás feltételeit, és joga legyen a sztrájkhoz a rendõrnek és tûzoltónak is - ezt szeretné a Független Rendõr Szakszervezet. Draskovics Tibor rendészeti miniszter március 20-ra várja egyeztetésre a szakszervezetet.
 
Tovább...
 
<< Első < Előző 11 12 13 14 15 Következő > Utolsó >>

Eredmények 201 - 220 / 282
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 15:32
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75