Nyugdíjkorhatár emelés?
2008. May 26.
Akik 1953-ban születettek, lehet, hogy tovább dolgoznak

Egyelõre vitatkoznak a korhatáremelésrõl


Õsszel kezdõdhet érdemi vita a nyugdíjkorhatár emelésérõl; abban a politikusok és a szakemberek is egyetértenek, hogy nyugodt rákészülés után lehet bevezetni a változást, az emelés mértékében és módjában viszont nincs egyetértés. Vannak, akik a 65 év mellett teszik le a voksukat, mások szerint 67 évig nem szabad megállni. A liberálisabbak félévenként emelnének, mások szerint egyszerre két évvel kellene növelni a szolgálati idõt.
Tovább...
 
Hólyagrák: tûzoltók veszélyben
2008. May 20.
Rendszeres szûrõvizsgálaton kellene részt venniük a tûzoltóknak, mert az átlagosnál nagyobb esélyük van az átmeneti sejtes hólyagrák (TCC) kialakulására - hangzott el az Amerikai Urológiai Társaság éves tudományos ülésén.

Az orvosok számára régóta köztudott, hogy bizonyos környezeti szennyezõanyagok és kémiai szerek növelhetik a hólyagrák kialakulásának esélyeit. Szervezetünkben a rákkeltõ anyagok a vérbe kerülnek és késõbb a vesék szûrik meg õket, míg végül a vizelettel együtt távoznak. A vizeletben lévõ nagyobb koncentrációjú rákkeltõ anyagok károsíthatják a húgyhólyagot, így növelve a TCC kialakulásának esélyeit. A tûzoltók, mivel munkájuk során gyakran találkoznak veszélyes gázokkal és mérgezõ vegyületekkel, különösen veszélyeztetettek.

A tudósok a mostani kutatás során 1286 jelenleg is aktív és már visszavonult San Francisco-i tûzoltót vizsgáltak meg. A megvizsgált tûzoltók közül 99 esetben találtak TCC-re utaló jeleket, akik közül késõbb összesen 3-nál diagnosztizáltak átmeneti sejtes hólyagrákot.
Az eredmények alapján az orvosok kijelentették, hogy a tûzoltók az erõsen veszélyeztetett kategóriába tartoznak TCC betegség szempontjából, és szükség lenne rendszeres szûrésükre.

Eredeti cikk: www.hazipatika.hu
 
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 18:28
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1137
Linkek: 75