Nyugdíjkorhatár emelés?
2008. May 26.
Akik 1953-ban születettek, lehet, hogy tovább dolgoznak

Egyelőre vitatkoznak a korhatáremelésről


Ősszel kezdődhet érdemi vita a nyugdíjkorhatár emeléséről; abban a politikusok és a szakemberek is egyetértenek, hogy nyugodt rákészülés után lehet bevezetni a változást, az emelés mértékében és módjában viszont nincs egyetértés. Vannak, akik a 65 év mellett teszik le a voksukat, mások szerint 67 évig nem szabad megállni. A liberálisabbak félévenként emelnének, mások szerint egyszerre két évvel kellene növelni a szolgálati időt.
Tovább...
 
Hólyagrák: tűzoltók veszélyben
2008. May 20.
Rendszeres szűrővizsgálaton kellene részt venniük a tűzoltóknak, mert az átlagosnál nagyobb esélyük van az átmeneti sejtes hólyagrák (TCC) kialakulására - hangzott el az Amerikai Urológiai Társaság éves tudományos ülésén.

Az orvosok számára régóta köztudott, hogy bizonyos környezeti szennyezőanyagok és kémiai szerek növelhetik a hólyagrák kialakulásának esélyeit. Szervezetünkben a rákkeltő anyagok a vérbe kerülnek és később a vesék szűrik meg őket, míg végül a vizelettel együtt távoznak. A vizeletben lévő nagyobb koncentrációjú rákkeltő anyagok károsíthatják a húgyhólyagot, így növelve a TCC kialakulásának esélyeit. A tűzoltók, mivel munkájuk során gyakran találkoznak veszélyes gázokkal és mérgező vegyületekkel, különösen veszélyeztetettek.

A tudósok a mostani kutatás során 1286 jelenleg is aktív és már visszavonult San Francisco-i tűzoltót vizsgáltak meg. A megvizsgált tűzoltók közül 99 esetben találtak TCC-re utaló jeleket, akik közül később összesen 3-nál diagnosztizáltak átmeneti sejtes hólyagrákot.
Az eredmények alapján az orvosok kijelentették, hogy a tűzoltók az erősen veszélyeztetett kategóriába tartoznak TCC betegség szempontjából, és szükség lenne rendszeres szűrésükre.

Eredeti cikk: www.hazipatika.hu
 
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.5-10.3.22-MariaDB-0+deb10u1-log
Idő: 09:05
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1136
Linkek: 75