Kezdölap arrow TÚLÓRAPÉNZ
TÚLÓRAPÉNZ
Tájékoztató a túlóra perrel kapcsolatban
2009. July 22.

A Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete tájékoztatja a tagságát, hogy a túlszolgálat ellentételezése iránt indított perében a Fővárosi Munkaügyi Bíróság 2009. július 20-án 09 órakor kezdett tárgyalás során az Önkormányzati Minisztérium képviselője indítványozta, hogy a peres eljárás szüneteljen, mivel augusztus 18-án a követelt pénzösszeg kiszámolásának módjáról tovább folytatódnak a szakszervezetek és a minisztérium közötti tárgyalások.  
A peres eljárás szüneteltetéséhez a felperesi képviselő nem járult hozzá,  – amennyiben augusztusban nem történik megállapodás –
a Bíróság a következő tárgyalást: 2009. november 16-án  11 órára tűzte ki .  


Nagy Gábor
elnök

 
Legfelsőbb Bíróság: jár a túlóradíj a tűzoltóknak
2009. June 11.
2009.06.11
www.hrportal.hu
 
A Legfelsőbb Bíróság (LB) ismét kimondta és megerősítette, hogy a tűzoltók 2004. május 1-től alappal igénylik a heti átlagos 48 munkaórán felül teljesített szolgálati idejük túlszolgálatnak minősítését és az ennek megfelelő díjazás kifizetését.
Ugyanakkor miután a munkaidőkeretet a korábban eljáró bíróságok nem tisztáztak, így a túlszolgálat mértéke, és emiatt a követelés összegszerűsége sem állapítható meg, ezért az LB hatályon kívül helyezte a korábbi döntéseket és új eljárást rendelt el.
Tovább...
 
Ítélet van, a túlórapénz mégis az ablakban
2009. May 16.

www.hirtv.hu

A Legfelsőbb Bíróság szerdán úgy döntött, hogy a tűzoltók 2007-től 2004. május elsejéig visszamenőleg túlóradíjat igényelhetnek minden olyan szolgálatra, amelyet a heti átlagos 48 órán felül teljesítettek. Az önkormányzati minisztérium nem vitatja a határozatot, de mégsem fizet.

Arra hivatkozik, hogy most a felülvizsgálati döntést követően a bíróságnak arról kell ítélkeznie, hogyan kell kiszámítani a túlszolgálati időt. A tűzoltó szakszervezetek időhúzással vádolják a kormányt, mondván a szolgálati naplók alapján visszakereshető és kiszámítható a túlóra mértéke. A magyar állam becslések szerint 30 milliárd forinttal tartozik a lánglovagoknak.

Az Önkormányzati Minisztérium a Legfelsőbb Bíróság szerdai döntése értelmében már nem vitatja, hogy a tűzoltóknak a 48 órai munkavégzés után - az uniós norma szerint - túlszolgálati időt kell fizetni, a 2004. május 1. óta keletkezett több milliárdot azonban mégsem utalják ki a lánglovagoknak.

„Mennyi az az óra, ami után ki kell számolni neki a járandóságát. Ebben nagyon nagy viták vannak. Én azt gondolom, nem fogunk tudni megegyezni,. Megint a bíróság fogja eldönteni, hogy hogyan kell ezt kiszámolni” – mondta Jauernik István MSZP-s államtitkár.

Tovább...
 
A tűzoltók túlmunkájának kifizetése
2009. May 15.
Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón kijelentette: a tárca tudomásul veszi a Legfelsőbb Bíróság (LB) tegnapi határozatát, amely alapján 2004. május 1-jétől joggal igényelték a tűzoltók a heti átlagos 48 órán felül teljesített szolgálatuk „túlszolgálatnak” minősítését, és a túlmunka ellenértékének kifizetését.
 
Amennyiben a 2004. május 1. és 2007. december 31. között állományban lévő hivatásos önkormányzati tűzoltónak van túlszolgálati ideje, azt megilleti a túlmunka ellenértéke függetlenül attól, hogy érintett a peres eljárásokban vagy sem.
 
Tovább...
 
Az önkormányzati tárca nem vitatja tovább a tűzoltók túlszolgálati idejét
2009. May 14.

   Budapest, 2009. május 14., csütörtök (MTI)

Az Önkormányzati Minisztérium nem vitatja tovább a tűzoltók túlszolgálati idejét, és a lehető leggyorsabb megoldásra törekszik ezek kifizetésénél -
jelentette ki Jauernik István, a tárca államtitkára csütörtökön.


   Jauernik István a kormányszóvivői tájékoztatón arra reagált, hogy a Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdai felülvizsgálati döntése értelmében a munkáltatóik ellen pereket indító tűzoltók 2004. május 1-jétől alappal igényelték a heti átlagos 48 órán felül teljesített szolgálati idejük túlszolgálatnak minősítését, és az ennek megfelelő díjazás kifizetését.
   Jauernik István azt mondta, hogy a hivatásos önkormányzati tűzoltók jogszerűen kérik a pénzüket, és a tárca a lehető leggyorsabb megoldásra törekszik a kifizetéseknél. Kiemelte: elképzelhető, hogy lesznek olyan tűzoltók, akik tovább pereskednek, hogy 40 órát meghaladó, szolgálatban töltött időt túlmunkaként ismerjék el, és azt fizessék ki nekik, de ezeket a pereket minél előbb le kell zárni.
   Az államtitkár szerint a parlament nem járt el helyesen, amikor 2004 előtt nem hozott az uniós irányelveknek megfelelő törvényt.
   Nincs napirenden az önkormányzati tűzoltóságok visszaállamosítása - szögezte le Jauernik István, hozzátéve: érhetetlen, hogy ezzel a témával ma miért foglalkoznak a tűzoltók. Kiemelte: a kormány ebben a ciklusban nem kíván ezzel a kérdéssel foglalkozni, ezért nincs mi ellen tiltakozni, demonstrációt szervezni.
   A tűzoltók bérével kapcsolatban az államtitkár azt mondta: erre a költségvetés nem tud több pénzt biztosítani, de a beosztások közötti különbségek csökkentéséről lehet tárgyalni.
   Jauernik István a tűzoltók nyugdíjával kapcsolatban leszögezte, hogy bár a jelenlegi szolgálati nyugdíjrendszer nem tartható fenn, a szerzett jogokhoz nem kívánnak hozzányúlni.

 
Túlóraper 2009. április 16.
2009. April 16.

Tájékoztató a túlóra perrel kapcsolatban

A Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete tájékoztatja a tagságát, hogy a túlszolgálat ellentételezése iránt indított perében a Fővárosi Munkaügyi Bíróság 2009. április 16-án 09 órakor kezdett tárgyalás során kötelezte a peres feleket, hogy a követelt pénzösszeg kiszámolásának módjáról és miértjéről folytassanak külön tárgyalást, annak eredményéről írásban tájékoztassák a Bíróságot.

A Bíróság a következő tárgyalást: 2009. július 20-án 09 órára tűzte ki .

Nagy Gábor elnök

Image

 
A munkavállalók munkahelyi biztonsága és egészségvédelme!?
2009. March 17.

„A tervezet előkészítése során a szolgálatteljesítési idővel összefüggésben az érdekképviseleti oldal javaslatot tett a munkaidő szervezés egyes szempontjairól szóló, az Európa Parlament és a Tanács 2003/88/EK irányelvének (a továbbiakban: Irányelv) megfelelő szabályozásra. Ennek lényege, hogy a heti szolgálatteljesítési idő 40 óra, amely a túlszolgálattal együtt sem haladhatja meg a 48 órát. Az érdekképviseleti szervek által javasolt szabályozás jogi szempontból nem következik az Irányelvből. Az Irányelv hatályát – annak 1. cikke – oly módon határozza meg, hogy azt alkalmazni kell a 89/391/EGK irányelv 2. cikke szerinti valamennyi köz- és magántevékenységi (ipari, mezőgazdasági, kereskedelmi, közigazgatási, szolgáltatási, oktatási, kulturális, szabadidős, stb.) ágazatban. Ugyanakkor a 89/391/EGK irányelv 2. cikke azt is rögzíti, hogy az irányelv nem alkalmazható ott, ahol „az egyes különleges közszolgálati tevékenységekre, mint amilyen a fegyveres erők vagy a rendőrség, vagy a polgári védelmi szolgálatok, egyes különleges tevékenységeire jellemző sajátosságok szükségszerűen ellentétben állnak vele”......

A teljes szöveg megtekintése (pdf)

 
Tájékoztató 2008.11.19.
2008. November 20.
 
A túlszolgálat ellentételezése iránt indított perben, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság 2008. november 19-én 10 órakor a Bp., II., Gyorskocsi u. 52. fsz. 004. sz. tárgyalótermében megtartott tárgyaláson történtekről, az alábbi tájékoztatást adom:
 
A Fővárosi Munkaügyi Bíróság, a Tolna Megyei Bíróság közbenső ítéletét hatályban tartó Legfelsőbb Bíróság ítéletét fogadja el. A közbenső ítélet megállapítja, hogy hat havi szolgálatteljesítési időkeretet figyelembe véve, a hét naponta 48 óra szolgálatteljesítési idő felett teljesített szolgálat túlszolgálatnak minősül. (2004. május 1. és 2007. december 31. közötti időtartam vonatkozásában.)
 
Ítélet nem született, mivel újra kell számolni az adott időtartam vonatkozásában - 48 óra feletti-  a követelést.

A következő tárgyalási nap: 2009. február 04. 14 óra 30 perc.

Budapest. 2008. november 20.

Nagy Gábor

 
Nem sztrájkkal kell megoldani
2008. October 12.
Jogosak a tűzoltók követelései
 

Bár egyetért a Rendészeti Védegylet Tűzoltó Tagozata a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) követeléseivel, a kilátásba helyezett sztrájktól elhatárolódik; a többi rendelkezésre álló érdekképviseleti formát viszont alkalmazni fogják - közölte a tagozat pénteken az MTI-vel. 
Tovább...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 Következő > Utolsó >>

Eredmények 27 - 39 / 70
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.5-10.3.22-MariaDB-0+deb10u1-log
Idő: 00:58
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1136
Linkek: 75