Kezdölap arrow Hírek
Hírek
Itt találod a híreket különbözõ kategóriákba sorolva.


MDF: A kormány veszélyezteti az embereket?
2009. December 31.

A Magyar Demokrata Fórum azonnali vizsgálatot követel annak tisztázására, hogy miként történhetett meg, hogy egy december közepén született döntés értelmében az államigazgatási szervek üzemanyag ellátását 2010-tõl - a nemzetbiztonsági vizsgálaton át nem esett - OMV biztosítja, viszont egy december 29-i kormányrendelet szerint csak nemzetbiztonsági vizsgálaton átesett cégtõl vásárolhat üzemanyagot az ORFK, a VPOP, a BV, a mentõsök és a katasztrófavédelmisek.

A fenti szervek szerzõdése a MOL-lal ma éjfélkor lejár. Amennyiben az az átlagosnál több jelzést, riasztást kapnak a következõ ünnep alatt, elõfordulhat az is, hogy vasárnap már csak üres benzintartályú jármûvek lesznek ügyeletben - írja közleményében Dézsi Mihály, az MDF Rendészeti Kabinetjének vezetõje. Szerinte az ilyen felelõtlen, kapkodó, az egyszerû logikát nélkülözõ kormányzati intézkedések mindenkit személyében veszélyeztetnek.

forrás: MDF: A kormány veszélyezteti az embereket? (Orientpress, 2009.12.31 16:38)

 
Az OMV a Mol-nál olcsóbban vállalta a kormányzati autók tankolását
2009. December 31.

Az OMV nyerte a kormányzati szervek egységes tankolására kiírt tendert, mivel az osztrák olajipari társaság minden üzemanyag-kategóriában 2-3 forinttal nagyobb kedvezményt ajánlott a Mol-nál - közölte Szollár Domokos kormányszóvivõ, az MTI-vel.

Szollár Domokos közleményében hangsúlyozza: a december 19-én aláírt keretszerzõdés 50 millió liter üzemanyag beszerzésére ad lehetõséget legfeljebb egy éves idõtartamra. A nyertes a mindenkori kiskereskedelmi árhoz képest ad kedvezményt, amelynek állandó a mértéke .

A közbeszerzés során az ajánlati ár volt a legfontosabb, 70 százalékos súllyal szereplõ bírálati szempont. Az üzemanyagtöltõ állomások száma 20 százalékos súllyal esett latba, ebben a kategóriában a Mol tizenhét benzinkúttal többet ajánlott az OMV-nél, azonban a töltõállomások területi eloszlásában az OMV tudott kedvezõbb ajánlatot felmutatni.

Tovább...
 
"Nem érdemes" - nem mennek utcára a tûzoltók
2009. November 19.
Elálltak a további demonstrációtól a tûzoltók - jelentették be az érdekképviseletek vezetõi csütörtök délelõtt Budapesten.

Mégsem vonulnak újra az utcára a jövõ évi költségvetési megszorítások miatt a tûzoltók. Korábban azért választottak a tiltakozásnak ezt a módját, mert a jövõ évi költségvetés tervezete szerint 1,8 milliárd forinttal kevesebb pénzt kapnának jövõre, ezzel pedig több tûzoltóság mûködésképtelenné válhat. 

Mészáros József, a Hivatásos Önkormányzati Tûzoltóságok Országos Szövetségének alelnöke emlékeztetett rá, hogy tárgyalások kezdõdtek az Önkormányzati Minisztériummal, egy hónappal ezelõtt pedig nyomásgyakorlásként az utcára vonultak

Azt tapasztalták azonban, hogy a magánemberi feszültség csaknem legyõzi a "testületi fegyelmet", ezért további tömegdemonstrációt nem terveztek. Mivel azonban a tárgyalások nem haladtak, bejelentettek egy demonstrációsorozatot, igaz, azt már csak a parancsnokok részvételével. Közben a szocialista frakció vezetéséhez is fordultak, hogy segítsenek közvetíteni az érdekképviseletek és a minisztérium között, mert senkinek sem érdeke a demonstráció.

Tovább...
 
Szolgálatteljesítés közben megsérült tûzoltók köszöntése
2009. November 19.

Önkormányzati Minisztérium
Sajtó és Kommunikációs Fõosztály
Budapest, 2009. november 19.

Varga Zoltán, a Magyar Köztársaság önkormányzati minisztere nevében dr. Virág Rudolf, a tárca közjogi és koordinációs szakállamtitkára köszöntötte azokat a hivatásos és nyugállományú tûzoltókat, akik szolgálatteljesítés közben, a szolgálati kötelmekkel összefüggésben szenvedtek sérülést.

Tovább...
 
A kormány megadná az idei normatívát a tûzoltóknak
2009. November 17.
Mintegy 35 milliárd a tûzoltóságok támogatására
A kormány a 2009. évi költségvetési törvényben meghatározott normatívák szerint osztaná el a hivatásos önkormányzati tûzoltóságok támogatását - olvasható a kabinet által a jövõ évi költségvetéshez kedden benyújtott és az Országgyûlés költségvetési, pénzügyi és számvevõszéki bizottsága által elfogadott módosító javaslatban.
Tovább...
 
Tûzoltók vették körül a parlamentet
2009. October 23.

(2009.10.20 07:56)

(ATV - videó,)

Nem csak a vasutasok, a tûzoltók is tiltakoztak hétfõn, szintén a jövõre tervezett elvonások ellen.

2010-ben 1,8 milliárd forinttal kapnak kevesebbet. Ezért mintegy 2500 tûzoltó demonstrált egy Parlamenthez közeli utcában. Petíciójukat elõször csak a Fidesz és a KDNP vette át.

Az MSZP és az SZDSZ csak azután, hogy a tûzoltók körbesétálták a Parlament épületét. A demonstráció szervezõi kijelentették: ha az Országgyûlés megszavazza a tervezett költségvetést, újra utcára vonulnak.

Majdnem háromezren gyûltek össze a Parlamentnél. Bekapcsolták a szirénáikat; így tiltakoztak, mert szerintük csaknem két milliárddal kevesebbet kapnak majd jövõre, ha elfogadják a költségvetést.

Tovább...
 
A tûzoltáson spórol a kormány
2009. October 22.
168 óra, 2009.10.21 07:43

Veszélybe kerülhetnek a mentések, ha a kormányzat 1,8 milliárd forintot von el a tûzoltóságtól. Pluszmunkát vállalnak a parancsnokságok, hogy ki tudják gazdálkodni a hiányt. Már üzemanyagra sincs mindenhol pénz.

 

A költségvetési megszorítások ellen demonstráltak hétfõn a tûzoltók. Komárom-Esztergom megyébõl az összes városi parancsnok részt vett a megmozduláson. Véleményük szerint nehéz helyzetbe hozzák a tûzoltóságot a változásokkal - írta a Kemma.hu megyei hírportál.

Janics Csaba, a tatabányai tûzoltóság parancsnoka elmondta: igazán a kisebb parancsnokságok kerülhetnek mûködésképtelen helyzetbe. – Minimális tartalékokkal még rendelkezünk, de ez nem tart sokáig. Ha valóban csökkentik a támogatásunkat, akkor a jármûveink, védõfelszereléseink fenntartása, karbantartása megnehezülne. A személyi juttatásokat is a minimumra kellene vennünk – mondta Janics Csaba.

A tatabányai tûzoltók eddig is foglalkoztak az alapfeladataikon túli munkákkal. Sátrat, színpadot, jármûveiket adták bérbe, hogy növeljék a bevételeiket.

Tovább...
 
SZÉF 2009.09.25. Jegyzõkönyv
2009. October 21.

JEGYZÕKÖNYV

a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztetõ Fóruma

2009. szeptember 25-ei ülésérõl

Helyszín: Miniszterelnöki Hivatal (Budapest, V. ker. Kossuth tér 4.) földszinti Konferenciaterem

Idõpont: 2009. szeptember 25., 15.00 órai kezdettel

Levezetõ elnök: Godó Edit (MKDSZ)

Oldalelnökök: Kónya Péter, a munkavállalói oldal elnöke, FRDÉSZ elnök

Dr. Draskovics Tibor, a munkaadói oldal elnöke, igazságügyi és rendészeti miniszter

 

Napirendi pont:

  1. A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (Hszt.) és a Magyar Honvédség hivatásos és szerzõdéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (Hjt.) módosítása.


A teljes jegyzõkönyv letölthetõ itt (pdf)
 
Keszthelyi tûzoltók is demonstráltak Budapesten
2009. October 20.

A Hivatásos Önkormányzati Tûzoltóságok Országos Szövetsége, a Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete és a Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete közös szervezésében demonstráltak a tûzoltók október 19-én.
Az elõzetes megállapodások és területfoglalási engedély alapján Budapesten az Alkotmány utca teljes hosszában és szélességében állt a tûzoltók rendelkezésére. A rendezvényen mintegy 2500 fõ hivatásos tûzoltó vett részt. Különlegessége, hogy a munkáltató, azaz a tûzoltóparancsnokok, illetve a munkavállalói oldal, azaz a beosztott tûzoltók közösen vonultak fel a tervezett megszorítások ellen.

Nézze meg galériát!

A rendezvényen a déli harangszót követõen a résztvevõk elénekelték a himnuszt, majd közösen elmondták a tûzoltó eskü szövegét, azaz újra esküt tettek. Ezt követõen beszédek hangoztak el. A rendezõ szervezetek, szövetségek vezetõi petíciót adtak át a parlamenti pártok képviselõinek. A FIDESZ és a KDNP képviselõinek a színpadon, míg a többi pártnak az Országház elõtt.

A tûzoltók a demonstrációval nem fizetésemelést kértek, nem további juttatásokat szerettek volna kiharcolni, csupán azt a mûködési költséget kérték, amellyel biztosítható az állampolgárok számára a hivatásos tûzoltóságoktól megszokott biztonság, szakszerûség. Továbbá azért, mert a tûzoltók még önhibájukon kívül sem szeretnék ha a beavatkozások végrehajtása nem várt anyagi akadályokba ütközne.

A Keszthely Város Önkormányzata Hivatásos Tûzoltósága állományából a szabadnapos tûzoltók közül 45 fõ vett részt.
Fotó: Keszthelyi Tûzoltóság

forrás: - Keszthelyi tûzoltók is demonstráltak Budapesten (Monitormagazin.hu, 2009.10.20 16:13)

 

 
Tüzes tûzoltók a Parlament elõtt
2009. October 20.

Tüzes tûzoltók a Parlament elõtt – videó

2009. október 19. 22:59

A több mint kétezer demonstráló tûzoltó és a velük szolidáris szakszervezetek hangosan éreztették a kormánnyal, hogy fogytán a türelmük. Eredetileg az Alkotmány utcába szervezték a tüntetést, de résztvevõk spontán a Kossuth térre tódultak, majd körbejárták a Parlamentet. Nem sokkal kettõ után fegyelmezetten elvonultak a tüntetõk. 

Forrás és a Videó: - Tüzes tûzoltók a Parlament elõtt videó (hvg - videó, 2009.10.20 16:34)

 

 
Füstbombával ért véget a tûzoltó-demonstráció
2009. October 19.
2009.10.19. 19:00

Füstbombával ért véget ma a tûzoltók budapesti demonstrációja. Több jármû pedig szirénázva hagyta el a parlament környékét. A bevetési ruhában felvonult lánglovagok között százötven somogyi is ott volt. A kormány megszorító csomagja ellen tüntettek. A somogyi önkormányzati tûzoltóságoktól hetven millió forintot vonnának el. Ezért mûködésképtelenné is válhatnak.

Aki nem volt szolgálatban, a budapesti tüntetésre készült. Az öt somogyi önkormányzati tûzoltóság a kormány terve szerint jövõre összesen hetven millió forinttal kapna kevesebbet. 
- A kaposvári tûzoltóságtól ez több mint húszmillió forint elvonást jelent - mondta Rajnai Zsolt, a Kaposvári Tûzoltóság tûzoltó ezredese, parancsnoka. - Ez alapvetõen megkérdõjelezi, hogy a jövõ évben tudunk-e mûködni.

Tovább...
 
Bontsuk le a Parlamentet - skandálták a tûzoltók
2009. October 19.

A tûzoltókat érintõ költségvetési megszorítások miatt mintegy két és fél ezer egyenruhás, rohamsisakot viselõ tûzoltó demonstrált hétfõn a fõvárosi Alkotmány utcában, a Parlament közelében. Vasiak is voltak köztük, Szombathelyrõl nyolcvanan, Körmendrõl ötvenen, Sárvárról tizenegyen érkeztek. Füstbombáztak is a végén, összességében pedig elégedetlenül távoztak.

Korán reggel indultak el a hivatásos tûzoltók a fõvárosba, hogy részt vegyenek az országos demonstrációban. Az Alkotmány utcában a megyébõl közel százharmincan gyûltek össze tûzoltóautókkal, zászlókkal, hogy tiltakozzanak az elvonások ellen.

Tûzoltók a Parlamentnél. A megszorítások ellen emelték fel fecskendõjüket Fotó: Benkõ Sándor

Tûzoltók a Parlamentnél. A megszorítások ellen emelték fel fecskendõjüket Fotó: Benkõ Sándor

A demonstrációt a Hivatásos Önkormányzati Tûzoltóságok Országos Szövetsége, a Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete és a Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete hirdette meg. A megmozdulás elején a transzparenseket tartó, nemzeti színû zászlókat lobogtató tûzoltók nyilvános tûzoltóesküt tettek, hogy életük kockáztatásával is ellátják szolgálati feladataikat.

 

 

Tovább...
 
Tüzes tûzoltók tiltakoztak
2009. October 19.
2009. október 19. | hétfõ
Említésre méltó rendbontás nélkül ért véget a tûzoltók tüntetése, melyet jövõ évi büdzséjük tervezett megkurtítása miatt tartottak.
 
Az Országház elé hirdettek demonstrációt az ország tûzoltóságai, 2010-es költségvetésük megkurtítása ellen tiltakozva. A helyszínen már déli tizenkét óra elõtt 2000–2500 szabadnapos tûzoltó gyûlt össze, majd a tiltakozó beszédek után kétszer is körbejárták a Parlament épületét.

A tömeg láttán a helyszínt biztosító rendõrök sorfalat vontak az épület elé, majd késõbb a biztosítás parancsnoka elrendelte a rendõröknek testpáncéljuk felvételét is. Idõközben egy kamerával felszerelt rendõrségi törzsbusz érkezett a helyszínre, illetve civil ruhás rendõrök vegyültek a demonstrálók közé. A demonstráció végül békésen ért véget.

 

fotó: Németh András Péter
 
forrás: - Tüzes tûzoltók tiltakoztak (Szabadföld, 2009.10.19 15:57)
 
Több mint kétezer tûzoltó tüntetett Budapesten
2009. October 19.

"Te kockáztatnád óránként 470 forintért az életed?" - több mint kétezer tûzoltó tüntetett Budapesten

2009. október 19. 16:40 M1

A jövõ évre tervezett költségvetési megszorítások miatt demonstráltak a tûzoltók

A tûzoltóságokat érintõ, jövõ évre tervezett költségvetési megszorítások miatt mintegy 2500 egyenruhás tûzoltó tüntetett hétfõn Budapesten, a Parlament közelében; a demonstráció keretében petíciót adtak át a parlamenti frakciók képviselõinek.

 

Tûzoltó tüntetés

 

 

Tovább...
 
Tüntettek és sünöztek a tûzoltók - Tények riport
2009. October 19.

Az alsó rakpartot is elzárták egy fél órára a tûzoltók, lényegében önkényesen, a parlament elõtt. Több mint kétezren tüntettek a jövõ évi költségvetés ellen. Azt mondják: nem lesz elég pénzük, így az is elõfordulhat, hogy késõbb érnek ki egy-egy tûzhöz. Az ellenzéki pártok átvették a peticiójukat, a kormány részérõl viszont csak nehezen. A parlament elõtt megjelenõ rendõröket aztán a tûzoltók lesünözték, ezzel utalva egy március 15-i rendõri intézkedésre.

VIDEÓ: Tüntettek és sünöztek a tûzoltók - Tények riport 00:01:52

 
A költségvetés tûzoltásra sem jó
2009. October 17.

Echo TV

A kormányzatnak észre kell vennie, hogy a tûzoltóság bajban van, és nem az utolsó óráában kellene kapkodni- jelentette ki Bakondi György az Echo televízió Napi Aktuális címû mûsorában.

A Katasztófavédelmi fõigazgatóság volt vezetõje szerint átgondoltabb büdzsére van szükség. Érthetõ, hogy a munkaadók, a munkavállalók és a lakosok is aggódnak, hiszen az önkormányzatok lehetõségei szûkülnek és a tûzoltóságok állami támogatása is csökken.

Bakondi György az Echo televízió Napi Aktuális címû mûsorában ITT

forrás: - A költségvetés tûzoltásra sem jó (Echo TV)

 
 
Megtartják a tûzoltók a demonstrációjukat
2009. October 15.
Nem tudtak megállapodni a tûzoltó-szakszervezetek az illetékes minisztériummal, ezért megtartják az október 19-ére, jövõ hétfõre meghirdetett demonstrációjukat. A tûzoltók azért vonulnak utcára, mert szerintük a 2010-es költségvetés tervezetében jelölt elvonások veszélybe sodorják a tûzoltóságok mûködését.

A Hivatásos Önkormányzati Tûzoltók Országos Szövetsége (HÖTOSZ), a Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) és a Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete (FTSZ) által megalakított demonstrációs bizottság tagjai szerdai budapesti sajtótájékoztatóján közölték: jövõre 1,8 milliárd forintos elvonás sújtaná a tûzoltóságokat. A több hónapos levélváltás során és a szerdai minisztériumi egyeztetésen nem közeledtek az álláspontok, ezért úgy látják, hogy nem maradt más lehetõségük, csak a demonstráció.
Tovább...
 
Országos tûzoltó demonstráció
2009. October 02.

2009. Október. 01. 14:43

Az értekezleten a Fõvárosi Tûzoltóparancsnokság tûzõrségeivel együtt 128 tagból 98-an jelentek meg. Az értekezlet résztvevõit Bodnár Ferencné tájékoztatta a tûzoltóságokat sújtó, a 2010-es költségvetés tervezetben foglalt rendkívüli mértékû megszorításokról. A kormányzati elképzelések szerint a jövõ évre tervezett kedvezõ adó- és járulék jogszabályok életbe lépésével a tûzoltóságoknál „felszabaduló" pénzeszközök elvonásán túl további 350 millió Ft-tal kapnának kevesebbet a tûzoltóságok a 2009-es évhez képest amellett, hogy az ÁFA, illetve a jövedéki törvény módosításával fellépõ többlet kiadások ellentételezése szóba sem kerül. Mindezt összevetve a dologi kiadások terén már évek óta tapasztalható alulfinanszírozottsággal, sok tûzoltóság gazdálkodása lehetetlenül el súlyos mértékben jövõre, mely rendkívül hátrányosan befolyásolja a tûzvédelmi tevékenység színvonalát. Az önkormányzatokat terhelõ nagymértékû elvonások miatt a fenntartó részérõl történõ támogatás is erõsen kérdésessé vált.

Az elmúlt idõszakban több levelet intéztünk a kormányzati szervekhez (pénzügyminisztérium, miniszterelnök) ez ügyben, azonban érdemi válasz nem érkezett. Az értekezlet résztvevõi a tûzoltói érdekek érvényre juttatása céljából nagy többséggel (88 igen szavazat mellett) arra az elhatározásra jutottak, hogy felhatalmazzák a HÖTOSZ elnökségét a Hivatásos Tûzoltók Független Szakszerveztével és a Fõvárosi Tûzoltók Szakszervezetével közös szervezésben történõ tûzoltó demonstráció elõkészítésére, melyben fel kívánjuk hívni a döntéshozók figyelmét a tervezett elvonások rendkívül súlyos, az ország tûzvédelmi és mentési színvonalát alapjaiban érintõ következményekre.”

Forrás: http://www.hotosz.hu/hirek/206.html

 
FELHÍVÁS (hõsi emlékmû)
2009. September 25.

Egy település, egy város, egy ország, sõt, az egész világ, elismerõ tisztelettel, csodálattal és óriási hálával gondol azokra a hõs tûzoltókra, akik a történelem, vagy éppen jelen korunk során hõsként mentettek életeket, értékeket.


 

Tovább...
 
Az elvonások ellen tiltakoznak a tûzoltók is
2009. September 10.
Kevesebb pénz jut jövõre a tûzoltóságnak is. A Hivatásos Önkormányzati Tûzoltók Országos Szövetsége levélben tiltakozik a tervezett elvonások ellen. A szervezet elnöke azt mondja: ha a kormány milliókkal megrövidíti a támogatásukat, már a közüzemi számlákat sem tudják befizetni.

A kaposvári tûzoltóság évente 420 millió forintból mûködik. Az elvonás miatt ez a pénz jövõre 20 millióval fog csökkenni. A fizetésekre ugyan még lesz fedezet, de a közüzemi számlákra már nem. A kormány az önkormányzati tûzoltószövetség információi szerint ráadásul a normatív finanszírozás rendszerét is megváltoztatná. Eddig a létszámtól, a laktanyák nagyságától és a gépkocsik számától függõen kaptak pénzt a helyi tûzoltóságok, 2010-tõl viszont egyösszegû támogatásra térnek át.

A somogyi megyeszékhely a hiányzó összeget kénytelen lesz saját pénzébõl pótolni. Nem szabad az államnak kivonulnia az önkormányzati tûzoltóságok mögül, az állami támogatásnak értékállónak kell lennie – jelentette ki Kaposvár címzetes fõjegyzõje. Kéki Zoltán hozzátette: az érintett települések kénytelenek a tûzoltóságok mögé állni.

A Hivatásos Önkormányzati Tûzoltók Országos Szövetsége napokon belül levélben kéri a tervezett megszorítások visszavonását Bajnai Gordon miniszterelnöktõl és Varga Zoltán önkormányzati minisztertõl.

hírTV
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 181 - 200 / 282
FTSZ
 

Online felhasználók

Jelenleg 1 vendég online
Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 14:36
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75